Je twijfelt of die ene IKEA-fauteuil wel in je interieur past? Daarvoor lanceert IKEA nu IKEA Place, een app met augmented reality, waarmee je IKEA-meubels virtueel in je huis kan plaatsen. Van zitbanken en fauteuils tot salontafels: alle producten in IKEA Place zijn in 3D en worden op schaal getoond. Zo maak je altijd de juiste keuze wat betreft afmetingen, design en functies.

Virtueel je huiskamer inrichten

Met de app kan je IKEA-producten virtueel in een kamer plaatsen en het resultaat vastleggen op afbeelding of video om het te delen met vrienden. Vervolgens kan je de producten rechtstreeks via de lokale IKEA website aankopen.

IKEA Place is gebaseerd op de nieuwste ARKit‑technologie van Apple. De app is dus bijgevolg momenteel enkel beschikbaar voor Apple-toestellen. Voor de meubelgigant vormt dit een belangrijke mijlpaal in haar digitale transformatie.“IKEA Place maakt het makkelijk om te kiezen wat je koopt voor jouw woning en om inspiratie op te doen. Bovendien kan je moeiteloos verschillende producten, stijlen en kleuren uitproberen in echte ruimtes. Toegevoegde en virtuele realiteit zullen even baanbrekend zijn voor retail als het internet. Deze keer zal het wel veel sneller gaan”, zegt Michael Valdsgaard, Leader Digital Transformation bij Inter IKEA Systems.

Het zit 'm in de details

De app gebruikt een schaal om de producten automatisch aan te passen aan de afmetingen van de ruimte, met een nauwkeurigheid van 98 procent. De AR-technologie is zo nauwkeurig dat je zelfs de textuur van de stof kan zien en zelfs hoe het licht en de schaduwen op je meubels vallen.

Zo gedetailleerd zou een foto met een IKEA-meubel er kunnen uitzien

Bij de lancering zullen er meer dan 2.000 IKEA-producten beschikbaar zijn in de app. In de toekomst zal de app een cruciale rol spelen bij de introductie van nieuwe productassortimenten. De producten in de eerste release zullen vooral grotere woonkamermeubelen zijn, zoals zitbanken, fauteuils, voetbanken, salontafels en de populairste opbergoplossingen. IKEA Place zal ook enkele van de meest iconische IKEA-producten bevatten, waaronder de VIMLE zitbank, de STRANDMON oorfauteuil en het LISABO tafeltje.

“Nu kan de technologie onze ambities waarmaken. Met AR kunnen we de klantervaring voor meubelretail nogmaals herdefiniëren. Op die manier blijven we streven naar een beter dagelijks leven voor zo veel mogelijk mensen, overal ter wereld”, zegt Michael.

Hoe gebruik je IKEA place?

1. Controleer of je toestel geüpgraded is naar iOS 11.

2. Download de gratis IKEA Place app in de Apple App Store.

3. Scan de vloer in jouw ruimte.

4. Blader door de verschillende producten in de app.

5. Selecteer het product dat je wil gebruiken.

6. Plaats en versleep het product in de ruimte. Zo simpel is het!

Vanaf 19 september kan je IKEA Place downloaden in de App Store voor toestellen met iOS 11.