Akio Toyoda, CEO van Toyota Motors

De elektrificatie van ons wagenpark lijkt onvermijdelijk – en vanaf 2029 zelfs verplicht in Vlaanderen – maar toch kijkt Japan ook naar alternatieven voor elektrische batterijen. Heel concreet zelfs, want de CEO van Toyota Motors maakte afgelopen weekend bekend dat hij samen met vier andere Japanse spelers (Mazda, Subaru, Kawasaki en Yamaha) werkt aan andere concrete oplossingen. Meer bepaald rond waterstof, biomassa en zelfs biodiesel op basis van algen. Akio Toyoda deed die aankondiging op een race-event waar hij zelf met een experimentele waterstofwagen reed.

“De vijand is niet de verbrandingsmotor zelf, de vijand is koolstof”, liet Toyota optekenen. “Daarom moeten we niet per se op zoek naar nieuwe technologie, wel naar nieuwe manieren om bestaande technologie beter te gebruiken.” Daarmee doelde hij op het gebruik van die alternatieve brandstoffen, die geen grote structurele wijzigingen vragen.

De alternatieven zullen eerst worden uitgetest op racecircuits en vervolgens, indien succesvol, commercieel worden uitgerold.