Peter Heijen, founder Lendahand

Het Nederlandse crowdfundingplatform Lendahand breidt zijn diensten uit naar België. Bij Lendahand kan je inversterein in duurzame en sociale projecten in opkomende landen. In ruil ontvang je dan een rente van 3 tot 6% per jaar. Het platform is een groot succes in Nederland. Daar werd al ruim 14 miljoen euro uitgeleend aan meer dan 1500 projecten in tien landen. Lendahand verwacht de komende jaren een sterke groei.

Maatschappelijk én financieel rendement

Lendahand is één van de snelst groeiende crowdfunders van Nederland. Alleen al in 2016 werd er via de website acht miljoen euro geïnvesteerd in 1.000 bedrijven in landen als India, Colombia en de Filipijnen. “Onze groei laat zien dat mensen de behoefte hebben om hun geld op een positieve manier te investeren”, vertelt Peter Heijen, oprichter van Lendahand. “Onze investeerders dragen immers bij aan de armoedereductie in de wereld én ze ontvangen een gezond rendement tussen de 3 en 6%, veel meer dan dat momenteel op een spaarboekje bij de bank het geval is”, aldus Heijen.

Lendahand project

Diverse sociale projecten

Investeerders hebben de keuze uit twee soorten projecten. Enerzijds kunnen ze via lokale partners ondernemers financieren, bijvoorbeeld voor de aankoop van grondstoffen, het aannemen van extra personeel of het openen van een winkel. Anderzijds is er ook de mogelijkheid om rechtstreeks te investeren in energie-infrastructuur, bijvoorbeeld voor het plaatsen van watervoorzieningen en zonnepanelen. De ondernemingen en projecten worden zorgvuldig geselecteerd door Lendahand om de sociale impact zo hoog mogelijk te maken en het financiële risico zo laag mogelijk te houden. “De ondernemingen worden grondig gescreend door onze lokale partners en moeten voldoen aan een aantal financiële voorwaarden en sociale doelstellingen”, geeft Heijen aan.

10.000 jobs

Naast België breidt Lendahand ook uit naar het Verenigd Koninkrijk. Lendahand zijn snelle groei doorzetten: tegen 2018 wil het al honderd miljoen euro aan financiering hebben uitstaan. Vorig jaar werd via de website acht miljoen euro geïnvesteerd, verdeeld over 1000 projecten. In totaal gaat het al om 14 miljoen euro in meer dan 1500 projecten. Tegen eind dit jaar zullen dankzij Lendahand zo’n 10.000 jobs gecreëerd zijn in ontwikkelingslanden. Ook zullen 40.000 gezinnen in Afrika voortaan groene energie gebruiken. Naast Afrika is Lendahand ook actief in landen als Colombia, Mongolië, Cambodja, India en de Filippijnen.

Een beloftevol alternatief, nu de spaarboekjes toch zo goed als niks opbrengen!