Jesse Geul - ©Sixshooter for FF Rustig podcast

Hij komt uit Nederland en had er een rit van 3,5u voor over om in de FF Rustig-podcast te komen spreken over HR en recruitment. Jesse Geul is recruitment expert, keynote speaker en trainer. Hij is ondernemer en houdt van verandering en innovatie. Hij begon zijn carrière bij de politie als hoofdagent en rechercheur, maar intussen is hij LinkedIn Top Voice en helpt hij bedrijven om de juiste, goede mensen te vinden. En sollicitatietrainingen, yes, dat geeft hij ook nog. In het gesprek gaat het al snel over zijn grote passie voor ondernemen. Samen met Karen Van der Aa deelt hij die passie hartstochtelijk.

Hij was politieagent en is nu trainer voor ondernemingen. Het kan keren in ‘t leven. Hij traint vandaag organisaties, want recruitment moet leuker kunnen, zo redeneert hij. Zijn column “wandelen met alpaca’s” was zijn doorbraak. Het ging over de jonge generatie die niet meer voltijds wil werken.

Kritisch durven kijken met een humoristische noot, dat is zijn manier waarmee hij een HR-stem is geworden in Nederland en nu ook Vlaanderen wil veroveren. Hij studeerde commerciële economie terwijl hij aan het werk was bij de politie. Via rekrutering in loondienst ging hij naar interim recruiter om nu als ondernemer voltijds trainer te zijn. Jesse is niet bang om zijn mening te zeggen, iets dat snel duidelijk wordt.

V.l.n.r.: Lucca Herrera Crespo, Karen Van der Aa en Jesse Geul

Empire bouwen

‘Waar is het begonnen’, die vraag doet Jesse Geul even nadenken. Het begon blijkbaar al op jonge leeftijd, want als enig kind moest hij wel creatief zijn om zich bezig te houden. En dat creatief zijn, dat deed hij goed en graag. Zijn ondernemingszin kon hij kwijt in de strategische computerspelletjes waarbij hij telkens dacht: “Zo’n empire wil ik ook bouwen”.

Toch begon hij eerst bij de politie, een dwaalspoor dat er uiteindelijk geen bleek te zijn. De creativiteit en ondernemingszin zat er niet in, maar de soft skills die hij daar leerde, gebruikt hij vandaag nog altijd. “Moeilijke gesprekken voeren, menselijkheid tonen, en luisteren, dat heb ik daar geleerd.” Van uniform op straat ging het naar de recherche waar hij eigenlijk gebakken zat. Toch studeerde hij op dat moment nog commerciële economie, iets wat hem verder zou brengen.

Eens afgestudeerd rolde hij relatief snel in de recruitment business, want hij wilde geld verdienen. Tijdens zijn sollicitatie kreeg hij de kans om zelf als recruiter aan de slag te gaan. Liefde op het eerste gezicht was het niet meteen. Maar hij gaf het een jaar, en na zes maanden al vielen de stukjes op zijn plaats.

Karen Van der AA een Jesse Geul - ©Sixshooter

Allemansvriend

Kritisch zijn, het is een talent, zo zegt Jesse. Hij dacht altijd al dat zijn talent, datgene dat hij goed kon, ook iets was waar anderen beslagen in waren. Tot hij inzag dat het niet zo was. Hij krijgt vaak kritiek, maar weet intussen dat hij daar geen last van zal hebben als hij transparant, eerlijk en oprecht is. Een allemansvriend is hij nochtans allerminst. HR gaat om mensen en mag niet fluffy zijn, luidt het. En dus is hij meer dan eens scherp. Vlijmscherp. ”Niets is zo demotiverend dan ondermaats gedrag dat wordt goedgekeurd door een werkgever”, zegt hij. “En nochtans werken veel mensen op die manier.”

Geen spijt

Zijn trainingen groeien intussen, en hij voelt dat hij nu moet schalen. Meer trainingen verkopen dus, maar dan moet hij mensen aanwerven. Wat hij vandaag ziet, is echter organische groei die niet echt planmatig komt. Die situatie doet hem twijfelen.

“Een training die eens niet zo goed werkt, dat is niet erg. Dan is het belangrijk om vertrouwen te behouden, maar ook kritisch te zijn tegenover jezelf”, zegt hij. “Alle voor- en nadelen van ondernemen kloppen, maar ik zou het niet anders willen. De persoonlijke groei en de luxepositie waar je in zit zijn het allemaal waard.”

Hij heeft nergens spijt van. “Want alles wat gebeurd is, heeft me gebracht tot waar ik nu sta. Als ik al spijt zou hebben, is het van de dingen die ik niet heb gedaan. Maar natuurlijk, dan zou zijn leven er ook anders hebben uitgezien.”

Zijn advies aan iedereen die het horen wil? “Wees niet bang van mensen. Vroeger was ik altijd geïntimideerd door mensen die gestudeerd hadden of het beter deden dan mezelf. Maar als je jezelf bent, kan er weinig fout gaan en kan je met alle mensen aan tafel zitten en bijleren.”

Het integrale podcastinterview met Jesse Geul beluisteren? Dat kan hieronder.