Odoo, specialist in open source softwarepakketten voor kmo’s wereldwijd, heeft 180 miljoen euro kapitaal opgehaald bij Summit Partners, vooral bekend als early believer in Uber, dat daarmee de tweede grootste aandeelhouder wordt (na oprichter en CEO Fabien Pinckaers die voor 52% eigenaar blijft).

Het Amerikaanse durfkapitaalfonds, dat voor die som volledig mede-investeerder XAnge (aandeelhouder sinds 2014) en deels Sofinnova (sinds 2009) uitkocht, is vooral onder de indruk van het feit dat Odoo al een decennium lang elk jaar meer dan 50% groei laat optekenen. Verwacht wordt dat Odoo dit jaar zal afsluiten met een omzetcijfer van 160 miljoen euro.

Het Waals-Brabantse softwarebedrijf heeft vandaag 1.700 mensen in dienst (waarvan de helft in België), telt 11 kantoren in 8 landen, en kan wereldwijd rekenen op meer dan zeven miljoen gebruikers. De nieuwe investering maakt van Odoo - dat nu gewaardeerd wordt op ruim 2,5 miljard euro - meteen ook de eerste Waalse unicorn en de derde in België, na Collibra en Combell (het huidige Team.blue)

Opmerkelijk is dat Odoo zijn succesvolle traject met heel weinig extern kapitaal realiseerde: tot Summits eerste investering in 2019, goed voor 90 miljoen dollar, had het snelgroeiende bedrijf sinds de oprichting in 2005 amper 10 miljoen euro opgehaald via twee kapitaalrondes.

“Deze investering is het bewijs dat open source businessmodellen niet beperkt zijn tot technische producten die louter ontwikkelaars of systeembeheerders bedienen”, aldus Fabien Pinckaers. “De afgelopen vijftien jaar zijn ze een katalysator geweest voor groei en verandering in de IT-industrie, met vandaag de maturiteit om ook bedrijfssoftware te transformeren.”