Teamleader-founder Jeroen De Wit

Op 18 november, de Dag van de Ondernemer, geeft Teamleader het startschot van de derde #teamleaderheroesrun. Excuses om niet deel te nemen zijn er niet: het enige wat ondernemers moeten doen, is loopschoenen aantrekken en de deur uitgaan. Het is namelijk een virtueel event waarvoor je niet naar een bepaald startpunt moet trekken. Teamleader-CEO Jeroen De Wit neemt uiteraard zelf deel en roept op om massaal zijn voorbeeld te volgen.

“De Dag van de Ondernemer is voor mij altijd al iets bijzonders geweest”, begint hij. “Niet alleen omdat wij met Teamleader ondernemers en bedrijven steunen, maar ook omdat ondernemerschap en kmo’s tout court de ruggengraat van onze economie vormen. Als zij het goed doen, profiteren wij daar als maatschappij van.”

“Daarom hebben wij in 2020 geleden beslist om voor het eerst een #teamleaderheroesrun te organiseren, om ondernemers te motiveren om buiten te komen en te bewegen, in plaats van hen gewoon passief in het zonnetje te zetten – we zaten toen in volle Covid-tijd, waardoor de focus op activiteit en gezondheid des te belangrijker was.”

“Omdat die eerste editie zo’n succes was, doen we dat nu al voor de derde keer. En opnieuw virtueel, om de drempel zo laag mogelijk te houden. Dat houdt in dat je je online inschrijft, de app downloadt en vervolgens van aan je eigen voordeur vertrekt. Het enige wat je dus nodig hebt voor #teamleaderheroesrun, is een paar loopschoenen, loopkleding en oortjes.”

Je kiest tussen afstanden van 2,5, 5 of 10 kilometer, die je al lopend of wandelend kunt afleggen. Zelf zal ik proberen de tien kilometer te lopen. Ik ben momenteel niet in bloedvorm, maar met mijn basisconditie moet dat wel lukken”, lacht De Wit.

Live gevoel tijdens het lopen

Was corona in 2020 en 2021 dé uitdaging voor ondernemers, kijken die vandaag aan tegen recessie gevoed door onzekere geopolitieke tijden. “Maar wij willen met Teamleader een positieve boodschap uitdragen: Iedereen mee”, vertelt Jeroen De Wit. “Daarom krijgen deelnemers tijdens het lopen via een podcast inzichten, adviezen, verhalen en tips & tricks te horen van topondernemers.”

Deelnemers krijgen tijdens het lopen via een podcast inzichten, adviezen, verhalen en tips & tricks te horen van topondernemers

“Dit jaar zijn dat onder meer tech pionier en durfkapitalist Jurgen Ingels, en de Nederlandse Esther Van Diepen – misschien iets minder bekend bij ons, maar ze is enorm bezig met vrouwelijk ondernemerschap en met work-life balance. En sowieso kunnen we ook dit jaar weer rekenen op Evy Gruyaert, die we uiteraard allemaal kennen van Start2Run. Zij zorgt tijdens het lopen voor een live gevoel alsof je deelneemt aan een loopwedstrijd.”

Een andere positieve insteek is dat we een actie hebben opgezet rond Bednet: voor elke deelnemer zal Teamleader geld doneren aan deze organisatie, die er als facilitator voor zorgt dat kinderen die door ziekte niet in de klas geraken online toegang hebben tot afstandsonderwijs. Dat past ook naadloos in ons thema van dit jaar: Iedereen mee. Ondernemers en kmo’s gaan uitdagende tijden tegemoet en we willen dat niemand achterblijft. Niet de ondernemers van vandaag, maar evenmin die van morgen.”

Marathon van Rotterdam

Of Teamleader met dit event ook een bredere ambitie heeft, willen we weten, namelijk de aandacht vestigen op voldoende beweging en aandacht voor mentale en fysieke gezondheid. “Dat klopt wel”, beaamt de CEO. “Ik probeer zelf regelmatig te sporten en zet ook regelmatig doelen uit, zodat ik de intensiteit kan verhogen. Zo heb ik eerder dit jaar de marathon van Amsterdam uitgelopen. Het is een cliché, maar als je meer aandacht hebt voor het principe van een gezonde geest in een gezond lichaam, zal je als ondernemer meer energie hebben om dingen in beweging te brengen.”

Het is een cliché, maar als je meer aandacht hebt voor een gezonde geest in een gezond lichaam, zal je als ondernemer meer energie hebben om dingen in beweging te brengen

“Tijdens het lopen komen ook altijd de beste ideeën naar boven, omdat er plaats voor gemaakt wordt in je hoofd. Ik kan het iedereen aanraden (lacht). Meer nog, ik doe bij deze een oproep aan iedereen die toch liever niet aan zijn voordeur start om op de Dag van de Ondernemer om 8 uur naar de Blaarmeersen te komen en daar samen met mij te lopen. Zullen mij daar alvast vervoegen: de Gentse schepen van economie Sofie Bracke, de CEO van Bednet en de voorzitter van UNIZO. Iedereen welkom aan de Topsporthal, waar we zullen starten! Practice what you preach, zeg ik altijd”, lacht Jeroen De Wit.

Eigen intensiteit bepalen

Uiteraard komt de gezondheidsboost op de eerste plaats, maar zelfs dan zijn er nog prijzen te winnen. Zo maken deelnemers kans op een Teamleader Experience Day tijdens de Ronde van Vlaanderen, op tickets voor de amateurkoers van de Ronde van Vlaanderen of de Amstel Gold Race, of een conditietest bij Energy Lab, op basis waarvan je een trainingsschema op maat kan krijgen. Dat je met je deelname zoals gezegd ook nog eens Bednet steunt, maakt het helemaal af.

“Maar het is toch in de eerste plaats een oproep om meer te bewegen”, aldus de founder van Teamleader. “Stress hebben is niet leuk, maar het is ook niet leuk om te moeten samenwerken met iemand die onder stress staat en zijn balans niet op orde heeft. Lopen, wandelen, fietsen of een andere sport is de ideale manier om een moment voor jezelf te creëren en om geen druk van buitenaf te ervaren – je bepaalt je eigen doelen en je eigen intensiteit.”

“Bij Teamleader zetten we regelmatig programma’s op om daar de aandacht op te vestigen. Ik denk dat de collega’s soms wel eens denken: daar is hij weer (lacht). Maar het werkt wel: zo doen we volgend jaar als organisatie mee aan de 1000 kilometer van Kom op Tegen Kanker, en het enthousiasme bij de collega’s is groot. Niet erover praten, maar het gewoon doen.”

Ondernemen is geen sprint maar een marathon

Dat #teamleaderheroesrun plaatsvindt op de Dag van de Ondernemer is ook mooi meegenomen, want er zijn nu eenmaal veel linken tussen topsport en ondernemen. “Het gaat in beide gevallen over doelen zetten, een planning maken, discipline aan de dag leggen, tegenslagen overwinnen en niet opgeven, hard werken, de juiste cadans creëren en over team efforts. De parallellen zijn overvloedig. Ook het cliché dat ondernemen geen sprint maar een marathon is, klopt volledig. Het gaat niet om kort gewin, maar om het uitbouwen van iets duurzaams, en ervoor zorgen dat je je onderweg niet verbrandt.”

“Nog een parallel: in wielerwedstrijden zie je altijd de laureaat met de handen in de lucht over de meet komen, maar we mogen nooit vergeten dat het een heel team is dat dit mogelijk heeft gemaakt: de trainer, verzorger, psycholoog, mecanicien, enzovoort. We zien dat team doorgaans niet, maar ze hebben wel deel in de overwinning. Met ondernemen is dat net hetzelfde: ik ben altijd blij als ik een nieuw project binnenhaal, maar ik vergeet nooit pluimen op de hoed van mijn collega’s te steken.”

Meedoen met team

De #teamleaderheroesrun slaagde er tot nog toe in voor elke editie ruim 500 deelnemers aan te trekken, en de organisatie gaat daardoor ook deze keer voor minstens dat aantal. “Dus bij deze een oproep om mee te doen. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook om samen impact te maken. En loop gerust mee met je eigen team, want op de Dag van de Ondernemer vieren we eigenlijk niet de ondernemer, maar ondernemerschap. Iedereen die ondernemend is: meedoen!