Stefanie Monteyne, SAP SuccessFactors Consultant bij Flexso

Stefanie Monteyne kwam in 2015 naar eigen zeggen “eerder toevallig” terecht bij Flexso, maar ze zit er volledig op haar plaats. “Ik kan hier mijn passie voor IT en voor mensen perfect met elkaar combineren én uitbouwen. Voeg daarbij een aangename werkcultuur en tal van doorgroeikansen, en ik zie mezelf hier nog heel lang werken”, vertelt ze over haar job als Lead Consultant SAP SuccessFactors. Ik grijp alle kansen die op mijn pad komen. Op die manier ben ik op acht jaar tijd al enorm gegroeid en ik hoop dat ik dat nog lang kan blijven doen.”

“Het is eigenlijk allemaal vrij toevallig gegaan”, vertelt Stefanie Monteyne (31) over de start van haar carrière bij Flexso, het bedrijf waar ze in 2015 recht van de schoolbanken begon te werken. “Ik studeerde Handelsingenieur aan KU Leuven, de eerste twee jaar ‘veilig’ op campus Kulak – ik ben van Kortrijk afkomstig – en daarna sloeg ik mijn vleugels uit naar Leuven.”

“In het laatste jaar begon de zoektocht: wat ging ik na mijn studies doen? Handelsingenieur is een brede opleiding: wiskunde, wetenschappen, economie, talen, ... Op een jobbeurs kwam ik in contact met een consultancybedrijf dat gespecialiseerd was in supply chain.”

“Mijn afstudeerrichting was logistiek, dus het leek me een voor de hand liggende keuze”, herinnert Stefanie Monteyne zich. Na enkele sollicitatiegesprekken kreeg ze echter het gevoel dat het niets voor haar was: de verwachtingen kwamen niet overeen.

“Ik vertelde erover aan een vriendin die ook net afgestudeerd was als handelsingenieur ‘Mijn mama werkt in een bedrijf waar ze mensen zoeken met ons diploma, ga daar eens solliciteren’, raadde zij mij aan. Dat bedrijf was Flexso, met hoofdkantoor in Kontich. Mijn eerste reactie was: ‘Oei, Kontich, wat moet ik daar gaan doen als West-Vlaamse?’ Maar ik waagde mijn kans en zo ging de bal aan het rollen”, vertelt Monteyne.

Passies combineren

In 2015 werd Stefanie Monteyne SAP SuccessFactors Consultant bij Flexso, de strategische end-to-end partner in SAP-oplossingen, die deel uitmaakt van de Cronos Groep. “Toen ik startte, moest ik kiezen: focus op marketing of op HR. Mijn keuze voor HR was snel gemaakt: tijdens mijn studies koos ik altijd keuzevakken die met personeel en organisatie te maken hadden. Dat boeide mij enorm, en het bood tegengewicht voor de vele economische vakken met cijfers waar de klemtoon op lag tijdens mijn opleiding.”

Bedrijven beseffen steeds meer dat mensen het kloppende hart zijn en dat een gestroomlijnd HR-beleid een must is om de war for talent te winnen

“Ik ben sociaal, ik hou ervan om onder de mensen te zijn en engageer me graag, bijvoorbeeld in de volleybalclub waar ik tot voor kort actief was. Maar ik hou dus ook van het technische aspect. Op het moment dat ik koos voor deze job, besefte ik nog niet dat het een perfecte combinatie is van mijn interesses in mens én in tech. Het is pas door de jaren heen dat ik heb ingezien hoe alles mooi samenkomt, en hoe ik mijn beide passies hier verder kan uitbouwen.”

SAP SuccessFactors is een totaalpakket voor future-proof HR-ondersteuning. Heel wat klanten, van grote en kleine bedrijven tot organisaties in de publieke sector, vertrouwen op de oplossing om hun HR te digitaliseren en de employee experience centraal te zetten. “Ik merk dat steeds meer bedrijven de laatste jaren volop inzetten op de digitalisering van hun HR.”

“Ze beseffen dat mensen echt het kloppende hart zijn van de organisatie en dat een gestroomlijnd HR-beleid een must is om de war for talent te winnen. Wanneer ik startte in 2015, waren we nog met een klein team van zeven mensen – van arbeidsmarktkrapte was toen nog geen sprake. Vandaag zijn we met 50 consultants bij Flexso. Het zijn uitdagende en boeiende tijden om met human resources bezig te zijn”, zegt Monteyne.

Meegroeien met het bedrijf

Het feit dat ze kan meegroeien met het bedrijf, vindt Stefanie Monteyne een van de leukste dingen aan werken bij Flexso. “De eerste vier jaar van mijn loopbaan woonde ik in Antwerpen, om vandaar vlot naar het kantoor in Kontich te pendelen. Ik werkte toen vooral bij klanten in de regio’s Antwerpen, Brussel en Leuven, dus dat was makkelijk als uitvalsbasis.”

Stefanie Monteyne

“Mijn sociaal leven speelde zich nog steeds grotendeels af in West-Vlaanderen, dus toen ons nieuwe kantoor in Gent opende, kon ik weer dichter bij huis werken”, zegt Monteyne, die vandaag in Kortrijk woont. “Ik wissel werken op kantoor af met klantenbezoeken. Geen enkele week ziet er hetzelfde uit in onze afdeling. Onze projecten hebben een relatief korte doorlooptijd in vergelijking met andere SAP-divisies, en wisselen elkaar dus vrij snel af. Ik hou enorm van die variatie.”

Mensen helpen

In de voorbije acht jaar is ze enorm gegroeid op het vlak van verantwoordelijkheden en skills, geeft Monteyne aan. “Ik startte hier als schoolverlater: dan weet je van alles iéts, maar eigenlijk weet je niets, of toch niet zoveel”, zegt ze lachend. “Het bedrijf gaf mij de kans om mezelf te verdiepen in een van de vele SAP-modules, namelijk SuccessFactors.”

“Door een combinatie van zelfstudie en samenwerking met ervaren collega’s heb ik op korte tijd veel bijgeleerd en grote stappen vooruitgezet. En aangezien we een klein team waren, kreeg ik al snel veel verantwoordelijkheid en groeide ik door van van Junior Consultant naar Lead Consultant”, klinkt het. Die snelle doorgroei schrikte haar niet af, voegt ze eraan toe.

Bij Flexso sta je er nooit alleen voor: je kan rekenen op enthousiaste collega’s om je te helpen en om mee te sparren. Zo groei je natuurlijk snel. Intussen ben ik zelf de persoon geworden die andere collega’s begeleidt, zowel op projectniveau als in onze manier van werken en ‘het consultancyleven’ in het algemeen. Ik sta ervoor gekend dat je makkelijk vragen kan stellen aan mij. Dat vind ik een van de mooiste aspecten aan mijn job: dat ik mensen kan helpen, of het nu klanten of collega’s zijn.”

“Naast de jobinhoud op zich vind ik dit een zeer leuk bedrijf om voor te werken. Er heerst een informele en warme sfeer, en we vormen één hecht team. Ik denk dat klanten dat ook voelen, dat er achter hun ene vaste consultant een volledig team klaarstaat. Dat geeft veel vertrouwen”, vertelt Monteyne, die hoopt dat ze nog lang aan de slag kan blijven bij haar huidige werkgever. “Er is veel variatie, ik krijg volop groeikansen, de sfeer is top: ik zit hier echt op mijn plaats.”

Rolmodel

Stefanie Monteyne voelde zich nooit geremd om als vrouw te kiezen voor een job in een technisch bedrijf. “Ik kreeg het goede voorbeeld van mijn mama, die als burgerlijk ingenieur samen met mijn tante zaakvoerder was in een typisch mannelijke sector - zeker in die tijd was dat nog niet zo gebruikelijk voor vrouwen.”

Stefanie Monteyne voelde zich nooit geremd om als vrouw te kiezen voor een job in een technisch bedrijf

“Mijn ene zus is ook burgerlijk ingenieur, mijn andere zus studeerde taal- en letterkunde en ging daarna aan de slag in een techbedrijf. Onze mama was dus – bewust of onbewust – een rolmodel voor ons. Ik denk dat mijn verhaal aantoont dat je niet over een 100 procent technisch profiel moet beschikken om in een technisch bedrijf aan de slag te gaan.”

Wat ze ook van thuis meekreeg, is haar ondernemingszin. “Mijn ouders waren en zijn allebei geëngageerd in het verenigingsleven. Zelf ben ik sinds een kleine vijf jaar actief in JCI (Junior Chamber International, red). Ik zocht iets om me te engageren naast het werk – ik zit niet graag stil. Onze vereniging brengt ondernemers en ondernemende mensen samen. Het zijn dus niet alleen entrepreneurs, maar ook intrapreneurs, waartoe ik ook mezelf reken want ik heb geen eigen bedrijf.”

“Je hebt de beide mensen nodig om actie te ondernemen en impact te maken, en daarom geloof ik zo sterk in JCI. We organiseren activiteiten om van elkaar bij te leren en elkaar te inspireren, zowel professioneel als niet-professioneel. Zo was er onlangs een vorming rond change management en ook een cursus snijtechnieken”, licht Stefanie Monteyne toe, die dit jaar voorzitter is van de JCI-afdeling in Harelbeke. “Elk jaar is er een andere voorzitter, zodat iedereen eens kan proeven van het leiding geven. Ik leer hier veel door bij, en dat helpt me ook in mijn job.”

Kansen nemen

Op het moment van ons interview is Monteyne net terug van een trektocht op de Kilimanjaro. Ook bij Flexso wil ze nog veel bijleren en nieuwe dingen doen. “Organisch groeien is echt de rode draad in het bedrijf. Vandaag neem ik steeds meer een begeleidende rol op voor collega’s. Het is een uitdaging om daar mijn manier van werken in te vinden.”

“Ik vind het leuk dat ik de ruimte krijg om iets nieuws te doen en om mijn eigen werkwijze vorm te geven. Initiatief nemen en jezelf ontplooien: daar draait het hier om. Mensen vragen vaak waar ik mezelf wil zien staan binnen vijf of tien jaar. Ik vind dat een moeilijke vraag: ik grijp gewoon de kansen die op mijn pad komen.”

“Ik kan heel analytisch en rationeel zijn als het moet, maar ik volg ook graag mijn buikgevoel. Toen in 2015 moest kiezen tussen Flexso en een ander bedrijf dat meer in lijn lag met mijn studies, zat mijn gevoel bij Flexso veel beter. Ik heb dat gevoel gevolgd, en ben daar tot op vandaag zeer blij mee. Ik ben hier echt met mijn gat in de boter gevallen.”