Op Wereldvluchtelingendag (20 juni) start IKEA België met het opleidingstraject ‘Werken & samen Groeien’, waarmee het minstens 80 vluchtelingen klaar wil stomen voor de Belgische arbeidsmarkt.

Het traject loopt over drie jaar en wil deelnemende vluchtelingen de kans geven werkervaring op te doen en praktische vaardigheden aan te leren. Ook hun zachte en technische vaardigheden zullen worden aangescherpt, zoals het geven en ontvangen van feedback, het opstellen van een CV, het voorbereiden van een sollicitatiegesprek, enzovoort.
Anderzijds biedt ‘Werken & samen Groeien’ IKEA-medewerkers de kans om zich als vrijwilliger op te stellen om de vluchtelingen mee te begeleiden. Van januari tot april 2021 liep al een pilootproject met vijf vluchtelingen.

Het Belgische programma maakt deel uit van een wereldwijd initiatief van IKEA, waarbij meer dan 2.500 vluchtelingen in meer dan 300 vestigingen van Ingka Group een eerste werkervaring zullen opdoen.

Overigens doneerde IKEA België tijdens de eerste piek van de COVID-19 crisis meer dan 7.000 producten om opvang voor vluchtelingen te kunnen voorzien. ‘Werken & samen Groeien’ is dus geen window dressing, maar getuigt van echt engagement van de Zweedse groep.