Ondanks alle goede voornemens vinden veel mensen, vaak met een veeleisende job, het zo goed als onmogelijk om regelmatig te sporten. Dat is best begrijpelijk, want wanneer je constant lange, vermoeiende dagen hebt, kan op een redelijk uur thuiskomen veel belangrijker lijken dan die crossfitles om 19 uur.

Toch kan voorrang geven aan lichaamsbeweging grote voordelen hebben voor je fysieke en mentale welzijn. Lichaamsbeweging kan je helpen om te ontspannen en om te gaan met de stress en de druk die een carrière met zich meebrengt. Rekruteringsdeskundige Hays geeft je daarom 7 tips mee, die sporten hoger op je prioriteitenlijstje helpen zetten!

1. Sport op weg naar het werk

Woon je dicht genoeg bij je werk om te voet te gaan? Super! Stop gewoon met uitvluchten te bedenken, zet je wekker extra vroeg en trek je loopschoenen aan. Voor wie verder weg woont, is fietsen misschien de perfecte oplossing. Neem je de auto of het openbaar vervoer? Dan kan je een eindje verderop parkeren of een paar haltes eerder afstappen. Zo kom je elke dag gegarandeerd aan voldoende stappen.

2. Plan een tijdstip om te sporten en houd je eraan

In je beroepsleven geef je altijd voorrang aan geplande vergaderingen of telefoontjes. Gebruik dezelfde tactiek ook voor je work-outs: plan gewoon 30 minuten beweging in je agenda. Je zal verbaasd zijn hoe vaak je het voor elkaar krijgt.

3. Vroege vogel = vroege work-out

Sommige mensen staan graag iets vroeger op om te sporten, alvorens de gewoonlijke drukte weer toeslaat. Maar voor anderen is de gedachte aan een looptochtje om 5 uur 's ochtends net ondraaglijk. Het is niet iedereen gegeven, maar als je een vroege vogel bent, kan dat rustgevende uurtje 'me-time' voor dag en dauw een redder in nood zijn. Het ideale moment om je endorfines hun ding te laten doen, voor je dag begint.

4. Stop met stilzitten

Het is verbazingwekkend hoeveel actiever je bent door bewust minder stil te zitten. Van werken aan een stabureau tot je stoel inruilen voor een gymnastiekbal tot regelmatig even van achter je scherm komen om een wandelingetje te maken. Probeer elke kans om recht te staan te grijpen: als je ervoor zorgt dat je minder stilzit, zal je vanzelf meer bewegen.

5. Je hoeft niet in een fitnesscentrum te sporten

Soms is het niet de work-out zelf die veel tijd in beslag neemt. Naar het fitnesscentrum rijden, je omkleden, de douche na het sporten en dan de vermoeide rit naar huis: je verliest veel tijd voor iets dat eigenlijk maar een halfuurtje duurt. Als je weinig tijd hebt, is gewoon thuis een trainings-dvd opzetten of alles geven op de roeimachine of loopband vaak een snellere oplossing.

6. Organiseer een sportevenement voor het goede doel met je collega's

Deelnemen aan een sportevenement voor het goede doel kan enorm motiverend werken. Door je collega's erbij te betrekken, zal je minder geneigd zijn om je terug te trekken. Bovendien kan je zelfs samen trainen tijdens je lunchpauze of na het werk.

7. Wandel zo vaak als je kan

Wandelen is een van de beste vormen van lichaamsbeweging. Zorg er dus voor dat je het zo vaak mogelijk doet.  Er zijn tientallen manieren om meer te wandelen en minder te zitten tijdens je werkdag. Om er maar enkele te noemen:

  • Neem altijd de trap, nooit de lift.
  • Ga een collega in hetzelfde kantoor persoonlijk opzoeken in plaats van hem of haar een e-mail te sturen.
  • Wandel tijdens een conferencecall.
  • Druk documenten af op de printer die het verst van je bureau staat.
  • Probeer eens een wandelende of staande vergadering.
  • Maak een stevige wandeling tijdens je lunchpauze.
  • Stel op je computer of Fitbit een herinnering in om elk uur even op te staan en rond te lopen.

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een manier om beweging te tracken of op te slaan. Noteer dus je dagelijkse stappen en activiteiten om jezelf een doel te stellen voor de volgende dag. Het kan enorm motiverend zijn om te zien dat je na een tijdje meer stappen doet.

Met zo veel mogelijkheden om snel en doeltreffend te bewegen – hoe veeleisend je job ook is – is er dus echt geen reden meer waarom zelfs de drukste persoon niet een paar minuutjes beweging kan inlassen. Het spreekt voor zich dat lichaamsbeweging veel meer is dan gewoon fysiek in orde zijn: bewegen werkt therapeutisch en verscherpt je geest. Dus waar wacht je nog op?