3 stappen om te solliciteren, als je niet 100% aan de eisen voldoet

3 stappen om te solliciteren, als je niet 100% aan de eisen voldoet

Als werkzoekende gebeurt het wel vaker, je leest een vacature waarvan je denkt ‘Yes, da’s een job voor mij’, maar je voldoet niet de volle 100% aan de verwachtingen. Wat nu? solliciteren of niet solliciteren? Goede vraag. Hier de oplossing:

Ben je klaar voor een goed bewaard geheim in werving en selectie? Het profiel dat wordt beschreven in de vacature is ‘DE ideale kandidaat’. Wordt er verwacht dat je volledig voldoet aan wat beschreven staat? Uiteraard niet! Er zijn natuurlijk wel vaardigheden die meer prioritair zijn dan andere.

Een vacature is een tekst waar we de functie moeten omschrijven, alsook potentiële kandidaten verleiden hiervoor te solliciteren.

Wat moet je nu precies doen als sollicitant wanneer je toch niet helemaal aan de vacature eisen voldoet? Hoe kan je de belangrijke eisen van de mindere belangrijke eisen scheiden? En belangrijk, hoe pak je het aan in jouw sollicitatiebrief? Onderstaand een drie stappenplan.

Stap 1: Stel jezelf de vraag “Kan ik deze job uitvoeren?”

Merk op dat mijn vraag niet was „Wil je de functie?” Of „Hoe groot is jouw interesse voor deze functie?” Eerlijk, deze vragen zijn in de start van jouw sollicitatie irrelevant. Het maakt in principe niet uit hoe gepassioneerd je bent in een functie als SEO marketeer, als de functie kennis van SEO optimalisatie vereist en je bent niet in het bezit van die kwalificaties, dan stopt het sollicitatieproces helaas daar. Ook maakt het niet uit dat je diepe interesse hebt voor de sector of het bedrijf. Als je voorbeeld nauwelijks de gevraagde technische vaardigheden hebt in het beheren van een website, dan dien je hiervoor ook niet te solliciteren.

Tracht in plaats hiervan de functiebeschrijving te lezen en jezelf voor de geest te halen wat een persoon binnen deze rol elke dag dient te doen. Nadat je dit hebt gedaan, zul je een beter zicht krijgen op ‚wat heb ik te bieden’ versus ‚welke vaardigheden ontbreken momenteel’.

Stap 2: Negeer de extra eisen!

Sommige eisen worden namelijk opgenomen, omdat ze beter klinken. Anderen durven een waslijst aan vaardigheden en kennis te vragen en zo hopen de ‚droomkandidaat’ te mogen ontvangen. Vaak zorgt deze methode er net voor dat het goede gekwalificeerde kandidaten afschrikt.

Uiteraard zullen bedrijven niet wachten tot die ‚droomkandidaat’ zichzelf presenteert. Kandidaten zoals jij met min of meer de juiste kwalificaties zullen uitgenodigd worden. Focus je dus enkel op de relevante (zie belangrijke) kennis en vaardigheden en zie die extra’s voor wat ze zijn. Niet meer dan een fijne bonus die mooi meegenomen is, maar er niet hoeft te zijn.

Nog altijd bang om de droomvaardigheden te negeren? Vergelijk een functie met een dating profiel. OK, we willen allemaal iemand die knap, verstandig, multi-getalenteerd, grappig, romantisch, sportief, charismatisch en een goede job heeft. Maar een goede partner die ons correct behandelt is ook wel goed, of niet?

Stap 3: Gebruik de magische woorden

Soms zullen de vereiste vaardigheden die je mist niet passen in één van de bovengenoemde categorieën. Ze zijn niet meteen een deal-breaker voor de functie, maar zijn meer dan pakweg de kers op de taart. Start dus nooit jouw motivatiebrief met: „Ik weet dat ik niet de juiste ervaring heb, maar …”

Het is de kunst om jouw reeds verworven ervaring te combineren met de gevraagde ervaring binnen de vacature. Het is namelijk een cruciaal onderdeel in de sollicitatieprocedure. Tracht hier jezelf hier wel niet te overschatten. Het komt toch steeds naar boven, is het niet tijdens de sollicitatieprocedure dan zal het opvallen tijdens het uitvoeren van je job.

Zorg hierbij ook dat je die relevante ervaring niet te ver gaat zoeken. Probeer dus niet jouw ervaring als scoutsleider aan te halen als een goede voorbereiding voor een rol als project manager. Focus je net op hoe geleerde lessen uit vorige ervaringen gelden voor een toekomstige rol.

Voorbeeld, hoe een sales ervaring een goede voorbereiding was voor klanten contact en het evolueren naar een rol als account manager. Schrijf je motivatiebrief dus vanuit de vaardigheden die je hebt en niet vanuit de nog te verwerven ervaring.

Ben je geïnteresseerd in een functie en je ziet jezelf een geweldige job doen binnen die rol, laat die enkele ontbrekende vaardigheden dan niet de deal-breaker zijn om te solliciteren. Volg de bovenstaande stappen, en wacht af. Misschien zul je niet uitgenodigd worden voor een interview, of je kon net de ideale persoon zijn voor die rol. Solliciteren is echter de enige manier om hier een antwoord op te krijgen.

Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging in de digitale sector? Neem gerust contact op met Sofie om jouw mogelijkheden te bespreken. Bekijk ook ons aanbod aan vacatures.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 28.786 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief