Bogdan Oloeriu, Platform lead bij Prompto

Zoals bijna élk softwarebedrijf had Prompto het moeilijk om sterke developers te vinden. Het zijn zeldzame profielen en de vijver waarin ze zwemmen is overbevist. Om zijn portaal voor de vastgoedwereld verder te ontwikkelen, vond Prompto de oplossing bij CactusSoft. “We hebben een remote team dat vanuit verschillende landen samenwerkt met onze developers in Gent”, vertelt Quentin Mussche, Head of Tech bij Prompto. “Zo is rekrutering geen obstakel meer. We kunnen heel vlot opschalen en versnellen als we groeikansen zien.”

Prompto ontwikkelt een portaal voor de vastgoedmarkt. Projectontwikkelaars en vastgoedmakelaars kunnen al hun projecten managen én verkopen via dat ene portaal. Al hun digitale content zit op één online locatie gecentraliseerd.“De coronacrisis en de lockdowns gaven ons portaal vleugels”, vertelt Mussche, die teamlead is van het developmentteam bij Prompto.

Alles moest plots digitaal, zowel de content als de contacten met klanten. De vastgoedwereld begon dus massaal in te zetten op digitale platformen. Wij hadden al een oplossing klaar, maar we hadden ook meer developers nodig. Zoals zowat elk softwarebedrijf toen heeft ondervonden, waren die bijzonder moeilijk te vinden. Dat is vandaag trouwens nog altijd zo. We zijn dus andere oplossingen gaan verkennen.”

“Op een netwerkevent kwam onze CEO in contact met de mensen van CactusSoft. Dat leek ons de ideale oplossing om op korte termijn een tandje bij te kunnen steken. Op dat moment werkte iederéén bij Prompto remote. Dan is de stap naar nearshoring bijzonder klein, je hoeft er je manier van werken en je processen niet eens voor aan te passen. Softwaredevelopment is overal ter wereld hetzelfde, onze industrie is universeel.”

“Al was het wel een geruststelling dat CactusSoft in de allereerste plaats een Belgisch bedrijf is. Alle onderhandelingen over budgetten en dat soort dingen kon onze CEO gewoon hier voeren, face to face. Dat boezemt vertrouwen in. Moest het toch een keer mislopen, dan weet je ook meteen bij wie je moet aankloppen. Maar dat is tot nog toe zelfs geen enkele keer nodig geweest.”

Onboarding tot volwaardige teamleden

Prompto werkt al bijna twee jaar, sinds mei 2021, samen met CactusSoft. “We zijn de developers van CactusSoft vanaf dag één beginnen te onboarden als volwaardige teamleden. We hebben geen Prompto-team en geen CactusSoft-team dat onderscheid hebben we eigenlijk nooit gemaakt. Het is één development team. Op een bepaald moment zaten onze developers verspreid over 7 verschillende landen binnen en buiten Europa. Eentje zat bijvoorbeeld in Tenerife, eentje in Georgië, … Dat werkt verrassend goed, moet ik zeggen.

We zijn vooral ons showcaseportaal verder aan het ontwikkelen. Nu hebben we vier developers van CactusSoft in ons team, maar op de piek vorige zomer waren dat er elf. Dat is wat mij betreft een van de grootste voordelen van de samenwerking: we kunnen die capaciteit heel flexibel opschalen. Als de nood er plots is, kunnen we ons team snel opnieuw laten groeien. Als we vragen om volgende maand drie extra developers aan het team toe te voegen, dan zorgt CactusSoft daarvoor.”

We geven de developers van CactusSoft een introductie in onze codebase en onze tools, en binnen de week zijn ze vertrokken

Als we die developers in België moeten aanwerven, dan zijn we vertrokken voor een lang en onzeker proces. Als je die profielen al vindt, dan moet je met sollicitatieprocedures en opzegtermijnen toch al snel een paar maanden rekenen. Zelfs gesprekken met freelancers gaan vandaag een hele tijd over en weer, dat is ook geen oplossing om snel op te schalen. We geven de developers van CactusSoft een introductie in onze codebase en onze tools, en binnen de week zijn ze vertrokken. Dat is in België pure fictie.”

Prompto

De koffiemachine vs Slack

De kwaliteit van de developers ligt bijzonder hoog, benadrukt Mussche. “We hebben eigenlijk nooit issues gehad met kwaliteit. In het begin hadden we een business analist van Prompto die de samenwerking extra opvolgde, hij had dan elke twee maanden een call met de verantwoordelijke bij CactusSoft. Maar het bleek al snel dat die calls formaliteit van 15 minuten waren. Nu leid ik gewoon dat team, net zoals onze eigen developers die we hier in eigen huis hebben.”

Ziet Mussche geen enkel verschil tussen zijn teamleden die in Gent werken en de anderen die elders in Europa werken? “Het is natuurlijk iets moeilijker om een bedrijfscultuur te installeren of te bouwen vanop afstand. Elke ochtend zitten we online samen. Iedereen durft daar open vragen stellen en issues op tafel leggen.”

Prompto

“Als er ooit al een kloof was, dan is die vandaag volledig verdwenen. Alle communicatie verloopt via Slack, ik merk dat medewerkers daar ook gewoon informeel met elkaar chatten. Als er iemand uit Spanje een paar dagen vakantie aanvraagt, dan gaat het evengoed over waar die developer dan naartoe gaat en wat hij tijdens zijn vakantie gaat doen.”

“Maar elke woensdag werken we in Gent samen op kantoor en dan zie ik wel dat je aan de koffiemachine toch andere babbels krijgt dan op Slack. Maar dat is zowat het enige obstakel, en het heeft geen impact op het werk. We hebben wel eens geprobeerd om met iedereen een teambuilding te organiseren. Maar eerst gooide COVID-19 roet in het eten en daarna de oorlog in Oekraïne. Ik hoop dat het er toch eens van kan komen.”

Kansen grijpen

Mussche is er zeker van: Prompto had nooit gestaan waar het vandaag staat zonder de developers van CactusSoft. “We hebben gewoon veel meer snelheid kunnen maken. Rekrutering is probleem nummer één voor zowat elk softwarebedrijf. Dat probleem hebben wij kunnen omzeilen.”

Rekrutering is probleem nummer één voor zowat elk softwarebedrijf. Dat probleem hebben wij kunnen omzeilen

“CactusSoft heeft een groot reservoir van getalenteerde developers, we kunnen daar heel flexibel uit putten. Hebben we een senior profiel nodig? Dan gooien we dat op Slack en een paar dagen later kunnen we die developer al inschakelen. Hetzelfde met juniors of mediors. Het is frustrerend voor een onderneming wanneer je groeipotentieel ziet, maar dat niet kan realiseren omdat je niet de juiste mensen vindt. CactusSoft laat ons toe om de kansen die er liggen ook te grijpen.”