(Photo by Marco Verch on Flickr)

Sir Richard Branson heeft plannen om zijn zakenimperium via een fusie met een zogenaamde SPAC (Special Purpose Acquisition Company) naar de beurs van Amsterdam te brengen, schrijft Sky News op basis van informatie van ingewijden. Op die manier hoopt de excentrieke Britse multimiljardair met Virgin Group een initieel bedrag van 200 miljoen euro op te halen, klinkt het. Die plannen wil Branson nog in het eerste kwartaal van 2022 gerealiseerd zien.

Het nieuws is verrassend, in die zin dat Virgin Group in het VK is gevestigd en de Britse regelgevers de noteringsregels hebben hervormd om het net makkelijker te maken voor SPAC’s om naar de beurs in Londen te trekken. En toch kiest Branson voor de Amsterdamse beurs die in 2021 ook al zeer populair was bij SPACs en vorig jaar zelfs een record aan beursgangen kende.

I love Amsterdam, I lived on a houseboat for a lot of my life, so maybe I need a new houseboat”, zinspeelde Branson recent in een interview op Bloomberg TV. “Maybe you’ll see me in Amsterdam sometime soon.”

SPAC’s zijn lege bedrijven die geen operationele activiteiten hebben, maar kapitaal ophalen via een beursgang op basis van de geloofsbrieven en expertise van het management en/of de investeerders. Branson gebruikt dit financiële instrument wel vaker: zo bracht hij in de States eerder al zijn ruimtetoerismebedrijf Virgin Galactic en commerciële satellietbedrijf Virgin Orbit via SPACs naar de beurs.