De HR-sector heeft de afgelopen jaren een digitale transformatie doorstaan. Video-interviews en andere tools om het aanwervingsproces te vergemakkelijken en versnellen worden volop gebruikt in deze branche. Vooral video-interviews zijn in trek. Een traditioneel rekruteringsproces is lang en tijdrovend en dus bieden video-interviews een meer dan waardig alternatief. We zetten de voordelen -voor recruiter maar ook voor de sollicitant- even op een rijtje.

Voordelen voor de recruiter

Het idee van video-recruitment is eenvoudig. In plaats van veel tijd met elke kandidaat door te brengen, al dan niet telefonisch, maken ze een video waarin ze hun kandidatuur voor de job verdedigen en motivatie tonen. Dankzij de innovatie en toch eenvoudige aard van video-interviews, levert deze manier van rekruteren vele voordelen op voor de recruiter en kandidaat.

Een kandidaat uitnodigen voor een video-interview stelt je in staat om een ​​eerste contact te hebben. Je kan hun respectieve persoonlijkheden, waarden en motivaties gemakkelijker identificeren dan in telefonische interviews of cv en motivatiebrief via e-mail. Kortom, je leert de kandidaat al meteen een beetje beter kennen.

Voordelen voor de kandidaat

Voor kandidaten biedt video-recruiting het voordeel dat ze meer kunnen laten zien dan het cv en de motivatiebrief de ze in eerste instantie toesturen. De persoonlijkheid, waarden en motivaties van een kandidaat passen niet op een A4-formaat, maar komen wel tot uiting in een video-interview.

Met andere woorden, de veelgevraagde soft skills komen tijdens een video-interview beter naar boven dan een motivatiebrief via e-mail of een kort telefoongesprek. Het gaat een stuk verder dan een traditioneel cv en biedt de kandidaat de mogelijkheid om zijn ware persoonlijkheid en motivatie te tonen.

Hoe succesvol maken?

Nu je de voordelen van video-recruitment kent: hoe maak je als rekruteerder van dit type interview een groot succes?

Stel de juiste vragen. Het is verleidelijk om veel vragen te stellen aan kandidaten, maar het video-interview blijft een pre-kwalificatiefase. De ‘best practice’ is om 4 tot 5 vragen te stellen met als doel dat de kandidaat zijn motivatie voor de job en zijn persoonlijkheid laat zien. In een eventueel vervolginterview heb je dan alle tijd om meer diepgaande vragen te stellen over zijn of haar carrière, opleiding en professionele ervaring.

Houd er rekening mee dat de kandidaat gestrest kan zijn – pre-kwalificatie blijft een grote stap in het rekruteringsproces en daar is de kandidaat ook van op de hoogte.

En tenslotte, maar niet minder belangrijk, ga zelf voor de camera! Een welkomstvideo bijvoorbeeld kan de kandidaat geruststellen en hem of haar motiveren om het video-interview aan te gaan als jij ook voor de camera zit. Het heeft ook invloed op je werkgeversmerk en humaniseert het rekruteringsproces al vanaf de pre-kwalificatiefase.