(Photo: blueorigin.com)

Op 5 juli legt Jeff Bezos officieel zijn functie neer als CEO van Amazon, twee weken later stapt hij samen met zijn broer Mark aan boord van de Blue Origin Crew Capsule voor de allereerste toeristische ruimtevlucht. Wie de andere gelukkigen worden die op 20 juli mee dit stukje geschiedenis zullen schrijven, was tot voor kort nog niet geweten.

Daar kwam afgelopen zaterdag, toen het laatste ticket openbaar werd geveild, verandering in. De hoogste bieder - wiens identiteit pas binnen enkele weken bekendgemaakt wordt - toont zich bereid daarvoor maar liefst 28 miljoen dollar (omgerekend zo’n 23 miljoen euro) neer te tellen. Het integrale bedrag wordt geschonken aan de Blue Orgin Foundation, die toekomstige generaties warm wil maken om een STEM-richting te volgen en te kiezen voor een carrière in de ruimtevaart. Bijna 7.600 bieders uit 159 landen hadden zicgh geregistreerd voor deze unieke veiling. Binnenkort wordt trouwens ook de naam van de vierde en laatste passagier onthuld.

De capsule waarin dus de Bezos-broers en tweede andere gegadigden zullen plaatsnemen, wordt boven door middel van een 18 meter lange draagraket - de New Shepard - zo’n 100 kilometer boven de aarde gebracht. De vlucht zal alles bij elkaar 11 minuten duren. Met behulp van drie grote valschermen en remraketten moet de capsule nadien veilig landen in een woestijn ten westen van Texas.