Omdat ze misschien aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

Met vliegende taxi wil Volvo de lucht veroveren

In de nabije toekomst zal je met éen simpele druk op je Iphone een rit kunnen boeken in een luchttaxi. Nooit meer file en razendsnel naar je bestemming vliegen? Als het van start-up Volocopter afhangt wel! Geely, de Chinese eigenaar van Volvo, wil van vliegende taxi’s een succesverhaal maken. Li Shufu, topman en stichter van Geely, is optimistisch en pompte 50 miljoen euro in de Duitse start-up Volocopter, die de vliegende taxi tegen 2022 in de lucht wil lanceren.

Ook het Duitse Daimler, dat de merken Mercedes en Smart onder haar vleugels heeft, investeerde eerder al in Volocopter. De start-up werkt sinds 2011 aan een elektrisch vliegende taxi, die het gestalte aanneemt van een helikopter en de technologie hanteert van een drone. In Dubai kan je al met een vliegende luchttaxi boven bewoonde zones vliegen. De bedoeling is dat je via een app op je smartphone de taxi bestelt en dat die je autonoom naar je bestemming brengt. Geen smoesjes meer om te laat te komen, dus!

Alibaba- oprichter Jack Ma neemt afscheid in stijl

Afscheid nemen van een miljoenenimperium doe je in stijl, moet Chinees topondernemer Jack Ma gedacht hebben. De excentrieke medeoprichter van de Chinese internetgigant Alibaba nam na 20 jaar afscheid als voorzitter van het bedrijf, en dat deed hij niet onopgemerkt. Verkleed in rockoutfit stal hij in het stadion van Hangzhou nog een laatste keer de show, en dat voor 60.000 aanwezige personeelsleden.

In 1999 sprak Jack Ma in zijn flat 17 vrienden en kennissen toe, die mee in het Alibaba-avontuur stapten. "Hier zullen we dag en nacht werken. Wellicht zullen we het maken. Anders moeten we ander werk zoeken." En of hij het gemaakt heeft…

Alibaba zette zich internationaal op de kaart en groeide uit tot een miljoenenbedrijf. Jack Ma, 55, werkte zich van voormalig Engels docent op tot rijkste man van China. Zijn vermogen wordt geschat op een slordige 42 miljard dollar. Maar nu wil hij de fakkel doorgeven aan huidig CEO Daniel Zhang, en zich toeleggen op zijn twee grootste passies: liefdadigheidswerk en onderwijs. Maar of hij de touwtjes volledig uit handen zal kunnen geven, is nog maar de vraag…

In ‘feministische’ versie van Monopoly verdienen vrouwen meer dan mannen

Het wereldberoemde bordspel Monopoly werd sinds kort in een feministisch jasje gestopt. Uncle Pennybags, met zijn witte snor en hoge zwarte hoed, werd naar verluidt vervangen door zijn ‘nichtje’, die op de cover lonkt in grijze blazer en elk moment door het glazen plafond kan stoten.

Bij de feministische update mogen vrouwen met 1.900 dollar starten in plaats van 1.500 dollar. Als zij langs ‘start’ gaan, krijgen ze niet 200 dollar maar 240 dollar van de bank. Deze nieuwe spelregels zouden de loonkloof in het echte leven moeten dichten. Bovendien kopen de spelers geen huizen of onroerend goed, maar innovaties gecreëerd door vrouwen.

"Het is een leuke nieuwe kijk op het spel dat een wereld schept waarin vrouwen een voordeel hebben waar mannen vaak van genieten”, zei Hasbro in een verklaring. "Maar maak je geen zorgen, als mannen hun kaarten goed spelen, kunnen ze ook meer geld verdienen!” Deze versie van het gezelschapsspel zal vanaf midden september te verkrijgen zijn in de Verenigde Staten en in enkele andere landen waaronder België, Frankrijk en Canada.

Antwerpen in de running voor titel van ‘innovatiehoofdstad van Europa'

Antwerpen is éen van de zes genomineerden voor de iCapital Award die jaarlijks wordt uitgereikt aan Europese steden die sterk inzetten op innovatie. Binnen twee weken wordt de winnaar bekend gemaakt. De andere vijf kanshebbers zijn Bristol, Espoo (Finland), Glasgow, Nantes en Rotterdam.

Elke laureaat krijgt sowieso een geldprijs van 100.000 euro, voor de winnaar komt daar nog eens 1 miljoen euro bovenop. Antwerpen heeft ‘De Grote Verbinding’ ingezonden voor de award. Met dat project werkt Antwerpen, samen met de Vlaamse overheid, samen aan het overkappen en rondmaken van de Antwerpse Ring. Ook innovatieve bedrijven zoals onder meer imec, BlueHealth Innovation Center en Stadslab 2050 zijn bij het project betrokken.

Deliveroo ziet omzet in België met 20% groeien

Deliveroo zag zijn omzet op de Belgische markt in 2018 alweer de pan uitswingen, met een stijging van 20% in vergelijking met het jaar voordien. Als de maaltijdbezorgdienst, met hoofdkantoor in Londen, aan dit tempo in ons land blijft groeien, wordt geraamd dat het tegen volgend jaar 2.100 banen gaat creëren en zo’n 52,5 miljoen euro zal toevoegen aan de Belgische economie. Het bedrijf blijft verder investeren in expansie van regio‘s alsook in technologie en innovatie. Een bemoedigend signaal voor de 2.000 Belgische restaurants en 2.600 koeriers waar Deliveroo vandaag mee samenwerkt.