De West-Vlaamse kunstenaar Nick Ervinck opent met zijn Museion een wel heel bijzonder museum: het is namelijk volledig virtueel. En hoewel andere grote musea tijdens de lockdown ook met virtuele alternatieven uitpakten, is het (gratis via het internet te bezoeken) Museion toch iets bijzonders: het beslaat maar liefst 13.000 vierkante meter! Voor de sculpturen zelf maakte Ervinck gebruik van 3D-printers.

Dit virtuele museum is een geschenk aan de mensheid die zich de afgelopen jaren volledig opgesloten voelde en cultuur ontnomen werd

“Mijn leven draait om het creatieve en innovatieve gebruik van computers en games”, vertelt de artiest. “Ik gebruik mijn kennis van de digitale wereld om de beeldhouwkunst nieuw leven in te blazen en op een andere manier te verbinden met architectuur. Op die manier komen mijn fysieke sculpturen altijd voort uit een digitale manier van denken.”

Met het Museion wil Ervinck ook iets teruggeven aan de door de crisis geïmpacteerde mensheid. “Het wegvallen van de mogelijkheid om te exposeren en in contact te komen met een publiek had de nodige impact op kunstenaars. Dit virtuele museum is een geschenk aan de mensheid die zich de afgelopen jaren volledig opgesloten voelde en cultuur ontnomen werd.”