Na Uber is nu ook couchsurfing.org en airbnb.be in het vizier gekomen van de overheid. Volgens Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) zijn deze diensten oneerlijke concurrentie tegenover hotels en bed & breakfasts. "Er is een vraag vanuit de horecasector om een gelijk speelveld te krijgen." Particulieren die een centje willen bijverdienen via airbnb of couchsurfing riskeren een boete van 250 euro. De saga gaat verder…

Brief

Op de websites zoals Couchsurfing en Airbnb zijn er ondertussen al zo'n 25.000 Belgen actief, die een onderkomen bieden aan toeristen via dergelijke websites. Daarom heeft het departement Internationaal Vlaanderen een brief gestuurd die hen verplicht om aan te melden bij de dienst toeristische vergunningen. 

De brief, afkomstig van de Vlaamse overheid, maakt duidelijk dat wanneer je toeristen in huis neemt, en daaraan geld verdient, je ook verplichtingen hebt. Zo moet je volgens departement Internationaal Vlaanderen, verplicht .

De mensen die nu een brief in de bus kregen hebben nu tijd gekregen om alles in orde te brengen. Als ze de brief negeren, en geen vergunning aanvragen, riskeren zij een administratieve geldboete die kan oplopen tot 250 euro per overtreding.

Horeca wil gelijk speelveld

Er zijn natuurlijk ook verschillende eisen op het vlak van brandveiligheid bij particulieren dan bij hotels of bnb's. De kosten om hieraan te voldoen kunnen oplopen, waardoor veel mensen dreigen af te haken. Ondertussen heeft Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) al gereageerd op deze zaak. Volgens hem zijn deze online diensten oneerlijke concurrentie voor hotels en bed & breakfasts. "Er is een vraag vanuit de horecasector om een gelijk speelveld te krijgen."

Commerciële basis

"Van zodra je verhuurt aan derden moet er een minimum aan kwaliteit en veiligheid zijn", zegt Bourgeois. Zo zijn onder meer brandblussers, rookmelders, nooduitgangen en signalisatie verplicht. De minister zegt wel dat het een soepele regelgeving is. "Mensen moeten geen vergunning aanvragen. Ze moeten wel een aanmelding doen als ze verhuren op commerciële basis. Dat geldt dus niet als je familie, vrienden of kennissen laat logeren."

Hoewel Couchsurfing in principe gratis is, geldt ook voor die website een registratieplicht, omdat de "verhuurder" de beschikbaarheid van de zetel of kamer op een website openbaar maakt.

Bovendien nuanceert Bourgeois de hele hetze rond airbnb & couchsurfing via Twitter:

Ongeloof

Op Twitter zijn er reageren heel wat mensen, die couchsurfing.org en airbnb.be een warm hart toedragen, vol ongeloof. Er zijn natuurlijk voor- en tegenstanders te vinden voor deze actie. Toch lijken veel mensen vooral verontwaardigd te zijn over de brief van de Vlaamse overheid en klinkt de vraag om de wetgeving te versoepelen voor apps & online diensten steeds luider. 

Wat denk jij over de hele kwestie? Terecht of Onterecht?