Alexis Lebedoff

Alexis Lebedoff was de allereerste werknemer voor Facebook in België. Vijf jaar geleden werd hij aangesteld als Client Partner voor België en mocht hij vanuit België opereren. Daarvoor werden de Belgische activiteiten beheerd in Nederland. Ondertussen zijn we vijf jaar verder en heeft Lebedoff heel wat bijgeleerd. Met ons deelt hij zijn bevindingen.

Houten jubileum

Na vijf jaar bij Facebook heeft Lebedoff allesbehalve het gevoel dat hij uitgekeken is op z'n werkomgeving. Meer nog: de social media-gigant is constant in beweging, wat alles erg boeiend maakt. "Ik heb kunnen meemaken hoe onze platformen veranderd zijn. Vooral de shift naar mobiel en de groei van video zijn echte game changers geweest. Ik ben nu ruim vijf jaar aan de slag, maar er zijn nog zoveel mogelijkheden."

Wendbaar blijven in een organisatie als Facebook is enorm belangrijk.

"Facebook heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen op het gebied van innovatie en technologie. Het platform heeft in de loop der jaren steeds meer toepassingen gekregen. Wat ooit begon als social platform is inmiddels geëvolueerd tot een platform waar communities ontstaan."

Ook in z'n dagelijkse werk merkt Lebedoff heel wat veranderingen op. " Zelfs al blijft mijn rol grotendeels inhoudelijk hetzelfde, de wereld om ons heen verandert sterk. Ik ben wel enorm gegroeid in mijn rol. Onze propositie naar adverteerders, groot en klein, is geëvolueerd. Onze impact op de business van onze klanten is toegenomen, wat maakt dat de discussies hieromtrent ook veranderd zijn. Het ecosysteem rondom Facebook is gegroeid. We spreken met meer partijen in de markt en vergemakkelijken meer dan ooit de relatie tussen Facebook lokale partijen."

Family of apps

"Inmiddels gebruikt 74% van de internetgebruikers in België Facebook", schetst Lebedoff. En dat aantal groeit nog altijd. We zijn nu eenmaal niet meer enkel en alleen de 'blauwe app' dat velen onder ons op hun mobiele telefoon hebben. Met apps als Messenger, Workplace, Instagram en WhatsApp is Facebook uitgegroeid tot een 'family of apps'. Met 23.000 collega's wereldwijd groeit ook het aantal werknemers van Facebook hard. Het is ontzettend leerzaam en een voorrecht om met zoveel gedreven mensen te mogen werken."

Wereldwijd heb ik zo'n 23.000 collega's. Het is een voorrecht met zoveel gedreven mensen te mogen samenwerken.

"Facebook is een open cultuur. Mark Zuckerberg geeft hierin zelf het voorbeeld. Enkele jaren terug is hij begonnen met een wekelijkse Q&A, waar iedereen binnen Facebook hem vragen kan stellen. En dat doet hij nog steeds." Diezelfde cultuur zit ook ingebed in het Belgische kantoren"Met ons team in België proberen we ook zo transparant mogelijk te zijn. Ik heb geleerd dat een langetermijnvisie belangrijk is, maar dat je ook niet bang moet om af en toe van koers te veranderen. Wendbaar blijven in een organisatie als Facebook is enorm belangrijk. Onze cultuur is er op ingericht dat we altijd vooruit kijken."

"Bill Gates zei ooit: 'We always overestimate the change that will occur in the next two years and underestimate the change that will occur in the next ten. Don't let yourself be lulled into inaction.' Sinds ik bij Facebook werk, merk ik dat dat dat nog relevanter voor mij is geworden. Ik denk zelfs dat die tijdspanne inmiddels nog korter is: we overschatten vaak wat het komende jaar verandert en onderschatten wat er de komende vijf jaar veranderd zal zijn."

"Daarnaast heb ik echt geleerd goed te luisteren. Naar onze partners, naar de uitdagingen waarmee zij te maken hebben om hen zo beter te begrijpen. Tot slot is een belangrijke les: wees bescheiden in alles wat je doet."