Heb je een openstaande vacature? Dan moet je beslissen of je voor een junior of senior gaat. Heel wat bedrijven willen niet investeren in een starter. Het kost zogezegd ontzettend veel tijd en moeite om hem of haar op kruissnelheid te krijgen. Jim Verbist van Inventive Designers, spreekt dat in alle talen tegen. De CEO van het softwarebedrijf dat grote bedrijven eenvoudiger én efficiënter laat communiceren met haar eindklanten is ervan overtuigd dat een zogenoemde topstarter vanaf dag één opbrengt. “90% van de topstarters die zijn ingestroomd via Planet Talent, waarmee we al tien jaar een strategisch partnership hebben, werken nog altijd voor ons. Sterker nog, heel wat jonge medewerkers zijn al behoorlijk doorgegroeid binnen het bedrijf.”

Inventive Designers heeft een 60-tal medewerkers op de payroll. Er is bitter weinig verloop. Een uit de kluiten gewassen HR-afdeling? Dat heeft het bedrijf niét. “Daar zijn we simpelweg te klein voor. We hebben intern een HR-administrator en extern een strategische partner om de juiste profielen te laten instromen”, zegt Jim Verbist. “Dat werkt ontzettend goed. We laten ons ontzorgen op vlak van rekrutering en dat werpt zijn vruchten af. Bovendien ben je op die manier geneigd om sneller te schakelen. Anders blijf je twijfelen of je nog een extra medewerker gaat aanwerven. Nu niet. De drempel om tot actie over te gaan, is véél lager.”

De juiste skillset

Als Inventive Designers nood heeft aan een nieuwe medewerker, geeft Verbist het beoogde profiel door aan zijn strategische partner. “De combinatie van soft en hard skills is ontzettend belangrijk”, zegt hij. “De ambitie, het leervermogen en de motivatie wegen steeds vaker harder door dan het diploma. Klassiek rekruteren doen we niet vaak. Zodra onze partner enkele potentiële matches gevonden heeft, gebeurt er een grondige screening en vullen de kandidaten een assessment in. Daarna volgt er een voorstelling in de vorm van een rondetafelgesprek. Meerdere kandidaten nemen op hetzelfde moment deel aan een gesprek bij Inventive Designers. Dat geeft een fijne dynamiek, maar tegelijkertijd creëer je ook een spanningsveld. De concurrentiestrijd is dan nóg groter waardoor de soft skills van de kandidaten snel opvallen. Daarna volgen uiteraard nog individuele gesprekken, maar zo’n rondetafel geeft zowel kandidaten als werkgevers een ruimere blik. Uiteindelijk krijgen we de keuze uit 2 à 3 topstarters..”

"Een rondetafelgesprek met potentiële nieuwe medewerkers geeft een fijne dynamiek en creëert tegelijkertijd een spanningsveld"

Transparantie troef

Openheid en transparantie, daar houden ze bij Inventive Designers van. “Ik vraag een starter altijd naar zijn of haar verwachtingen. En aan de andere kant toon ik ook hoe het hier op de werkvloer aan toe gaat. De bedrijfscultuur is ontzettend belangrijk. Hebben we uiteindelijk een topstarter gekozen? Dan brengen we de andere kandidaten ook op de hoogte waarom we hem of haar niet geselecteerd hebben. Ik vind het belangrijk om dat te benoemen”, legt Jim Verbist uit. “En de topstarter mag zich ook aan veel feedback verwachten. We voorzien verschillende evaluaties; zowel met de manager van het departement als met de teamleader binnen een divisie. Gemiddeld om de twee weken. Bovendien voorzien we ook een peter die vragen over integratie kan beantwoorden. Over eventuele do’s en don’ts binnen Inventive Designers, maar eveneens over de beste lunchadresjes in de buurt. Aan de hand van groeigesprekmomenten zal de peter aan een starter ook regelmatig vragen of alles vlot verloopt.”

Meedraaien vanaf dag één

Iemand met drie jaar relevante ervaring? Of een pas afgestudeerde witte raaf? Jim Verbist zou onmiddellijk opnieuw voor een topstarter kiezen. “Het loon van een starter stijgt voornamelijk in het begin van zijn of haar carrière ontzettend snel. Wat je extra betaalt aan iemand met drie jaar ervaring weegt echter niet op tegen de snelheid van integratie van een topstarter”, legt hij uit. “Vroeger was het motto hier bij Inventive Designers dat een nieuwe medewerker na zes maanden productief moet zijn. Dat klopt niet. Als je de geschikte topstarter vindt, is die vanaf dag één productief. Alle juniors gaan hier vanaf dag één mee naar onze klanten. Dat is simpelweg de beste manier om het product en de markt snel en grondig te leren kennen. Bovendien is dat ook een meerwaarde voor de eindklant. Al het werk dat door een junior gedaan kan worden, is immers goedkoper. In een nichemarkt met hoge dagvergoedingen, is dat een win-winsituatie. Nog een troef: onze topstarters geven mee vorm aan de bedrijfscultuur. Ze bevorderen de groepsdynamiek en dat werkt aanstekelijk. Je moet niet nóg meer aandacht besteden aan teambuildings. Het groepsgevoel groeit organisch.”

"Topstarters zijn high potentials met een vlotte onboarding. Of er ook een nadeel is? Ja, de schaarste op de markt."

Het verschil? De soft skills

“Het framework dat onze strategische partner creëert via het opleidingsprogramma Impact AcadeME zorgt ervoor dat de starters hier ontzettend snel integreren. De reden? Ze hebben de juiste portie soft skills. Ze durven vragen stellen, kunnen omgaan met feedback en zijn gemotiveerd om problemen op te lossen. Die gedrevenheid en motivatie geeft een positieve dynamiek én ontzettend veel energie. Niet enkel voor de klant, maar ook voor de andere medewerkers”, zegt Verbist. “De kwaliteit die de topstarter aflevert, is het resultaat van dat framework. Topstarters zijn high potentials met een vlotte onboarding, zo ervaren wij. Bij een klassieke sollicitatie krijg je maar een kandidaat die zo sterk is als het individu zelf. Of er ook een nadeel is? Ja, de schaarste op de markt. De lat ligt erg hoog en dat betekent dat het aantal geschikte kandidaten dun gezaaid is.”

Groeispurt

Jim Verbist noemt zijn strategische partner een ‘bewustzijnsschool’. “Ik ben ervan overtuigd dat bewustzijn de kern van groei is. De Planet Talent-starters groeien waanzinnig snel. We hebben een prima voorbeeld. Eén van onze topstarters was na amper één jaar tijd lead consultant bij een van onze meest strategische klanten. Hij had het in zich. Of er wrevel was bij de andere collega’s? Nee, helemaal niet. Ze reageerden allemaal enthousiast. Zijn promotie heeft de efficiëntie in het volledige team verhoogd. Een ander voorbeeld? We hebben ook een starter die ontzettend snel bijleert. Die is intussen uitgegroeid tot cloudexpert”, legt Verbist uit. "De omzet van de divisie Professional Services is verdubbeld, mede door de instroom van kwalitatieve topstarters. Voor zo’n groei zijn immers verschillende profielen nodig: managers, teamleaders, doeners én … ambitieuze starters.”

Zelf ook op zoek naar een topstarter? Een young potential die je flink wat meerwaarde biedt? Neem vandaag nog contact op met Planet Talent.