Jack Ma, een van de rijkste internet ondernemers in de wereld en tevens ook de CEO van de Chinese e-commerce gigant Alibaba, ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. In de tijd van AI en automatisatie zullen er volgens hem nog steeds jobs zijn. Maar, "alleen als we onze kinderen op de juiste manier voorbereiden," waarschuwt hij. "Computers zullen altijd beter zijn in rekenen of dingen onthouden, daarom moeten we net meer nadruk leggen op unieke menselijke eigenschappen zoals creativiteit."

Industrie niet langer motor van jobcreatie

Ma zegt dat de vijand niet AI of automatisatie is, maar wel de onkunde van de mensheid om zich voor te bereiden op de nieuwe disruptieve tijden die aanbreken. "In de laatste 200 jaar zorgde de industrialisering voor jobs. Vandaag, door AI en robots, is productie van fysieke goederen niet meer dé motor van jobcreatie," vertelde Jack Ma tijdens het Bloomberg Global Business Forum in de VS. "De dienstenindustrie zal nu die rol op zich nemen."

Hiermee zet Ma een visie neer die haaks op de visie van Donald Trump staat, die immers steeds hamert op jobcreatie bij grote industriële spelers die vestigingen zouden openen in de VS. "Het zou eigenlijk niet langer mogen uitmaken welke producten in China of in Amerika gemaakt worden," vindt Ma. "Binnenkort worden goederen gemaakt door internet. Bovendien zullen het niet de grote bedrijven zijn die snel zullen groeien en globaliseren," weet Ma. "Uit data blijkt immers dat in de volgende 30 jaar het vooral kleine tot middelgrote bedrijven zullen zijn die hun vleugels zullen uitslaan over de hele wereld dankzij het internet. Dat is waar de groei zal liggen."

Onze kinderen voorbereiden op de toekomst

"De manier waarop we onze kinderen nu opleiden gaat bepalen of ze over 30 jaar hun job zullen kunnen behouden," waarschuwt de Alibaba-topman. Vooral taken die machines beter zullen doen, zijn minder belangrijk om lang bij stil te staan. "We moeten onze kinderen leren hoe ze net heel innovatief en creatief uit de hoek kunnen komen. Op die manier zullen we ervoor zorgen dat onze kinderen hun job zullen kunnen behouden."

"De nieuwe technologieën zullen inderdaad veel jobs kapot maken, maar langs de andere kant zullen er ook zeer veel gecreëerd worden," zegt Ma. "De vraag is of we klaar zijn om die nieuwe jobs uit te voeren."

Photo by World Economic Forum / CC BY 2.0