Uit cijfers van het World Resources Institute blijkt dat 1,2 miljard mensen op deze wereld nog steeds niet over degelijke huisvesting beschikken. Tegen 2025 zou dat aantal zelfs nog stijgen naar 1,6 miljard mensen. De Amerikaanse start-up ICON wil daar verandering in brengen door op een goedkope manier huizen te bouwen via 3D printing. De start-up zou een huis kunnen bouwen van 60 vierkante meter in amper 24 uur en dat voor amper 4.000 dollar.

100 huizen in El Salvador

Het eerste type huis werd voorgesteld op het jaarlijkse SXSW tech event in de Amerikaanse stad Austin. De start-up heeft het doel om volgend jaar al 100 huizen te bouwen in El Salvador bij wijze van eerste test. Daarvoor heeft het bedrijf de krachten gebundeld met New Story, een non-profit gespecialiseerd in het bouwen van onderkomens voor mensen in Haiti, El Salvador en Bolivië.

Een huis voor 4000 dollar

Met een Vulcan-printer kan ICON het huis bouwen voor 10.000 dollar, maar het bedrijf is van plan om die prijs nog te drukken tot 4.000 dollar per huis. "Dat is pakken goedkoper dan een traditioneel huis naar Westerse normen", zegt founder Jason Ballard. "Momenteel is het voor ons mogelijk om huizen te printen tot ongeveer 75 vierkante meter in oppervlakte. Het huidige model beschikt over een woon-, slaap- en badkamer en een klein balkon."

"Het is niet de eerste keer dat een bedrijf een huis bouwt met een 3D-printer, maar de huizen van de concurrentie zien eruit als de verblijfplaats van Yoda (uit Star Wars, nvdr.). Als we willen slagen in ons opzet, dan moeten we de best mogelijke huizen kunnen bouwen. Dat is ook de reden waarom we beslist hebben om met cement te bouwen. Op die manier kunnen we zorgen voor een duurzame oplossing."

Eens ICON alle tests achter de rug heeft, zal het bedrijf haar Vulcan-printer verhuizen naar El Salvador om te beginnen aan de bouw van de eerste 100 huizen. Daarnaast wil het ook starten met de bouw van huizen in de VS, maar ook in andere landen. Bovendien denkt ICON ook al verder: ze willen kijken hoe we in de toekomst huizen kunnen bouwen op andere planeten. "Dat is iets waar wij nu ook al het hoofd over breken", legt Ballard uit.

Meer info: www.iconbuild.com