Ondernemen is een uitdaging. In dit land, in deze sector en zeker in deze snel veranderende wereld kan je als jonge ondernemer geweldig hard tegen een muur lopen. Of net heel hard scoren! Wouter Nuytten deed het beiden. In dit artikel geeft Nuytten drie tips waar je als jonge ondernemer rekening mee moet houden. Een erg inspirerend verhaal dat je aan het denken zet:

Van hoogtepunt naar dieptepunt

"De ene minuut heb je het gevoel dat je de wereld aan het veranderen bent, de volgende minuut lijkt alles hopeloos. Het is als geblinddoekt op een rollercoaster zitten. Als jonge ondernemer heb ik zelf een aantal hoogtepunten ervaren, alsook ben ik zwaar tegen de muur gegaan. Het is een persoonlijk verhaal geworden van overleven en nooit opgeven waar ik ontelbare lessen heb uit getrokken.

In mijn presentatie op WebTomorrow zal ik vertellen hoe we op enkele maanden tijd zijn gegroeid naar een fantastisch team met internationale klanten terug naar niets dan alleen verzuurde relaties, juridische disputen en een berg schulden en hoe we vandaag opnieuw de wereld aan het veroveren zijn." Wat ik nu al wil meegeven aan jullie:

1. Zoek een goede omkadering

Als startende ondernemer weet je nog niet wat je nog niet weet en zijn er heel veel valkuilen die je tijd en geld kosten. Omring jezelf met mensen die het zelf al eens allemaal ervaren hebben en die je kunnen adviseren en helpen bij het uitbouwen van je business. Zoek mensen waar je een klik mee hebt, die enthousiast zijn over wat je doet en zich willen inspannen.

2. Denk aan jezelf

Een start-up vraagt veel energie. Je werkt zeven dagen op zeven tot 16-20u per dag of misschien werk je zelfs eens een nachtje door. Weinig aandacht voor mijn eet- en slaapgewoonten in combinatie met langdurige druk en stress hebben me vier maanden van mijn start-up gehouden. Work smarter, not harder’.

3. Cashflow is king

De ene maand rollen tienduizenden euro’s binnen van investeerders en klanten, enkele maanden later kan je met  tienduizenden euro’s schulden zitten. Cashflow is een aspect waar te weinig aandacht aan besteed wordt. Begin tijdig met het opstarten van gesprekken met geldschieters en hou goed in de gaten hoe lang je kan overleven met huidige burn rate.

Hieronder kan je zien hoe een typisch start-up traject eruit ziet: 

WebTomorrow

Wil je meer ondernemerstips? Op 10 maart spreekt Wouter op WebTomorrow. Hij brengt zijn verhaal aan jullie in 7 minuten. Slechts 7 minuten? Hou je maar klaar voor deze mind-opener van 420 seconden! Het wordt een dag die je niet snel zal vergeten. 

Bekijk hier alle WebTomorrow sprekers