Al decennialang is Ferranti Computer Systems een sterke speler op vlak van automatisering van bedrijfsprocessen. Het bedrijf heeft verschillende innovatieve softwareprogramma’s op haar naam staan, waaronder MECOMS. MECOMS is een verregaand platform voor nutsbedrijven dat continu verder wordt ontwikkeld door een bende straffe IT’ers. Eén ervan is de 22-jarige Jarrit Boons, die er pas sinds oktober 2019 werkt, maar zijn draai binnen het bedrijf helemaal heeft gevonden. “We werken hard, maar maken ook tijd om samen te ontspannen.”

Een jobdag op Campus De Nayer van de KU Leuven, waar Boons zijn studie Industrieel Ingenieur-IT aan het afronden was, heeft alles in gang gezet. “Ik ben toen aan de praat geraakt met mensen van Ferranti. Op hun aanraden ging ik nadien naar de Job Day die zij zelf organiseerden”, legt Boons uit. “Ik had meteen een goed gevoel bij het bedrijf. Er hing een leuke, gemoedelijke sfeer.

Problemen oplossen

Boons werkt als release manager voor MECOMS. “Toen ze me zeiden dat dàt mijn functie zou worden, wist ik eerst niet wat dat betekende”, lacht hij. “Het komt erop neer dat ik ondersteun wat onze developers doen. Developers hebben een omgeving nodig waarin ze kunnen werken en waarin het product draait. Het is mijn taak om die omgevingen te onderhouden en verbeteren.MECOMS is een systeem dat in de cloud werkt, en dat maakt het voor de IT’ers nog uitdagender. “De cloud is voor iedereen nog vrij nieuw”, zegt Boons. “Er duiken dus vaak uitdagingen op waar nog geen oplossingen voor zijn. Het toffe is dat we de vrijheid krijgen om onze creativiteit erop los te laten.”

Toen ze me zeiden dat dàt mijn functie zou worden, wist ik eerst niet wat dat betekende. Het is mijn taak om de omgeving te onderhouden en verbeteren die developers nodig hebben

Die vrijheid is een belangrijk aspect van de job voor Boons. “Er is uiteraard een duidelijke to do-lijst, maar er is ruimte om creatief om te springen met de uitdagingen. We krijgen trouwens regelmatig feedback van onze projectleider, dus we weten snel of onze werkwijze goed zit.” Eén keer per jaar voert Ferranti een 360°-feedbackronde uit. “Ideaal om te weten wat iedereen van elkaar vindt. Mocht die niet zo positief zijn, dan weten we tenminste wat we kunnen verbeteren aan onze manier van werken.”

Open sfeer

In een team werken is niet altijd eenvoudig: je krijgt verschillende ideeën, manieren en creatieve koppen bij elkaar maar bij MECOMS past iedereen goed samen, vindt Boons. Dat is niet in het minst dankzij de inspanning van het bedrijf zelf om die collegialiteit te voeden. “Het bedrijf organiseert vaak events zodat we elkaar beter kunnen leren kennen. Elke laatste vrijdag van de maand is er een café. Dat is een tof moment om samen iets te drinken en te praten over alles wat niks met het werk te maken heeft.”

Je krijgt verschillende ideeën, manieren en creatieve koppen bij elkaar maar bij MECOMS past iedereen goed samen

Geen software of codepraat dus, maar banden smeden die de teams nog meer versterken. “Pas op, er wordt hard gewerkt hoor. Iedereen heeft zijn taken en die moeten op een correcte manier afgewerkt worden. Maar er wordt ruimte gelaten om te ontspannen. Een oerdegelijke work hard, play hard-mentaliteit dus.

Blijven bijleren

Eigenlijk begint dat banden smeden al wanneer iemand net begint te werken in het bedrijf. “Iedereen die hier start krijgt een buddy en een coach toegewezen”, legt Boons uit. “Een buddy is iemand die je wegwijs maakt in het bedrijf en ervoor zorgt dat je je goed voelt binnen het bedrijf. Ik kan nog altijd bij mijn buddy terecht als er iets is. De coach is de persoon bij wie je kunt aankloppen voor vragen die specifiek over je job gaan. Het is iemand die ongeveer hetzelfde werk doet als jij, maar meer ervaring heeft.”

Het systeem van buddy’s en coaches zorgt ervoor dat medewerkers een duidelijk aanspreekpunt hebben voor elke vraag of bezorgdheid. “Al worden ook al veel vragen beantwoord tijdens de opleiding die je krijgt wanneer je hier begint te werken”, zegt Boons. “De eerste weken heb ik heel veel uitleg gekregen over de functionele aspecten van MECOMS en hoe het bedrijf precies werkt. Nadien heb ik me via verschillende zelfstudiemodules voorbereid op de job waarvoor ik was aangenomen.”

Het systeem van buddy’s en coaches zorgt ervoor dat medewerkers een duidelijk aanspreekpunt hebben voor elke vraag of bezorgdheid

Toen hij aan een project begon te werken, had Boons dus al een hele rugzak aan kennis gevuld. “Ik kan mezelf nu ook nog extra opleiden via nieuwe studiemodules. Je kan blijven leren, zodat je steeds beter wordt in je job.” Vanuit het bedrijf wordt die zelfstudie ook aangemoedigd. “En ik wil nu niet opscheppen, maar op die korte tijd ben ik al enorm gegroeid dankzij die opleidingen en de collega’s waarmee ik samenwerk”, blinkt Boons.

Work/life

Nee, er wordt niet verwacht dat medewerkers na de uren of in de weekends hun kennis zitten bij te schaven. “Absoluut niet”, benadrukt Boons. “Er is veel respect voor onze work/life-balance. We hebben ook glijdende uren, waardoor iedereen in het team zijn persoonlijke leven en werkleven vlot in elkaar kan puzzelen. We mogen ook een aantal dagen in de week van thuis werken, dat komt ook altijd van pas.”

Er is veel respect voor onze work/life-balance. We hebben ook glijdende uren, waardoor iedereen in het team zijn persoonlijke leven en werkleven vlot in elkaar kan puzzelen

Voor zij die hun werk/leven-evenwicht toch eens door elkaar willen schudden, geeft Ferranti ook de kans om te reizen voor het werk als dat nodig is voor een bepaald project. “Ze vragen dat aan elke sollicitant of dat iets is wat ze graag zouden doen. Voor mij — en ongetwijfeld voor vele andere mensen — is dat toch een geweldige opportuniteit. Zo zie je nog eens een deel van de wereld tijdens je werk. Ideaal, toch?"

Lijkt werken bij MECOMS ook wel iets voor jou? Een buddy, coach, de boeiende wereld van energiebedrijven en zijn trends, maar ook de fun & games en food & drinks?
Op 11 maart kan je MECOMS leren kennen op de jobbeurs in Antwerpen. Ben je net afgestudeerd, dan ben je meer dan welkom op de MECOMS Jobnight op 31 maart . Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt.