Kwantum computing zal de bedrijfswereld in alle sectoren volledig veranderen

Kwantum computing zal de bedrijfswereld in alle sectoren volledig veranderen

Stel je voor dat een medisch bedrijf in enkele dagen een nieuw medicijn kan ontdekken, ontwikkelen en op de markt brengen. Wat een verschil zou dat zijn met vandaag: nu duurt het minstens enkele jaren voor een geneesmiddel commercieel op de markt kan komen. Niet alleen zou het bedrijf er enorme winsten mee maken, het zou ook mensenlevens redden. Wat nu nog science fiction lijkt, moet in de toekomst mogelijk worden dankzij het potentieel van kwantum computing voor de bedrijfswereld.

Farmaceutica is slechts één van vele industriële sectoren waarin ondernemingen met de hulp van kwantumtechnologie hun bedrijfsprocessen op een ongeziene manier zouden kunnen optimaliseren. Uit een studie van ICT-provider Fujitsu en het onafhankelijke analytische bedrijf PAC bij meer dan 300 bedrijfsleiders uit Europa en Noord-Amerika blijkt dat 89% van de bedrijfsleiders vindt dat ze momenteel door technologische beperkingen wordt afgeremd.

Kwantum Computing

Wat is het verschil tussen een kwantumcomputer en onze huidige computers? Dat is niet eenvoudig uit te leggen. Een kwantumcomputer gebruikt de kwantumeigenschappen van materie om data te verwerken. Concreet betekent dit dat deze computers buitengewoon krachtig en snel zijn. Een klassieke computer werkt op basis van binaire gegevens en zal mogelijke oplossingen voor een probleem één voor één bekijken. Een kwantumcomputer maakt gebruik van qubits, waarvan de kwantumstatus een oneindige waarde kan hebben. Dat wil zeggen dat deze computer veel uitkomsten tegelijk in overweging kan nemen, voordat hij de juiste of best mogelijke oplossing aanbiedt.

Een praktisch voorbeeld uit de transportsector: een bedrijf wil de optimale route voor 100 vrachtwagens tussen meerdere vertrek- en eindpunten berekenen. Dan is een enorme rekenkracht nodig om een algoritme te runnen dat iedere mogelijke route nakijkt en de beste probeert te identificeren. Een kwantumcomputer zou dit in een vingerknip kunnen doen.

Obstakels

Hoewel veel bedrijven intussen grote stappen in digitalisering gezet hebben, werken ze vaak nog met bedrijfsprocessen die tientallen jaren oud en bijzonder complex zijn. Ruim vier op vijf bedrijfsleiders geeft aan dat de optimalisatie van deze processen noodzakelijk is om een succesvolle digitale transformatie te kunnen realiseren. Een meerderheid van 79% denkt dat kwantum computing een grote impact op hun industriesector zal hebben. Grote multinationals, zoals Airbus, BASF, RBS en Volkswagen, zijn al tien jaar in onderzoek aan het investeren.

79% van de ondervraagde bedrijfsleiders denkt dat kwantum computing een grote impact op hun industriesector zal hebben

Dat het tijdperk van de kwantumcomputer zal aanbreken, is zeker. Er worden al succesvolle demonstraties in labo’s gehouden bijvoorbeeld. Maar er is nog veel werk vooraleer deze simulaties in commerciële oplossingen kunnen worden omgezet. Zo moeten onderzoekers nog enkele complexe uitdagingen overwinnen, ondermeer om aan de vereisten rond koeling, afscherming en foutcorrectie te voldoen.

Daarom verwacht de helft van de bevraagde bedrijfsleiders dat kwantumcomputers pas binnen tien tot twintig jaar een factor van belang in de zakenwereld zullen worden. Op dit moment kijken vooral bedrijven in maakindustrie en in de financiële sector met veel interesse naar wat er gebeurt. In financiële bedrijven is namelijk 78% ervan overtuigd dat hun eigen instelling eronder zou lijden indien de concurrentie als eerste kwantumtechnologie zou kunnen toepassen.

Ongeduld

Tien jaar is een erg lange periode in de bedrijfswereld en 66% van de zaakvoerders vindt dat ze hier niet op kan wachten. Bedrijven hebben vandaag al oplossingen nodig om volledige processen te optimaliseren. Ze moeten zich immers voortdurend aanpassen aan de eisen van klanten en aan de stevige concurrentie op de markt.

Bedrijfsleiders wijzen wel op een nog bijkomend probleem: 77% vindt dat een gebrek aan vaardigheden in hun bedrijf een obstakel is om nu al aan de slag te gaan met op kwantum computing geïnspireerde technologie. Dat benadrukt nogmaals hoe cruciaal de strijd om talent is in de digitale transformatie van ondernemingen. Het vertrouwen en het ongeduld zijn dus beide groot, want het staat vast dat kwantumtechnologie een revolutie in alle takken van de bedrijfswereld zal veroorzaken. En daar zullen zowel bedrijven als consumenten de vruchten van plukken.

Hoopvolle evolutie

Tot de dag dat kwantum computing volledig operationeel zal zijn, kunnen bedrijven al wel een beroep doen op technologieën die gebaseerd zijn op de principes van kwantum computing. En dat doen ze effectief al. 

In de autosector verfijnen constructeurs bijvoorbeeld het ontwerp van wagens met behulp van de technologie, zodat ze minder lawaai maken tijdens het rijden. Of de werking van robotarmen wordt geoptimaliseerd zodat de totale productie minder tijd in beslag neemt. In opslaginfrastructuur verbetert de opslag van goederen, om zo de tijd die nodig is bij het verzamelen van producten, te verminderen.

De op kwantumtechnologie gebaseerde oplossingen kunnen ook het gebruik van industriële machines efficiënter maken, zodat de productietijd vermindert. En in de financiële sector helpen de snelle berekeningen om een maximale return on investment (ROI) te verkrijgen met minimaal risico.

Bedrijfsleiders zitten dus te wachten om kwuantum computing te gebruiken, maar ze blijven ondertussen niet stilzitten. Ook met oplossingen die gebaseerd zijn op de technologie, kunnen serieuze optimalisatiewinsten geboekt worden.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 28.786 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief