Als we willen dat onze planeet nog enkele eeuwen meegaat, dan moeten we veel duurzamer leven. Daarbij ligt veel verantwoordelijkheid bij de projectontwikkelaars die onze woonplekken creëren. Dat hebben ze bij Triple Living goed begrepen: voor het Antwerpse bedrijf is duurzaamheid niet zomaar een goed klinkend verkoopspraatje. Het is de basis van elk project. “We zetten niet gewoon wat torens, wij denken na over de woonkwaliteit van de bewoners en het klimaat”, zegt marketingverantwoordelijke Kristof Schellekens.

Van bij de opstart van Triple Living in 2012 was het de bedoeling om duurzaamheid op de voorgrond te zetten in elk project. “Alles wat wij doen, draait rond leefbaarheid. We incorporeren veel groen en tegelijk zorgen we dat er een band wordt gecreëerd tussen onze projecten en de buurtbewoners.”

“Heel veel projectontwikkelaars beseffen nu dat op die manier te werk gaan een must is geworden”, zegt Schellekens. “Al denk ik wel dat we mogen stellen dat wij daar nog verder in gaan dan anderen. We kijken verder dan de normen, doen meer dan wat nu moet. Zo garanderen we dat onze residentiële gebouwen over enkele decennia ook nog future proof zijn.”

Hét voorbeeld van dat idee is het project Nieuw Zuid in Antwerpen. In samenwerking met de stad werkte Triple Living een innovatieve woon- en werksite uit waar natuur en woonkwaliteit centraal staan. Het resultaat? Op zeven jaar tijd zijn er twintig residentiële gebouwen opgetrokken waar ook plaats is voor winkels, horeca, cultuurvoorzieningen én wandelruimte. “We bouwen hier geen simpele appartementsblokken, we creëren met Nieuw Zuid een volledig nieuwe duurzame buurt”, benadrukt Schellekens.

Wijk in ’t groen

Net omdat het voor Triple Living zo belangrijk is aandacht te schenken aan alles wat groen is, zijn de plannen van Nieuw Zuid vertrokken vanuit het landschap. “Normaal gezien tekenen architecten eerst de gebouwen en nadien wordt er hier en daar wat groen aangebracht in de plannen. Zo is het bij ons niet gegaan”, vertelt de marketingverantwoordelijke. “Wij zijn eerst naar landschapsarchitect Bas Smets gestapt om de natuur uit te tekenen. Daarna hebben we pas de gebouwen in de plannen gestoken. Dat is een zeer atypische aanpak in de vastgoedsector, maar dat was voor ons dé manier om het groene aspect centraal te houden in ons project. Van de twintig hectaren zijn er maar acht bebouwd, de overige twaalf blijven groen. Mooi toch?”

We kijken verder dan de normen, doen meer dan wat nu moet. Zo garanderen we dat onze residentiële gebouwen over enkele decennia ook nog future proof zijn

Naast een nieuw park dat in de wijk is aangelegd, worden ook de daken van de residentiële gebouwen zo veel mogelijk voorzien van groen. “We leggen daktuinen aan waar elke bewoner gebruik van kan maken. Een eigen tuin om te ontsnappen aan de stad.”

Eén van die residenties, Palazzo Verde, gaat zelfs een stap verder. De Italiaanse architect Stefano Boeri staat gekend om zijn verticale bossen: gebouwen die bekleed zijn met enorm veel beplanting. “Ook voor Nieuw Zuid heeft hij een verticaal bos ontworpen. Binnenkort zullen zo’n 86 bomen en een duizendtal struiken naar daar gebracht worden om het appartementsgebouw af te werken.”

Toparchitecten als paradepaardjes

Met Boeri laat Schellekens meteen een topnaam in de architectuur vallen. En de Italiaan is niet de enige in het lijstje van straffe namen die voor Triple Living een residentie hebben ontworpen. “Als je toparchitecten aanspreekt, krijg je ook betere gebouwen terug. Dat is onze filosofie”, zegt Schellekens. “We moeten allemaal kleiner wonen, maar dat betekent niet dat de kamers klein mogen aanvoelen. Die bekende architecten slagen erin om een gevoel van ruimte te creëren en de woonkwaliteit hoog te houden. Zij voelen ons duurzaamheidsverhaal goed aan.”

Een andere klepper waarmee Triple Living samenwerkt, is Max Dudler. De Zwitser heeft Scheldehof op Nieuw Zuid ontworpen. Scheldehof bestaat uit twee gebouwen waartussen een publiek plein zal worden aangelegd. “Pleinen zijn belangrijk”, zegt Schellekens. “Ze brengen mensen samen, er heerst ambiance. Ook daar moeten projectontwikkelaars meer rekening mee houden, vinden wij. Dat mensen een buurt hebben waar ze kunnen leven en zich kunnen uitleven. Waar iedereen sfeer kan opsnuiven, buitenruimte heeft, maar ook ontspanningsmogelijkheden.” Scheldehof, gelegen in het midden van Nieuw Zuid, is meteen ook het meest prestigieuze gebouw op de site. “De appartementen kijken uit op de Schelde, dus het uitzicht op het water is fenomenaal.”

Als hij nog een naam mag laten vallen, dan kiest Schellekens voor Peter Zumthor. “Een icoon onder de architecten”, zegt hij daarover. Aan zulke toppers hangen natuurlijk serieuze prijskaartjes. “Klopt. En dat is een rekening die we niet volledig kunnen doorschuiven naar onze kopers, want dan zijn we niet meer inclusief bezig. Het is een kost die wij bij Triple Living voor een groot stuk op ons nemen. Omdat we heel sterk geloven in de meerwaarde die deze architecten bieden in onze zoektocht naar duurzame en dus leefbare buurten.”

Walk the talk

Dat het duurzame gegeven verder moet gaan dan struiken, bomen en bloemen voor de bijtjes, weten ze bij Triple Living natuurlijk ook. De ruggengraat van een gebouw én het bouwproces moeten natuurlijk evengoed voldoen aan bepaalde eisen. En die eisen liggen hoog. “In de eerste plaats isoleren we bij al onze projecten meer dan de norm voorschrijft. Specifiek voor Nieuw Zuid hebben we een warmtenet aangelegd dat binnenkort volledig zal gevoed worden met hernieuwbare energie.”

De ruggengraat van een gebouw én het bouwproces moeten natuurlijk evengoed voldoen aan bepaalde eisen. En die eisen liggen hoog

Om het regenwater op te vangen, zijn in de nieuwe Antwerpse wijk ook wadi’s voorzien; een soort grachten. “Die komen dan uit in het park van Nieuw Zuid, waar drie overstromingsbekkens voorzien zijn. Op een regenachtige herfstdag zullen daar dus vijvers ontstaan. Dat ziet er niet alleen mooi uit, het zorgt ook voor een goede waterinfiltratie in de grond.” Tijdens de bouwwerken wordt grondwater trouwens ook niet zomaar weggepompt. We gebruiken het om de beplanting die al aanwezig is op Nieuw Zuid water te geven. Het is dus een nuloperatie: het water wordt altijd teruggebracht naar de natuur.”

De Antwerpse projectontwikkelaar is dus erg van het principe van ‘walk the talk’. Niet alleen als ze bouwen, maar ook in hoe ze hun bedrijf organiseren denken ze aan het milieu. “Binnenkort arriveert onze elektrische pendelwagen die we zullen gebruiken om naar werven te rijden. Je zal ook geen plastic waterflessen vinden in onze kantoren, want we filteren leidingwater. En we zijn natuurlijk zelf ook verhuisd naar een kantoorruimte in Nieuw Zuid, dus we zitten al in een duurzaam gebouw. We geven wel het goede voorbeeld, lijkt mij.”


Ontdek hier hoe Triple Living toparchitectuur combineert met duurzaamheid.