David De Vriesere

Cryptomunten zijn misschien de toekomst van geld. Maar als we van die transitie een succes willen maken, moeten burgers weten hoe de technologie in elkaar zit en hoe je je geld veilig houdt. Een taak waarop David De Vriesere zich de laatste jaren vol overgave stortte. Hij werkt als CEO van de Digital Currency Academy (DCA), een organisatie die workshops geeft waarmee burgers en ondernemers verantwoordelijk leren omgaan met cryptomunten. De Vriesere geeft ons daarom een introductie in de wereld van de crypto.

De interesse in cryptocurrency komt voor De Vriesere alvast uit een onverwachte bron. “Mijn grootvader was een verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag zet ik die traditie voort, maar dan wel met een digitaal jasje”, lacht hij. Digitaal verzetswerk waarmee hij al politieke aandacht kreeg. Minister-president Jan Jambon (N-VA) en voorzitter van de senaat Stephanie D’Hose (Open VLD) toonden al hun interesse in het werk van de Digital Currency Academy - kortweg DCA. Wat zij doen, is belangrijk want scams en slechte projecten tieren welig in crypto-land. Financiële educatie is dus broodnodig.

Satoshi

De obsessie van De Vriesere met Bitcoin begon vroeg, reeds in 2013. “Toen kwam ik voor het eerst in aanraking met Bitcoin”, vertelt hij. “De klik kwam na het lezen en begrijpen van de Bitcoin whitepaper, die je echt moet doorgenomen hebben vooraleer je een goed gefundeerde mening kan vormen over Bitcoin.”

De Bitcoin whitepaper is het oprichtende document van Bitcoin, dat uitkwam in 2008 en waarin alle basisprincipes beschreven staan. Die paper werd geschreven door Satoshi Nakamoto, het pseudoniem van de anonieme oprichter (of oprichters) van Bitcoin, waarvan momenteel elk spoor ontbreekt.

De emoties die we vandaag zien rond Bitcoin zijn nog altijd dezelfde. Bitcoin maakt cycli mee, en heeft tegelijk een hoge volatiliteit

Sinds die eerste ervaring maakte De Vriesere de hoogtes en laagtes mee van Bitcoin, van scams tot prijspieken. “Ik heb alle mogelijke positieve en negatieve emoties gevoeld”, stelt hij. “Ik maakte de euforie van stijgende prijzen mee, maar ook de teleurstelling van scams en hacks. Ik zag bijvoorbeeld hoe in 2014 Mt. Gox, de grootste Bitcoin-exchange van het moment, gehackt werd en moest sluiten. Honderden miljoenen dollars aan Bitcoin gingen toen verloren. De emoties die we vandaag zien rond Bitcoin zijn nog altijd dezelfde. Het is niets nieuws onder de zon. Mensen moeten goed beseffen dat je vandaag niet zomaar een zaadje kan planten en morgen de bloemen zien. Bitcoin maakt cycli mee, en heeft tegelijk een hoge volatiliteit.”

Decentraal

Maar wat is die originele visie achter Bitcoin waarop David De Vriesere destijds verliefd werd? "Om Bitcoin te begrijpen moet je snappen wat geld is. Het heeft drie belangrijke eigenschappen: het is een medium of exchange, een ruilmiddel dus, een store of value, het laat je dus toe om waarde op te sparen, en een unit of account, je kan er dus de waarde van goederen of diensten mee uitrekenen. Bitcoin vervult ook die drie eigenschappen, in wisselende mate. Het grote verschil is dat het een protocol is, vergelijkbaar met dat van het internet. Er zit dus geen CEO of centrale bank achter. Het is decentraal geld. Net zoals je het internet niet zomaar kan uitzetten, is er niet één centrale partij die Bitcoin controleert. Met Bitcoin ben je 100% eigenaar van en verantwoordelijk voor je geld”, klinkt het.

Bitcoin, en bij uitbreiding andere cryptomunten, zijn dus decentraal, globaal en digitaal, wat ze volgens De Vriesere de toekomst van geld maken. Bitcoin bezit daarnaast een andere belangrijke eigenschap. “Het mooie aan Bitcoin is dat er een afgelijnd aantal Bitcoins zijn. Die worden verspreid via een proces dat mining heet, wat tegen 2140 zal aflopen. Dat is belangrijk want een munt moet schaars zijn. Vandaag drukken we steeds meer geld bij, wat je economie devalueert en dus voor inflatie zorgt. Als je steeds meer lucht blaast in een ballon, dan zal die na verloop van tijd ontploffen. Dat kan niet bij Bitcoin want het aantal munten is eindig.”

Digitaal goud

In de praktijk dient Bitcoin meestal nog niet als betaalmiddel. De prijs is namelijk erg volatiel, en soms duurt het lang voordat een betaling wordt verwerkt. “Ik zie Bitcoin vandaag vooral als een store of value”, stelt De Vriesere. “Het is een soort van digitaal goud dat waarde opslaat. Maar andere munten hebben dan weer hun eigen sterktes. Ethereum zie ik bijvoorbeeld meer als Silicon Valley, waarbij smart contracts heel wat nieuwe zaken mogelijk maken”, stelt hij.

Zal Bitcoin dan nooit als betaalmiddel dienen? “Bitcoin is vandaag al een legaal betaalmiddel in El Salvador”, antwoordt De Vriesere. “Het kan dus zijn dat het meer mensen ermee beginnen betalen. Er bestaat bovendien al het lightning-netwerk, waarmee je sneller betalingen kan uitvoeren. Maar dat betekent niet dat Bitcoin altijd voor betalingen zal gebruikt worden. Elke cryptomunt vult een specifieke rol in. In de toekomst zullen we volgens mij naar een situatie gaan waarbij verschillende munten en tokens verschillende use-cases invullen.”

Eerst leren, dan investeren

Volgens De Vriesere zit het idee achter crypto dus goed. Maar dat betekent niet dat er geen risico’s aan verbonden zijn. Goed je eigen onderzoek doen blijft de boodschap. “De grootste fout die mensen maken, is dat ze eerst investeren en dan pas leren. Educatie moet boven speculatie staan, want het is makkelijk om de mist in te gaan. Als je met de auto wil leren rijden, dan zal je niet op je eentje in de auto stappen en vertrekken. Zo ga je al snel een ongeval hebben.”

“Bij cryptomunten is dat net hetzelfde. Als je investeert zonder ervaring met de markten, de technologie en hoe alles werkt, dan heb je meer kans om je geld te verliezen. Je moet dus leren alvorens te investeren. En zelfs wanneer je al die kennis hebt, kan het nog steeds fout gaan, dus investeer steeds met geld dat je kan missen.”

Educatie moet boven speculatie staan, want het is makkelijk om de mist in te gaan

Daarom maakte De Vriesere van financiële educatie zijn levenswerk. Zo hopen ze bij de DCA om potentiële investeerders voor fouten te behoeden. “Scams vermijd je door onderzoek te doen”, stelt De Vriesere. “In de crypto-wereld zeggen ze altijd do-your-own-research. Je moet dus je bronnen checken vooraleer je investeert in een project. Even op Google zoeken is al een goed vertrekpunt. Ook Reddit is een belangrijke informatiebron. Daar vind je vaak de communities van nieuwe projecten, en kan je ook kijken of ze nog actief zijn. Er zijn bijvoorbeeld erg veel projecten die niet meer actief zijn. Als er ook veel hype is, maar weinig echte use-cases worden getoond, dan is dat verdacht. Het is niet omdat een coin naar omhoog gaat, dat het ook een goed project is. Het moet een probleem oplossen.”

Financiële educatie

Ook geeft hij een tip over hoe je best begint met beleggen in crypto. “De beste methode is dollar cost averaging, ofwel DCA. Hier investeer je elke maand een bepaald bedrag in euro of dollar dat je kan missen. Als je bijvoorbeeld 100 euro per maand kan missen, dan kan je dat verdelen tussen 50 euro in Bitcoin en 50 euro in Ethereum. Dat doe je voor minimum drie jaar. Want zo volg je de marktcyclus van cryptomunten."

Die kennis moeten we doorgeven aan jongeren op school vindt De Vriesere, want die generatie zal steeds vaker met cryptomunten in contact komen. “We moeten de jeugd behoeden voor speculatieve fuckups. Er zijn erg veel memecoins, waarvan je best wegblijft. Daarom is financiële educatie ook zo belangrijk. We zouden dit in alle middelbare scholen moeten geven.”

We moeten de jeugd behoeden voor speculatieve fuckups

Niet enkel burgers moeten trouwens een oog op cryptomunten houden, ook bedrijven en ondernemers kunnen er hun voordeel uithalen. “Vandaag bestaan er al heel wat use-cases. Denk maar aan start-ups die de logistieke wereld vernieuwen via blockchain, zoals het Antwerpse T-Mining. En er zijn evengoed bedrijven die een deel van hun kapitaal investeren in cryptomunten, zoals Tesla. Elke CIO zou vandaag toch goed moeten weten wat blockchain is, en moeten nadenken over hoe ze het kunnen gebruiken”, vindt De Vriesere.

Shitcoins

Hij betreurt het bestaan van rotte appels in de crypto-wereld, maar noemt het ook logisch. Dat hangt samen met hoe nieuwe technologie evolueert: het ondervindt een snelle groei, maar daarna gaan de zwakke projecten er ook vantussen. “Tijdens de Dot-Com bubbel in de jaren ‘90 waren er duizenden internetbedrijfjes die snel in waarde toenamen”, stelt De Vriesere. “Daarvan blijven er vandaag een handvol over. De meeste faalden gewoon. Momenteel zijn er meer dan 17.000 cryptomunten. Maar heel veel daarvan zijn zogenaamde shitcoins, met weinig echte waarde. Hun toekomst ziet er hetzelfde uit als al die zwakke Dot-Com bedrijfjes.”

Natuurlijk ontvangen cryptomunten ook bakken kritiek. Maar volgens De Vriesere worden cryptomunten steeds meer mainstream, ondanks de kritiek die ze krijgen. “Dit is geen luchtkasteel, zoals pakweg Geert Noels of Paul D'Hoore al eens beweren”, stelt hij. “Er investeren ondertussen grote bedrijven in dit soort technologie, zoals Visa, Mastercard, Tesla, Blackrock of MicroStrategy. Dat wil toch iets zeggen!”

Vrijheid behouden

Samen met die transitie van randfenomeen naar mainstream komt ook steeds meer interesse van overheden. “Dit worden de jaren van regulatie”, besluit De Vriesere. “Wat goed is, want de scams en slechtere zaken moeten beperkt worden. Ongeveer 96% van de altcoins is volgens mij brol. Ook zal blockchain steeds belangrijker worden om je identiteit te regelen. Zaken zoals disposable identities, waarbij je verschillende identiteiten naast elkaar kan beheren, en sovereign identities, waarbij al je data van jou is, zullen we in de nabije toekomst zien opkomen. Bitcoin is de eerste uitnodiging om na te denken over dit soort concepten, die de status-quo uitdagen.”

“Tegelijk moeten we ons oog houden op machtige personen en instellingen. Er komt bijvoorbeeld een digitaal paspoort voor elke Europeaan. Maar wat gebeurt er met die data? We moeten erg oppassen dat we niet afglijden naar een Chinees puntensysteem. We moeten de vrijheid behouden waarvoor onze voorvaderen vochten.