Same same voor elke starter: je werkt hard aan je product, je marketing en je funding, maar ondertussen moet je nog tijd vinden om een netwerk uit te bouwen en kennis op te doen. The Big Squeeze speelt daar handig op in met hun tweede editie op 12 november Startups.be en Scale-Ups.eu brengen relevante spelers samen om virtueel de hele namiddag lang van elkaar te leren en online contacten te leggen.

Met The Big Squeeze wil Startups.be | Scale-Ups.eu de aanpak naar start-ups toe veranderen: niemand hoeft het alleen uit te zoeken. “Ons event is echt gericht op het ‘squeeze time’ principe: door alle interessante contacten op dezelfde plaats en op hetzelfde moment te ontmoeten, verlies je minder tijd”, legt Charlotte Gréant, general manager van Startups.be | Scale-Ups.eu uit. “Je ontmoet er mogelijke partners, zoals service providers, accelerators en incubators, maar evengoed founders die in hetzelfde schuitje zitten als jij. We brengen alle kennis samen, want als starter is je tijd kostbaar.”

Boost

Dat het interessant is om te gaan, weet ook Dimitri De Boose van Bsit, een app waarmee ouders vlot een babysitter vinden voor hun koters. Bsit won tijdens de eerste editie van The Big Squeeze de award voor ‘Startup of the Year’. Een belangrijke prijs voor De Boose en zijn team. “Met onze app zitten we in de business van de kinderopvang, een sector waar je heel wat vertrouwen moet winnen”, zegt De Boose. “Dankzij die award kunnen we naar onze klanten toe nog eens aantonen dat we echt wel een betrouwbaar product hebben. Het was trouwens ook een mooie stimulans voor ons team, het gaf ons echt een boost.”

Dimitri De Boose

Volgens Gréant geeft zo’n prijs niet alleen een boost aan het winnende bedrijf, maar ook aan andere start-ups. “Bsit is een voorbeeld voor andere starters. Ze zien hoe het bedrijf evolueert en leren daaruit. Dat is onder andere wat we willen bereiken met The Big Squeeze: dat starters leren uit elkaars ervaringen.”

Uitdagingen en valkuilen

De Boose is zo’n vijf jaar geleden samen met enkele anderen begonnen met Bsit. “We zijn allemaal ouders. We hadden allemaal wel eens een babysitter nodig, maar die vonden we niet zo makkelijk. Zo is Bsit geboren”, legt hij uit. Aanvankelijk was Bsit enkel actief in Brussel, maar ondertussen heeft het team haar activiteit uitgebreid naar heel België en Luxemburg. “Nu zetten we onze eerste stappen in Frankrijk.”

Bsit is een voorbeeld voor anderen. Ze zien hoe het bedrijf evolueert en leren daaruit. Dit willen bereiken met The Big Squeeze: dat starters leren uit elkaars ervaringen

Een bedrijf opstarten is niet gemakkelijk, een bedrijf draaiende houden evenmin. “In elke fase waarin je zit met je start-up kom je nieuwe uitdagingen tegen”, zegt De Boose. “In het begin moet je je product uitwerken, onderzoeken hoe je het in de markt zet en investeerders aanspreken. Nu zitten wij in de fase van internationalisering, en dat brengt weer nieuwe uitdagingen en valkuilen met zich mee. We beseffen nu dat het niet eenvoudig is om iets te beginnen in een groot land dat niet het onze is, want ook daar moeten we opnieuw een volledig netwerk uitbouwen.”

Charlotte Gréant

Gréant weet dat jonge bedrijven continu tegen nieuwe uitdagingen opbotsen. “Al ben je in eigen land goed gesetteld, eens je naar het buitenland trekt, begin je weer helemaal van nul. Net daarom hebben we eerder dit jaar, in januari nog een daguitstap naar Parijs georganiseerd, om daar start-ups en scale-ups uit ons land samen te brengen met Franse investeerders en hen de kans te geven een netwerk te creëren buiten België.

Tijdens The Big Squeeze zullen ook gastsprekers via livestream aan bod komen die net als Bsit de stap naar het buitenland al hebben gezet. “Zij zullen aan de starters met plezier vertellen hoe dat voor hen is verlopen”, zegt Gréant. “Er worden ook expert classes georganiseerd met sprekers die gespecialiseerd zijn in internationalisering. Voor starters die dromen van de VS is de talk van Catalina Daniels ongetwijfeld interessant.”

Netwerk uitbouwen

Een goed netwerk is uiteraard onmisbaar. De Boose merkt op dat het voor start-ups op dat vlak al makkelijker is geworden in de afgelopen jaren — niet in het minst dankzij events zoals The Big Squeeze. “Ik vind dat starters nu meer mogelijkheden en kansen hebben dan pakweg vijf jaar geleden, toen wij met Bsit begonnen.”

Ook Gréant ziet een positieve evolutie op dat vlak. “Elk bedrijf wil vandaag wel met een start-up samenwerken. Net daarom focussen we tijdens ons event ook alleen op die startende bedrijven. Zo kunnen we vlotter tips & tricks meegeven die relevant zijn voor start-ups en zorgen voor de juiste begeleiding zodat ze zo snel mogelijk groeien.”

Gebruik maken van het netwerk van Startups.be | Scale-Ups.eu en aan de mouwen trekken van ervaringsdeskundigen is voor veel starters een mooie kans. Nog beter wordt het natuurlijk als je contact kan leggen met investeerders. “Ik heb vorig jaar twee investeerders ontmoet tijdens de eerste editie”, zegt De Boose. “Dat toont toch aan dat het interessant is om te gaan.”

Hart en ziel

Startups.be | Scale-Ups.eu organiseert doorheen het jaar verschillende events voor start-ups en scale-ups. Dat is belangrijk, vindt Gréant, om ons land op de kaart te zetten op vlak van technologische bedrijven. “Wij Belgen zijn te nederig over wat we bereiken”, zegt ze. “Met onze events geven we daarom ook al die jonge bedrijven en de mensen die er voor 200% hun hart en ziel insteken graag een duwtje in de rug.” Actieve supporters, noemt Gréant de organisatie van Startups.be | Scale-Ups.eu. “We doen niets liever dan jonge bedrijven in de spotlights zetten en een platform geven.”

Bespaar tijd, ontmoet investeerders, maak gebruik van de tips & tricks van ervaringsdeskundigen; kortom schrijf je in voor The Big Squeeze en boost je start-up.