Drie Belgische spelers - productiehuis A.K.A. De Mensen uit Zaventem, het Gentse interactive design agency Nocomputer en het Gentse storytelling agency Once - hebben samen de allereerste AI-animatiefilm ooit gerealiseerd. De opdrachtgever was bovendien niet de minste: Yuval Noah Harari, de beststellerauteur van onder meer Sapiens en Homo Deus.

Het negen minuten durende filmpje, met enkel beelden die door artificiële intelligentie zijn gegenereerd, kreeg als titel ‘Once Upon A.I.’ en werd getoond tijdens de lezing van Harari op het door Tomorrowland georganiseerde Love Tomorrow Conference.

“We inspireerden ons op een scenario van Harari”, vertelt filmmaker Mark Venter van Once. “We gebruikten dertien verschillende algoritmes die beelden genereren op basis van teksten. Daarna animeerden en monteerden we de meer dan 250 gegenereerde beelden tot een kortfilm.

“Dat zorgde voor nieuwe creatieve uitdagingen, want het werken met AI-algoritmes voor beeldvorming staat nog in zijn kinderschoenen”, gaat Venter verder. “De AI-algoritmes reageren niet altijd zoals je het verwacht. Als maker stel je enkel nog instructies op, en kies je nadien uit de resultaten die zo'n algoritme uitspuwt - dat voelt als een totaal nieuw creatief proces.”

De kortfilm werd op drie dagen tijd al meer dan 45.000 keer bekeken op Yuval Harari’s YouTube-account.