Elk jaar lanceert het online jobsplatform Indeed een ranking van de beste bedrijven om voor te werken. Je zou denken dat loon een gigantische rol speelt, maar niets is minder waar. Dé reden om ergens aan de slag te gaan is blijkbaar iets helemaal anders…

Indeed ploegde door de data van meer dan 15 miljoen reviews die het verzamelde over bepaalde werkgevers. In de top 5 van meest geliefde werkgevers zijn -uiteraard- enkele grote technologiespelers te vinden. Maar opvallend genoeg zijn er ook twee luchtvaartmaatschappijen die in de bloemetjes vallen als topwerkgever van het jaar. De rode draad doorheen al deze topbedrijven? Het is er fantastisch om te werken omdat de de sfeer op de werkvloer open, gebalanceerd en gewoonweg geweldig is.

Neem nu Salesforce. Een techbedrijf dat razendsnel groeit, maar ook bekend staat voor de befaamde Ohana-cultuur (Hawaiiaans voor familie). Het bedrijf kaapte de eerste plaats weg op de lijst van Indeed. Met haar roots in San Francisco, staat het bedrijf bekend als een échte community op werkvloer én is er ook veel aandacht om een positieve impact te kunnen maken in de wereld.

Daarnaast weet ook luchtvaartmaatschappij Southwest hoe het haar werknemers gelukkig moet maken. Het bedrijf pakte de tweede plaats en werknemers blijken vooral de bijzonder krachtgevende en inspirerende werkomgeving te appreciëren. Blijkbaar voelen werknemers er zich ook sterk gewaardeerd en vrezen ze amper voor hun job.

De derde plaats ging ook naar een sectorgenoot van Southwest: JetBlue. Een bedrijf waar werknemers voelen dat ze impact hebben op het beleid dankzij de mogelijkheid om leidende personen binnen het bedrijf feedback te geven op beslissingen.

Het volgende bedrijf in de ranglijst is er eentje uit de techindustrie die iedereen ook in de top 5 van beste werkgevers zou verwachten: Facebook. Opvallend is dat werknemers er een gezonde work-life balans kennen en er een overvloed aan evenementen is. Zo voelen ze zich alsof ze tot een community behoren.. Bovendien hebben werknemers ook het gevoel dat ze allemaal bijdragen aan het sociale netwerk, waardoor de betrokkenheid erg hoog ligt.

Op de 5de plaats: Google. Volgens werknemers zijn dé grootste troeven daar de constante groei en innovatieve cultuur die uitermate inspirerend werken. Vooral ‘forums’ worden geapprecieerd, waar werknemers en het management regelmatig debatteren en vragen kunnen stellen om te weten welke koers het bedrijf opgaat. Daarnaast worden ook de sportfaciliteiten die Google op het hoofdkantoor aanbiedt ook enorm op prijs gesteld.

De rode draad doorheen deze bedrijven is duidelijk. Deze bedrijven zijn de beste om voor te werken simpelweg omdat ze werknemers deel laten uitmaken van een community, ze impact hebben op de koers en ook dat ze zich zeker voelen in hun job. Het heeft dus vooral minder te maken met de hoogte van het salaris, maar wel het feit dat mensen deel uitmaken van een cultuur waar ze zichzelf echt thuis in voelen en hen toelaat om elke dag met een smile naar het werk te komen.