We krijgen steeds meer het gevoel dat tech bedrijven de motivatie kwijt zijn om te innoveren op marketingvlak. Dikwijls steken zij te veel tijd in het ontwikkelen van apps, bestemd voor de ietwat rijkere consument. Gedurfd, nietwaar?

Jaarlijkse zoektocht naar succesvolle bedrijven

Eerder dit jaar, toen MIT Technology Review haar jaarlijkse zoektocht naar de meest slimme bedrijven begon, was het niet bepaald lang zoeken naar die beloftevolle ideeën. Wie als bedrijf wilt worden opgenomen in de Top 50 Smartest Technology Companies, moet 1) een enorm innovatief staaltje technologie hebben neergezet, gekoppeld aan een praktisch en ambities business model en 2) de vooropgestelde doelen van afgelopen 12 maanden hebben bereikt. 

Wie wist in 2015 te scoren? 

Koploper Tesla Motors kwam in 2015 met een gedurfd idee voor haar elektrische auto's op de proppen. In april verkondigde het bedrijf van Elon Musk dat het een reeks speciale batterijen op de markt zou brengen. Het doel: een nieuw elektriciteitsnet creëren voor de industrie- en nutssector en logies. 

Van alle sectoren die werden opgenomen in de lijst, was de biotechnologische industrie degene die de grootste doorbraken kende. Zo waren er enkele bedrijven die - op basis van eerder wetenschappelijk onderzoek - straffe geneesmiddelen maakten om agressieve ziekten te bestrijden. Op nummer 15 bijvoorbeeld, staat het bedrijf Gilead Sciences, dat de eerste pil die de meeste gevallen van hepatitis C. kan genezen. Een 26e plaats is voorzien voor Bristol-Nyers Squibb, die een immunotherapeutisch vaccin uitbracht dat heel wat levens van huid- en longkankerpatiënten redt. 

Ook enkele privébedrijven kregen een verdiende plaats in de lijst. De vijfde plaats is gereserveerd voor Counsyl, een startup dat goedkoop en geautomatiseerde DNA analyses commercialiseert.

Welke bedrijven deden het minder goed?

Energiebedrijven behaalden afgelopen jaar geen indrukwekkende resultaten. Dat komt ongetwijfeld doordat ze veel minder innovatief uit de hoek kwamen. Vandaar ook hun kleine rol in de top-50. Toch prijkt SunEdison wel op een 6e plaats: het duurzame energiebedrijf is actief bezig met ontwikkelingslanden van stroom te voorzien. 

Deze ondernemingen maakten een comeback

Technologiegigant Microsoft streek neer op de 48e plaats, nadat het vorige jaren niet meer was opgenomen in de lijst. Het bedrijf dankt haar comeback aan de high-tech draagbare HoloLens, waarbij virtual reality gecombineerd wordt met de echte wereld. Tegenhanger Apple zien we terugkomen op de 16e plaats, dankzij de smart watch met haar fraaie design én digital wallet service. Wat deze ondernemingen gemeen hebben? Ze maken innovatieve producten die een grote impact creëren.

De volledige top 50 vind je hieronder:

 1. Tesla Motors
 2. Xiaomi
 3. Illumina
 4. Alibaba
 5. Counsyl
 6. SunEdison
 7. Tencent
 8. Juno Therapeutics
 9. SolarCity
 10. Netflix
 11. OvaScience
 12. Google
 13. Amazon
 14. AliveCor
 15. Gilead Sciences
 16. Apple
 17. Voxel8
 18. IDE Technologies
 19. Amgen
 20. Aquion Energy
 21. Baidu
 22. SpaceX
 23. Sakti3
 24. Freescale Semiconductor
 25. Universal Robots
 26. Bristol-Myers Squibb
 27. Teladoc
 28. Nvidia
 29. Facebook
 30. Alnylam
 31. Rethink Robotics
 32. Philips
 33. Cellectis
 34. Bluebird Bio
 35. ThyssenKrupp
 36. Slack
 37. Line
 38. Improbable
 39. Enlitic
 40. Coinbase
 41. HaCon
 42. 3D Systems
 43. Generali
 44. Intrexon
 45. DNAnexus
 46. IBM
 47. Snapchat
 48. Microsoft
 49. Imprint Energy
 50. Uber

 

Bron: Technologyreview.com
Bron: Shutterstock