Pigeon Paradise (PIPA)-founder Nikolaas Gyselbrecht

1,6 miljoen euro. Dat recordbedrag (voor Europa én voor een vrouwelijk exemplaar) betaalde een anonieme koper uit China in 2020 voor New Kim, een reisduif uit Berlaar. De duif werd verkocht via de Belgische veilingsite van Pigeon Paradise (PIPA). Onder andere de broer van de emir van Qatar en de president van Zuid-Afrika zijn vaste klant, vertelt oprichter Nikolaas Gyselbrecht.


  • Wie? Nikolaas Gyselbrecht
  • Sinds? 1999
  • Werknemers? 27 in België, wereldwijd een 90-tal
  • Omzet? Circa 35 miljoen euro

Nikolaas Gyselbrecht komt uit een familie van duivenmelkers. Zijn overgrootvader, twee grootvaders, drie nonkels: allemaal bezeten door de duivensport. Zijn vader, samen met een nonkel en zijn opa wonnen ooit ‘de Barcelona’, de vlucht der vluchten, zo’n beetje de Champions League van de duivensport.

“Ik ben Pigeon Paradise begonnen als een website met nieuws over de duivensport. Dat was begonnen als een hobby, maar die website werd steeds groter en kreeg steeds meer bezoekers vanuit de hele wereld. Op een bepaald moment stond ik dan ook voor een dilemma: ofwel stopte ik ermee, ofwel zocht ik naar een verdienmodel. Zo is Pigeon Paradise geëvolueerd naar een online veilingsite voor exclusieve reisduiven.”

Christie’s van de duivensport

Dat exclusieve karakter is belangrijk, benadrukt Gyselbrecht. “Mensen vragen me wel eens of Pigeon Paradise zoiets als een eBay voor de duivensport is. Ik antwoord dan altijd dat we eerder het Sotheby’s of Christie’s van de duivensport zijn. We verkopen niet zomaar eender welke duif van iedereen die in zijn vrije tijd met de duiven speelt. Nee, we screenen de reisduiven die we via onze veilingsite verkopen bijzonder goed, alsook de mensen van wie we duiven veilen.”

“Vroeger werden reisduiven verhandeld via allerlei tussenpersonen. Wij hebben die transacties transparant gemaakt, je bent 100 procent zeker dat je geen kat in een zak koopt. Je weet als koper perfect waar de duiven gekweekt zijn en wat ze al gepresteerd hebben. De duivensport is een professionele sector geworden, waar miljoenen in omgaan. Ik denk dat wij een belangrijke rol hebben gespeeld in die professionalisering. Pas op, dat ging niet vanzelf, we hebben echt moeten knokken en vechten om die cultuuromslag te realiseren.”

Makelaars en kwekers

Vandaag is Pigeon Paradise nog verder geëvolueerd, legt Gyselbrecht uit. “We zijn niet gewoon een veilingsite meer, we begeleiden de kwekers ondertussen ook om hun duiven te verkopen. Een beetje zoals een voetballer een makelaar heeft, zeg maar. PIPA heeft ook een eigen kweeklijn, al is dat meer een hobbyproject. Als makelaar, adviesorgaan en kweker hebben we een stabiel verdienmodel gecreëerd.”


Elke week stellen we in - willekeurige volgorde - een bedrijf voor uit de lijst van 30 meest innovatieve tech start-ups en scale-ups die Omar Mohout speciaal voor Bloovi samenstelde en die we de Flanders Tech 30 doopten. Deze bedrijven kwamen al aan bod:

  1. D-CRBN
  2. Foodpairing
  3. SoundTalks
  4. Goodless
  5. Swimtraxx / Capetech
  6. Solergie
  7. IVEX
  8. IPEE
  9. GSR-DEME
  10. Slimbox
  11. QelviQ
  12. CoMoveIT
  13. Moonbird
  14. Araani
  15. CADSkills
  16. Alberts
  17. Westray
  18. Urban Crop Solutions
  19. Tractonomy
  20. Bloomlife
  21. On-Hertz
  22. Magics Technologies
  23. dotOcean
  24. Morrow
  25. Seafar
  26. ElmediX
  27. Pigeon Paradise