33% van de Belgische ondernemers geeft aan geen work-life balance te hebben. En nog straffer: 59% geeft aan ‘s nachts te piekeren over professionele zaken, en voelt zich alsof het leven vooral draait om werken. Die frappante cijfers komen uit een onderzoek van Teamleader, dat peilt naar timemanagement en work-life balance bij Belgische ondernemers en kmo’s. Hoe kun je daar als Belgische ondernemers verandering in scheppen? Wij vroegen het aan CEO Jeroen De Wit.

Over 25/7 beschikbaar zijn en herbronnen

Een dag telt 24 uren, en veel ondernemers zouden wel een extra uurtje kunnen gebruiken. Voor de administratie. Of de mailbox af te schuimen. En nog even een paar meetings vast te leggen. “Tijdens het onderzoek vroegen we aan iedere ondernemer wat hij of zij zou doen met een vijfentwintigste uur”, zegt De Wit.

“Opvallend is dat ze dat extra uurtje tijd volledig zouden wijden aan wat extra quality time met vrienden en familie. De Belgen zijn op dat gebied de tegenpool van onze noorderburen. Die kunnen makkelijker het werk aan de kant schuiven voor hun privéleven. En zij geven grappig genoeg aan dat ze dat extra uur net zouden besteden aan het werk.”

De Wit stelt overigens dat hij net hetzelfde zou doen als de andere Belgen, als een dag een uurtje extra telde. “Ik ben eigenlijk echt wel een familiemens,” geeft hij toe, “en aangezien ik ook een gezin heb, is het belangrijk dat daar tijd voor wordt vrijgemaakt. Pas op, ik heb dat moeten leren. Ik wilde vroeger blijven gaan, maar daar zit ook de valkuil. Er is altijd werk.”

“Je moet jezelf soms eens loskoppelen van je bedrijf, ook als het je baby is”

Veel ondernemers zouden De Wit tegenspreken en zeggen dat het werk van een ondernemer niet aanvoelt als zijn werk: het is zijn passie. “Daar geloof ik echt niet in”, zegt de CEO onomwonden. “Maar ik snap het wel: Teamleader beschouw ik ook niet als mijn werk, het is een deel van mezelf geworden. Ik sta ermee op en ik ga er ook mee slapen. Wat ik bedoel, is dat je jezelf soms even moet kunnen loskoppelen, ook als je bedrijf jouw baby is. Mijn partner en ik hebben daar ook dezelfde mening over: we zijn trots op elkaar en we praten over het werk, maar er zijn grenzen. En eerlijk gezegd: ik haal eigenlijk voldoening uit het sporadisch loslaten van het werk.”

“Af en toe jezelf afzonderen kan de groei van je bedrijf stimuleren”

Volgens De Wit krijg je tijdens de niet-werkuren vaak ook de meest geniale ideeën. “Kende je dat,” vraagt hij, “toen je in je puberteit je op sommige momenten dood verveelt? Wel, als die verveling lang genoeg duurt, zal je de beste ingevingen krijgen. Daarvoor ga ik ook 2 keer per jaar 14 dagen lang herbronnen in San Francisco. De eerste week is het vooral wennen aan het nieuwe ritme, maar gedurende week 2 stromen de ideeën mijn brein binnen. Er zijn duizend dingen die ik voor Teamleader nog wil waarmaken. Maar als ik té veel bezig ben met Teamleader, waardoor ik uiteindelijk in een sleur beland, dan is die pool van inspiratie veel kleiner. En zo belemmer je dus jouw groeipotentieel, hé. Geloof mij: wie zich nu en dan eens afzondert, kan zich weer toeleggen op zijn langetermijnstrategie, innovatie stimuleren en tijd investeren in zichzelf door bijvoorbeeld nieuwe dingen aan te leren.”

Alleen is de vraag: wanneer is het genoeg geweest? Op welk moment moet er een belletje gaan rinkelen dat zegt dat je misschien even geen bergen werk meer moet verzetten. “Je team kan een goede indicator zijn”, grijnst Jeroen. “Omdat je als ondernemer soms zó moe bent, ga je korter doen tegen andere mensen, en daar wil ik echt wel waakzaam voor zijn. Wanneer je dat ervaart, zou je jezelf de vraag moeten stellen: die extra uren werk, levert dat écht iets op buiten extra stress? Natuurlijk zullen er nu en dan wel piekperiodes zijn in je onderneming, maar neem er dan genoegen mee dat het oké is dat je het nadien wat rustiger aan doet.”

Plannen, delegeren, automatiseren

De Wit geeft toe dat het na vier intensieve jaren nog steeds niet altijd makkelijk is om het werk achter zich te laten. “Zakenreizen zijn het moeilijkst,” bevestigt hij, “dat is toch wel tijdsintensief. Hoor je mijn nasale stem? Wel, ik ben gisteren om vier uur ‘s nachts opgestaan om naar Milaan te vliegen. Deze ochtend was ik om 6 uur terug. Tja, veel work-life balance is daar niet aan. We moeten realistisch blijven: voor ondernemers is de 9-tot-5-mentaliteit een utopie. Je mag jezelf ook niet hele dagen opsluiten en aan je scherm gekluisterd zitten. Af en toe moet je buiten komen en je kop laten zien. Toch is het een kwestie van keuzes maken: je wil niet weten hoeveel uitnodigingen ik krijg voor recepties, netwerkevenementen enzovoort. Prioriteiten stellen, hé (lacht).”

“Het is een cliché, maar inspanning zorgt echt voor ontspanning”

Hoe De Wit dan zélf dat evenwicht bewaart? “Ik geloof in de kunst van plannen, delegeren en automatiseren”, zegt de twintiger. “Ik plan alles. Zo sta ik heel vroeg op om eerst een beetje te werken. Daarna zorg ik voor mijn kind en breng ik hem naar de crèche, om vervolgens door te rijden naar het kantoor. En daar wordt natuurlijk enkel gewerkt. Ik heb wel geleerd om de lunch in te plannen. Vroeger at ik gewoon aan mijn bureau en ging het werk voor alles. Maar nu besef ik toch dat bewust eten nodig is om even tot jezelf te komen. Tegenwoordig werk ik ook maximaal 3 avonden per week. Ik maak graag voldoende tijd voor sport. En het is een cliché, maar inspanning zorgt echt voor ontspanning.”

Delegeren is de tweede kunst die nog niet alle ondernemers beheersen. “Durven loslaten is een moeilijke stap”, bevestigt Jeroen. “Ik ben zo dankbaar dat ik een sterk team heb kunnen bouwen. Natuurlijk is dat ook een proces, dat ‘leren delegeren’. Het is weer een soort vorm van loslaten hé. Zolang je de juiste mensen maar in huis hebt, dan kan je met een gerust hart bepaalde taken bij hen leggen.

De derde manier waarop De Wit zijn work-life balance eert, is procesautomatisering. “Als je de resultaten van ons onderzoek bekijkt, zie je dat ondernemers gemiddeld 5 uur tijd winnen per week door de juiste software te gebruiken”, toont hij. “Software als enabler voor efficiëntie, eigenlijk. 85% beweert dat het gaat over een tijdswinst in administratie. Kijk, dat vind ik mooi om te lezen, uiteindelijk is dat de reden waarom ik met het idee van Teamleader ben begonnen.”

De 3 favoriete tools van Jeroen

Zelf spendeerde Jeroen vroeger ook uren tijd aan zaken die vandaag de dag door een waaier aan tools kunnen worden vereenvoudigd.

“Slack bespaart me écht veel tijd”

Over zijn favoriete tools en apps hoeft de Teamleader-CEO niet lang na te denken. “Slack bespaart me echt veel tijd”, zegt hij. “Door dat hier intern te gebruiken, kunnen we snel schakelen waar nodig en teamwerk verbeteren. Daarnaast is er Gmail, welke voor mij de beste e-mailapplicatie is. Ze is handig, gebruiksvriendelijk en alle communicatie is netjes gesorteerd in mappen. En natuurlijk gebruik ik ook Teamleader, hé (lacht). Mijn Gmail-kalender is ermee gesynchroniseerd, waardoor ik een duidelijke planning in mijn broekzak heb. Voor mij is het echt handig dat ik er snel contactgegevens in terugvind. Al moet ik wel toegeven dat datavisualisatie voor rapportagedoeleinden mij pas écht uren tijd bespaart. Kan je je voorstellen dat ik vroeger bijna een dag bezig was met het maken van een rapport?”

Dat push-meldingen en onophoudelijke notificaties van dergelijke tools net de innerlijke rust zou kunnen verstoren, weet De Wit te nuanceren. Kijk, je moet weten wanneer je aandacht schenkt aan zoiets. Als ik iets zie binnenkomen op mijn gsm wat niet onmiddellijke actie vereist, besluit ik er pas later naar te kijken.

Ben jij ook op zoek naar een manier om jouw work-life balance te verbeteren? Volg het advies van De Wit en zet ook in op tools zoals Slack, Gmail en Teamleader! Volgens de CEO is het duidelijk: “iedere ondernemer zou repetitieve taken moeten automatiseren”, zegt hij. “Dat is volgens mij een niet te missen onderdeel van een goede work-life balance.”

“Bekijk hier hoe teamleader jouw work-life balance kan verbeteren!”