10 Leiderschapslessen van sir Alex Ferguson

10 Leiderschapslessen van sir Alex Ferguson

Of op het EK voor de Rode Duivels inderdaad de weg naar de finale open ligt, zal nog moeten blijken. Ondanks twee overwinningen in de groepsfase, blijft her en er kritiek doorklinken op de tactische aanpak van bondscoach Marc Wilmots, die volgens zijn criticasters toch vooral geluk heeft dat hij met een geweldig getalenteerde generatie kan werken. Wilmots krijgt in het laatavondprogrmma Panenka wel geregeld steun van vader en zoon Mulder én kreeg die ook van Denis Van Wijk, die erop wees dat hij er toch maar in slaagt om van die generatie multimiljonairs een team te maken dat voor elkaar door een vuur gaat. En is dat nu net niet één van de zaken die van een CEO, maar ook van elke leidinggevende wordt verwacht: van een groep individuen een (h)echt team maken om zo tot resultaten te komen?

Als er één voetbalcoach is die daar ooit jaren na elkaar in geslaagd is, dan is het de wat onbehouwen Schot Alex Ferguson. Hij leidde gedurende een kwarteeuw Manchester United van het ene succes naar het andere en werd daarom zelfs in de adelstand verheven.

Sinds de meest succesrijke manager uit de Britse voetbalgeschiedenis met pensioen is, is er door de Harvard Business School een studie uitgevoerd naar zijn werkmethodes, spreekt hij geregeld voor managers, leidinggevenden, studenten en academici. Waarom kon hij als leider van een sterrenteam wat tot nu toe niemand kon evenaren Zelfs Louis Van Gaal en José Mourinho, die het volgend seizoen bij Manchester United mag proberen, niet ?

De site Teamwork.com vatte de aanpak van Sir Alex Ferugson samen in tien quotes. Omdat we ervan overtuigd zijn dat elke ondernemer er heel wat van kan leren zetten we ze voor jou op een rijtje.
 

1. Ik ben nooit aan een wedstrijd begonnen met het gevoel dat ik tevreden zou zijn met een gelijk spel. Winnen moet altijd de ambitie zijn.

2. Je mag als leider niet verwachten dat mensen je graag gaan zien, maar je moet er ook voor zorgen dat ze niet bang van je zijn. Leiding geven is altijd een zoeken naar een evenwicht tussen die twee. Respect, eerlijkheid en vertrouwen zijn de bouwstenen om dat evenwicht te vinden.

3. Je moet duidelijke grenzen trekken, zeker in een groep met topprofessionals en grote ego’s Wie die grenzen overschrijdt, wordt binnenskamers beboet. Dat is een waarschuwing die niet aan de grote klok moet worden gehangen. Maar als die waarschuwing niet helpt, dan scheiden de wegen. Ook als dat betekent dat het team zijn grootste talent verliest.

4. Om verbinding te creëren met de teamleden moet je je verbeeldingskracht gebruiken en telkens andere verhalen vertellen, die het individu aanspreken. Maar de rode draad in die verhalen gaat over zelfvertrouwen en vertrouwen in de andere teamleden.

5. Je kan maar uitgroeien tot een winnaar als je als leider toont dat je kan omgaan met verlies en dat je daar gepast op weet te reageren.

6. Je kan maar echt een team vormen als je denkt aan ganzen en vogels die in V-formatie enorme afstanden afleggen. Vogels die eerst volgen moeten geen kracht verbruiken, maar ze zijn wel klaar om over te nemen als zij die vooraan vliegen vermoeid geraken.

7. Een voetbalploeg is net als een onderneming een bus die op weg is naar een bepaald doel. Om dat te bereiken moet je zorgen dat je op die bus zit, dat je hem niet laat voorbij rijden als je de kans krijgt om mee te rijden.

8. Het doel is altijd om te winnen. Als je daar je uiterste best voor doet, en toch verliest, dan is daar niets mis mee. In dat geval komt het er altijd op aan om sportief en waardig te blijven. Daarvoor word je later weer beloond.

9. Je moet niet te veel zeggen. De twee krachtigste woorden om voetballers en mensen in het algemeen te motiveren zijn “goed gedaan”.

10. Kunstmatige harmonie is voor niets goed Wie fouten heeft gemaakt moet daarop gewezen worden. Ik deed dat altijd dadelijk na de wedstrijd. Dan was het achter de rug. Daar moest niets van blijven hangen.


Wie nog meer wil weten over de aanpak van Ferguson kan terecht bij een sterke BBC-documentaire Sir Alex Ferguson: Secrets of Success of bij de Harvard Business School HBS case study.


Bron foto: unitedrant.co.uk

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 28.786 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief