Je kan BlueHealth Innovation Center (BHIC) zien als een accelerator voor HealthTech start-ups. Om die te ondersteunen op vlak van kapitaalophaling werd Health RampUp in het leven geroepen, een traject dat nu al voor de tiende keer gelanceerd wordt en waarbinnen jonge ondernemers en start-ups intensief worden klaargestoomd om met hun innovatieve healthtech idee het eerste (pre-seed) kapitaal op te halen.

Health RampUp focust tijdens het programma via coachings en workshops op relevante en sectorspecifieke thema’s als Business Model H, design thinking, GDPR, service design, healthcare marketing, intellectuele eigendom, legal, financieel plan, pitching, enzovoort. Intussen werden al negen edities georganiseerd en slaagden heel wat deelnemers erin om hun eerste investeringen en/of klanten binnen te halen. BHIC lanceert nu een tiende editie en hoopt dat ook die de healthcare sector een digitale boost zal geven.

Eigen netwerk uitbreiden

Eén van de strategische partners van BHIC is het internationale accountants- en belastingadvies-bedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC). PwC werkt mee aan het Health RampUp-programma door middel van coachings rond de eigen expertises: financiering, fiscale incentives, subsidies, waarderingen, businessplanning, enzovoort. Ook een-op-een-coachings komen aan bod, waarbij de individuele coaches als klankbord fungeren.
“We doen echter meer dan louter expertise bijbrengen”, verduidelijkt coach Elise Carton, die werkt als senior manager venture deals en scale-up driver bij PwC. “Zo geef ik binnen het traject de sessie ‘financiering en waarderingen’, maar is dat absoluut geen eenrichtingsverkeer.”

“We zetten binnen het programma bijvoorbeeld heel sterk in op peer learning. Daarnaast proberen we ons netwerk open te stellen, zodat start-ups de kans krijgen in contact te komen met grotere bedrijven en ziekenhuizen. Dat laat ons toe de brug te maken tussen de leden van BHIC en ons eigen netwerk, én kunnen we onze kennis maximaal overdragen op jonge bedrijven zodat die kunnen groeien.”

“Het strategische partnership speelt uiteraard ook in ons voordeel, want het laat toe ons eigen netwerk uit te breiden en start-ups als potentiële partner van PwC vooruit te helpen. Bovendien hebben wij heel wat grote klanten die ons regelmatig naar nieuwigheden of innovaties binnen de sector vragen. Als je binnen het Health RampUp-programma actief bent, ben je heel goed op de hoogte van ontwikkelingen en trends, nog voor die op de radar van grote bedrijven komen. Kortom, we planten zaadjes waar we zelf op termijn de vruchten van kunnen plukken. Last but not least kan ik uit eigen ervaring zeggen dat de coaches enorm veel inspiratie en energie halen uit het werken met die start-ups. Niemand bij PwC doet het tegen zijn goesting (lacht). ”

Elise Carton, senior manager venture deals en scale-up driver bij PwC

Basic en fundamenteel

Die coachings en workshops zijn broodnodig, want de start-ups in kwestie hebben doorgaans een medische, technische, development of heel soms een commerciële achtergrond, maar zelden een financiële. “Als je als jonge ondernemer dan op het punt komt om voor de eerste keer kapitaal op te halen, dan heb je die expertise nodig maar ontbreekt ze vaak”, gaat Carton verder.

Er gaat steeds meer kapitaal naar digitale projecten, die ook binnen healthcare – als gevolg van corona – een enorme boost hebben gekregen

“De eerste vragen die ze stellen maken dat ook duidelijk, omdat ze zo eenvoudig klinken maar tegelijk fundamenteel zijn: hoeveel kapitaal heb ik nodig? Waar kan ik het vinden? Hoeveel procent van de aandelen moet ik in ruil voor dat geld geven? Welke balans moet ik bewaken tussen bootstrapping en kapitaalophaling? Kortom, start-ups weten vaak niet hoe eraan te beginnen omdat ze die expertise missen, of er niet voldoende mee bezig zijn, of te lang mee wachten. En dat terwijl ze misschien in een fase zitten waarin ze snelheid moeten maken.

“Eigenlijk moet je als start-up geld ophalen in de fase dat je het niet nodig hebt”, stelt Cqrton. “Gelukkig volstaat een workshop van één of twee uur al vaak om hen een stuk op weg te helpen in die wereld. En maar goed ook, want er gaat steeds meer kapitaal naar digitale projecten, die ook binnen healthcare - als gevolg van corona - een enorme boost hebben gekregen.”

Op vakantie als mantelzorger

Robert Winters nam met Geriatro deel aan de vorige, negende cohort. Zijn start-up is een online marktplaats voor tijdelijke verblijven in woonzorgcentra, opgericht na een moeizame ervaring in het zoeken van een kortverblijf voor familieleden. Daarom besloot hij een all-in platform te ontwikkelen dat die zoektocht faciliteert.

“Heel concreet kunnen familieleden via Geriatro op zoek naar vrije kamers om kwalitatieve zorg te organiseren voor hun dierbaren die uit ziekte of hospitalisatie komen en verder moeten herstellen”, aldus de co-founder. “Maar het helpt ook bij minder acute situaties: wanneer je bijvoorbeeld mantelzorger voor een oom bent en op vakantie vertrekt, kan je in je afwezigheid op die manier kwalitatieve zorg garanderen. In dat opzicht is Geriatro een beetje als een Booking.com of Airbnb, maar dan met een medische laag overheen die de zorgvraag specifiek ondersteunt. Dat maakt het platform wel behoorlijk complex om te ontwikkelen.”

Winters kwam in contact met Health RampUp toen hij de bèta-versie van zijn platform klaar had. “Ik had weliswaar al heel wat ervaring met digitalisering, gezien ik voor verschillende start-ups en scale-ups werkte. Maar digitalisering in de gezondheidszorg is nog een ander beestje: security, bescherming van medische data, enzovoort. Aangezien dit traject een sectorspecifieke bootcamp aanbood, wist ik dat ik hier moest zijn om die blind spot te verhelpen.”

Robert Winters, founder van Geriatro

Peer-to-peer interactie

Coach Elise Carton benadrukte het belang van peer learning binnen het traject, wat ons uiteraard bij de vraag brengt of Winters dat ook heeft ervaren. “Zeker en vast”, beaamt hij. “Zo was er een start-up binnen ons cohort die op het punt stond een subsidie bij VLAIO aan te vragen. De manier waarop ze dat deden, de parameters die ze in rekening brachten…, dat was heel interessant om op te volgen. Dankzij die informatie zit ik nu zelf in een traject met Vlaio om te kijken of een subsidie mogelijk is.”

Of ik ook dingen hebben bijgeleerd die een echte eyeopener bleken? Jazeker: hoe ziekenhuizen bijvoorbeeld werken, daar wist ik namelijk niets van

“Een ander voorbeeld was een start-up die in Afrika telemedicine aanbiedt. De founder ervan had al heel wat ervaring als ondernemer: Ndaba is hotelmanager van lodges in een safaripark en docent hotelmanagement. Heel boeiend om zijn verhalen en achtergrond te leren kennen. Die verschillende achtergronden van de deelnemers zijn overigens een grote troef in termen van peer-to-peer interactie: er zijn apothekers bij, urologen,…”

Of hij ook dingen heeft bijgeleerd die een echte eyeopener bleken? “Jazeker”, antwoordt Robert Winters. “Bijvoorbeeld hoe ziekenhuizen werken, daar wist ik namelijk niets van. Ook over GDPR heb ik heel veel opgestoken. En van de coaching van Elise heb ik geleerd dat een start-up waarderen écht niet gemakkelijk is, wat meteen ook het nut van zo’n traject bewees.”

In zes maanden stoomt Health RampUp je businessidee klaar voor ophaling van je eerste startkapitaal, via een intensieve en sectorspecifieke bootcamp. Stel je kandidaat voor de jubileumeditie en schrijf je in. Dat kan tot en met 25 mei.


Naast Geriatro namen deze start-ups deel aan de negende cohort van Health RampUp:

MiSena

Misena is een digitaal platform dat borstkankerscreenings personaliseert op basis van het unieke risicoprofiel van een vrouw. Het platform brengt vrouwen in nauw contact met hun dokter om de screening te optimaliseren, vroege diagnose te garanderen en overlevingskansen te verbeteren.

withVR

Met een VR-oplossing wil deze Gentse start-up mensen met een spraakstoornis veilig en comfortabel blootstellen aan spreeksituaties. Deze oplossing is ontwikkeld vanuit een eigen nood: de oprichter heeft sinds zijn kindertijd een spraakstoornis.

Icurai

Icurai creëert een ecosysteem rond de patiënt thuis. Een patient centered netwerk waarbij de mantelzorger ondersteuning kan bieden. Icurai brengt sociale, medische en psychische zorg samen.

Sanco Health

Sanco Health ontwikkelt een Digital Therapeutics (DTx)-platform dat datagedreven diagnose en behandeling van depressie en angststoornis faciliteert. De patiënt is in staat zijn eigen mentale toestand op te volgen aan de hand van self monitoring en geautomatiseerde cognitieve gedragstherapie.

PilVox

PilVox luistert naar het effect van medicatie op lichaam en geest. Hierdoor worden geneesmiddel-gerelateerde problemen sneller opgespoord en kan de huisapotheker samen met de arts patiënten met chronische medicatie beter opvolgen.

AfriMed

AfriMed is een on-demand marktplaats voor zorgverleners, voor opvolging van patiënten, ondersteuning van behandelingen, opsporing van epidemieën en beheer van chronische ziekten. Doel? De gezondheidszorg binnen sub-Sahara ontwikkelingseconomieën verbeteren.

Hay Health

Hay Health helpt nierpatiënten hun leven terug in eigen handen te nemen door hen in staat te stellen hun levensnoodzakelijke therapie veilig thuis te doen wanneer het hen past.

iHOFF

iHOFF is een communicatietool tussen oogartsen en patiënten met de bedoeling om papierwerk en wachtlijsten te verminderen.

PlasPraat

PlasPraat creëert een community rond patiënten met plasproblemen. Deze start-up verspreidt informatie over plasklachten, ondersteunt de behandeling en faciliteert diagnostiek via de PlasApp.

Smart Face Masks

Smart Face Masks pakt het communicatieprobleem met mondmaskers aan in de gezondheidszorg. Deze start-up ontwikkelt een stemversterker in zakformaat die eenvoudig te bevestigen is aan elk type mondmasker.