“Veel merken en bedrijven steunen de Black Lives Matter-beweging, maar hebben wel bijna uitsluitend blanke mensen in dienst”

“Veel merken en bedrijven steunen de Black Lives Matter-beweging, maar hebben wel bijna uitsluitend blanke mensen in dienst”

Ooit al gehoord van RIZZARR? Deze content marktplaats werd gesticht door de Amerikaanse Ashley M. Williams, ook consultant voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Haar doel? Makers van over de hele wereld samenbrengen. Als POC (person of color) wil de jonge vrouw positieve boodschappen cureren via een domino-effect. Aangezien dat, zeker in de nasleep van de gewelddadige dood van George Floyd, steeds relevanter wordt, nodigde ik haar uit voor in Techmag.

Protest als olievlek

Racisme bestaat al eeuwen. Toch brak het wereldwijde protest pas uit toen de Afro-Amerikaanse George Floyd bij zijn arrestatie werd vermoord. “Het is logisch dat de Black Lives Matter-beweging zich als een olievlek verspreidt. In de Verenigde Staten, Tijdens de quarantaine hebben heel wat mensen gereflecteerd”, zegt Ashley M. Williams. “Over de hele wereld zijn mensen zich meer bewust van wat er gaande is op deze aardbol. En zo ook het aanhoudende racisme, waarbij de dood van Floyd de klap op de vuurpijl was.”

We zijn individueel allemaal anders. Laten we dus stoppen met zo te vitten op andere culturen en groepen. Hebben we echt niets geleerd uit onze geschiedenis?

“Zelf kreeg ik het ‘n’-woord voor het eerst te horen toen ik acht jaar oud was. Mijn klasgenootje had het van zijn vader gehoord, en wist zelf niet eens wat het betekende! Ook vandaag voel ik het nog steeds. Samen met collega’s of partners wandel ik een boardroom binnen, en lijken mensen met stomheid geslagen als ze vernemen dat ik de oprichter en CEO van RIZZARR ben.”

Williams benadrukt dat discriminatie uiteraard niet alleen plaatsvindt bij mensen met een andere huidskleur. Ze verwijst ook naar vrouwen en de LGBTQIA+ groep. “We zijn individueel allemaal anders. Laten we dus stoppen met zo te vitten op andere culturen en groepen. Hebben we echt niets geleerd uit onze geschiedenis?”, klinkt ze verontwaardigd.

Noodkreet voor leiderschap

Als content platform kan RIZZARR een voortrekkersrol spelen in inclusief denken en informeren van haar doelpubliek. Maar wat kunnen andere organisaties dan doen? “Ik zie heel wat bedrijven en merken de Black Lives Matter-beweging steunen”, vervolgt Williams. “Maar als je dan kijkt naar hun personeelsbestand, zie je dat er quasi uitsluitend blanken werken.”

Mijn boodschap aan de bedrijfswereld? Breng een consistente dialoog op gang, en steun niet alleen wanneer de volgende tragedie heeft plaatsgevonden. Dat is wat écht leiderschap betekent

Er is dus een wezenlijk verschil tussen mee aan de kar trekken en goede initiatieven ondersteunen enerzijds, en winst maken op de kap van racisme anderzijds. Mijn boodschap aan de bedrijfswereld? Breng een consistente dialoog op gang, en steun niet alleen wanneer de volgende tragedie heeft plaatsgevonden. Dat is wat écht leiderschap betekent.”

Recent gaf Alexis Ohanian, oprichter van Reddit, zijn ontslag met de vraag om zich te laten vervangen door iemand met een donkere huidskleur. Precies op die veranderingen doelt ook Williams. “Zoek vandaag op welke manieren je het verschil kunt maken, en documenteer ze. Maak later dit jaar bekend welke stappen je hebt genomen, en wees transparant. Werk samen met anderen als je niet weet waar je moet beginnen. Maar maak er alsjeblieft geen PR-stunt van!


Benieuwd naar meer? Abonneer je op het Techmag YouTube-kanaal en mis geen enkel ondernemersverhaal!


Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 29.420 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief