De succesformule’ of ‘het ultieme vijfstappenplan’ om teams weer met elkaar te laten praten? Marieke Decuypere gelooft niet in kant-en-klare recepten om leidinggevenden en teams te verbinden. “Elk bedrijf en elk team is anders, dus elk traject richting verbinding zal maatwerk zijn.” Naast haar maatwerktrajecten met verschillende teams interviewt Decuypere ook teamleiders in haar podcast en laat ze leidinggevenden elkaars uitdagingen oplossen aan de ontbijttafel. “Het is altijd goedkoper om te leren uit de fouten die anderen maken dan uit de fouten die je zélf maakt.”

De uitdagingen die mensen me op voorhand bezorgen, zijn vaak verrassend gelijklopend. Een voorbeeld van de laatste ontbijttafel: wat moet je doen als je een heel goeie werknemer hebt, die veel klanten en dus ook veel geld binnenhaalt, maar niet te enthousiasmeren is als teamspeler? De theorie is eenvoudig: als iemand een nefaste invloed heeft op het team, moet je snel afscheid nemen van die persoon. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een ontslag is duur. En kan je bedrijf wel zonder die werknemer en de inkomsten die hij binnenbrengt? Als je dan hoort van andere leidinggevenden dat ze die twijfel ook hadden, maar de beslissing toch namen en er op lange termijn de vruchten van plukten, dan sterkt je dat om de knoop door te hakken. Het is altijd goedkoper om te leren uit de fouten die anderen maken.”

Marieke Decuypere heeft een atypisch parcours afgelegd om te staan waar ze vandaag staat. “Ik ben leerkracht van opleiding. Maar ik ontdekte al snel dat niet het pure lesgeven me boeide, maar wel het werken met mensen. Ik heb me verder gespecialiseerd in gedragspyschologie en psycho-educatie, ik wilde focussen op mensen die de nodige bagage met zich meedragen. Vanuit mijn goesting en mijn drive om mensen te verbinden, ben ik overgestapt naar de privésector. Daar heb ik tien jaar lang zowel teams als sales uitgebouwd. Dat was een heel fijne cocktail, maar twee jaar geleden voelde ik dat ik nood had aan ondersteuning. De talrijke cursussen, opleidingen en coaches waren voor mij te veel trajectgebonden. Een one-size-fits-all degout heeft me overtuigd van de meerwaarde van een klankbord. Een klankbord afgestemd op het DNA van het bedrijf.”

Ik heb de rol uitgevonden waar ik zelf tevergeefs naar op zoek was

“Ik heb gezocht, maar ik vond nergens de juiste persoon. Toen heb ik besloten om zélf die persoon te worden. Ik heb de rol uitgevonden waar ik zelf tevergeefs naar op zoek was.”

De missing link invullen

Wat haar rol dan precies inhoudt? “Kort samengevat: communicatie stimuleren van de werkvloer tot de leidinggevenden, van de leidinggevende tot de werkvloer en tussen de leidinggevenden onderling. Een betere connectie, tevreden medewerkers is het automatische gevolg hiervan”, zegt verduidelijkt Marieke Decuypere. “Leidinggevenden in bedrijven beschouwen hun team meestal als de groep mensen die net onder hen op het organigram staat. Dan krijg je allemaal managers die op de vergadering van het managementteam allemaal over hun team spreken, maar niet met elkaar. Ik help mensen om anders naar hun team te kijken. Voor mij is een team iedereen waar je dagelijks mee in aanraking komt om een organisatie operationeel te doen draaien. Dat zijn de mensen die onder jou staan in het organogram, maar evengoed de mensen die boven jou of naast jou staan.”

Bedrijven hebben soms nood aan een externe partner om die teams met elkaar te laten praten. Een klankbord, een moderator, noem het zoals je wil. Ik kom binnen met een helikopterblik. Als je in de spiegel kijkt terwijl je alleen bent, zie je alleen jezelf. Als je samen kijkt, zie je ook andere dingen. Dan komen er ambetante vragen naar boven, maar ook nieuwe invalshoeken. ‘Zo had ik het nog niet bekeken.’”

Ik wil niet inspireren, ik wil resultaten boeken. Ik wil die missing link zijn tussen inspiratie en uitvoering

De missing link ligt volgens Decuypere vaak bij de uitvoering. “Bedrijfsleiders lezen boeken, gaan naar congressen en seminaries, volgen opleidingen. Vervolgens doen ze daar niets mee. Ze zoeken iemand die richting geeft. Dat is mijn rol. Ik stop niet bij de workshop of de strategische sessie. Ik blijf aan boord voor de uitvoering. Ik wil niet inspireren, ik wil resultaten boeken. Ik wil die missing link zijn tussen inspiratie en uitvoering.”

Maatwerk

Elk traject dat Marieke Decuypere uitwerkt voor organisaties is maatwerk. “Is er dan een andere optie? Elk bedrijf is anders, elk team is anders. Wat werkt voor team X werkt niet noodzakelijk ook voor team Y. Er is geen toverformule, geen recept om teams met elkaar te verbinden. Ik geloof niet in kant-en -klare formules. ‘Download hier ons stappenplan!’, ‘Ontdek hier onze succesformule!’, zo werkt het niet. Je kan je aanpak in het ene bedrijf niet zomaar copy-pasten naar een ander bedrijf.

Ik ben zelf ook gecoacht geweest. Ik heb hele straffe en inspirerende coachingprogramma’s doorlopen, maar ik bleef toch altijd op mijn honger zitten. Waarom je iets doet, dat is zo persoonlijk. Iedereen heeft andere drijfveren. Dan volgde ik een programma van A tot Z, terwijl ik misschien alleen maar D tot H nodig had. Of P tot S. Soms ga ik met teams op tweedaagse en beslis ik na één avond om het programma dat ik voor dag twee had voorbereid volledig om te gooien. Omdat het team er nog niet klaar voor is, of omdat het al verder staat dan ik dacht.

Het doel heiligt de middelen, je moet flexibel zijn. Ik begin altijd met een open geest. Bedrijven vragen me wel eens om hun medewerkers mee te nemen in de ‘golden circle’– de ‘why’ – van Simon Sinek. Ik vind dat een bijzonder doeltreffend model, ik gebruik het heel vaak. Maar misschien heeft een team wel andere noden? Ik wil de vrijheid geven om dat zelf, samen met het team en de leidinggevenden, te ontdekken.

Podcast en ontbijttafels

Naast haar trajecten op maat helpt Marieke Decuypere bedrijven ook met haar podcast en haar ontbijttafels. “Voor mijn podcast nodig ik elke maand een teamleider uit. Geen experts, maar leidinggevenden die met hun voeten in de modder staan en die open vertellen hoe zij elke dag opnieuw verbinding creëren. Want de hoogste positie bekleden op het organogram wil niet automatisch zeggen dat jouw mensen ook bereid zijn om jou te volgen. Dat is hard werken. Over die tocht vertellen leiders in mijn podcast.”

“Aan de ontbijttafel breng ik telkens een groep van maximaal tien mensen samen. Ik selecteer ze zelf, ik zorg voor een mix van jongere en minder jonge mensen, mensen met veel en minder kilometers op de teller als leider, leidinggevenden uit grote en kleine bedrijven. Ze sturen op voorhand de uitdagingen door waar ze mee worstelen, ik gooi die als moderator op de ontbijttafel. De andere deelnemers wisselen ervaringen uit, delen tips, reiken oplossingen aan. Geen theoretisch kader, maar concrete oplossingen die je nog dezelfde dag op de werkvloer kan uitproberen.”