Vijf op een rij: een blik in het leven van Pascal Coppens

Vijf op een rij: een blik in het leven van Pascal Coppens

Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door starters aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Pascal Coppens, die 20 jaar lang techondernemer was in China en maakte vanop de eerste rij de opmars van deze nieuwe economische grootmacht mee. Als notoir China-kenner is hij voor nexxworks nu international keynote speaker. Hij schreef ook het boek ‘China’s New Normal’.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Toen ik na 20 jaar China terugkwam naar België begreep ik niet goed waarom iedereen hier op zoek is naar ontspanning. In China lopen privé en werk door elkaar en kennen beide werelden zowel veel inspanning als ontspanning.

“Ik heb vandaag als spreker een droomjob waarbij ik elke dag voldoende ruimte heb om te lezen, te sporten en om iets of iemand te bezoeken.”

Waaraan geef je graag geld uit?

Ik geef weinig uit aan levensstijl. Ik deel de filosofie van Warren Buffet: ‘Met geld kan je geen tijd of liefde kopen’.”

“Professioneel geef ik vooral geld uit aan mensen en spulletjes die me meer tijd geven. Als ik aan iets persoonlijk wat meer uitgeef, is dat meestal met of voor de familie, zoals bijvoorbeeld op reis of om eens lekker te gaan eten.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

AI Superpowers van Lee Kai-Fu en De Nieuwe Wereldorde van Rob de Wijk zijn aanraders om een analyse te krijgen van hoe China haar droom als wereldleider zal waarmaken in de nieuwe industriële revolutie.”

“Rob de Wijk beschrijft China als grote concurrent van Europa, en Lee Kai-fu vermeldt Europa zelfs niet eens, wat duidelijk stelt hoe kwetsbaar ons continent is geworden.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Ik volg vooral Chinese start-ups die klanten helpen om op transparante manier geld of tijd te winnen met eenvoudige apps gelinkt aan grote data ecosystemen zoals Alibaba of Tencent.”

“Toen ik een tijdje geleden Davy Kestens hoorde praten over zijn banking app Cake merkte ik dezelfde drive, visie en strategie op van de disruptieve Chinese super-unicorns.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Als technologie ondernemer in China moet je bijna dagelijks een klein mirakel realiseren. Te veel trotse momenten dus om op te sommen.”

“Waar ik vandaag het meest trots op ben, is de ‘realisatie’ dat ik door anderen te inspireren ook de wereld kan veranderen. Ik ben uiteraard trots op mijn boek ‘China’s New Normal’, maar vooral op iedereen die door mijn verhaal tot actie overgaat.”

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 29.420 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief