Door de wildgroei van de laatste jaren zien veel liefhebbers van podcastst het bos door de bomen niet meer of krijgen ze meer en meer te maken met keuzestress. Een probleem dat ook burgerlijk ingenieurs Jens Vandenberghe (24) en Serge Morel (25) als fervente luisteraars bekend in de oren klinkt.

Het bracht de twee Oost-Vlamingen op het idee om - naar het voorbeeld van TripAdvisor - een platform te bouwen waarop mensen podcasts kunnen beoordelen en een score kunnen geven om zo andere gebruikers nieuwe, interessante shows te laten ontdekken. Maar er is meer want door middel van een slim algoritme en op basis van je persoonlijke interesses kan je binnenkort op Checkpod ontdekken welke podcastreeksen jou het meest kunnen boeien. Naar analogie met bijvoorbeeld Spotify of Netflix.

Als verdienmodel denken de twee initiatiefnemers aan advertentie-inkomsten en commerciële samenwerkingen met makers van podcasts. In een eerste fase zal Checkpod enkel in Vlaanderen beschikbaar zijn, maar de ambitie is er om het platform binnen afzienbare tijd uit te breiden naar Nederland, Wallonië en Frankrijk.