(Foto: goedkopekoffiebekers.nl)

De Oost-Vlaamse kartongroep Van De Velde Packaging neemt het Nederlandse Goedkopekoffiebekers.nl over en legt daarvoor een bedrag tussen de 50 en 100 miljoen euro op tafel. Met deze acquisitie wordt de ambitie uitgesproken om samen de grootste producent van kartonnen bekers in Europa te worden.

Goedkopekoffiebekers.nl, kortweg GKB, heeft zijn hoofdzetel in Groningen en is marktleider in de Benelux, met Frankrijk en Duitsland als belangrijke groeimarkten. Dit jaar stevent de Nederlandse koffiebekerproducent af op een omzet van 55 miljoen euro. Voor kleinere volumes beschikt GKB over een productiefaciliteit in Baflo, een dorp in de provincie Groningen. De massaproductie van de koffiebekers die kunnen bedrukt worden, gebeurt sinds 2019 in China via een joint venture met een lokale partner. Recent kocht GKB grond aan voor verdere uitbreiding in China.

Dichter bij huis, in de buurt van Warschau, komt een nieuwe productielocatie, waar vanaf 2023 twee miljard kartonnen koffiebekers per jaar zullen worden geproduceerd. Daardoor zal de Nederlandse fabrikant voor de belevering van de Europese markten niet langer louter van China afhankelijk zijn.

De 34-jarige Mike Lubben, die het Groningse bedrijf in 2011 opstartte, had tot voor kort 59% van de aandelen van zijn bedrijf in handen, een lokale investeerder was goed voor 39% en twee werknemers bezaten elk 1%. Met de overname door Van De Velde Packaging geeft Lubben nu zijn zelfstandigheid op. “We hadden al sterke expansieplannen, met Van De Velde kunnen we die nu versneld uitvoeren”, zegt hij daarover in Het Financieele Dagblad.

Van De Velde Packaging is de laatste jaren duidelijk op overnametocht. Sinds 2017 kocht ht al negen Nederlandse bedrijven. En in het najaar van 2021 deed de kartoengroep uit Wetteren een belangrijke overname in Turkije, waar met Ekol de grootste producent van kartonnen bekers van het land werd ingelijfd. Dat biedt GKB nu de mogelijkheid om zijn productiecapaciteit gevoelig te verhogen. En via de nieuwe Belgische eigenaar krijgt GKB er een extra logistieke hub bij in de Franse havenstad Nantes, vanwaaruit klanten in Zuid-Europa sneller bediend kunnen worden.