Wanneer is het tijd om van job te veranderen?

Wanneer is het tijd om van job te veranderen?

Het fenomeen waarbij je één job uitvoert voor de rest van jouw leven, bestaat niet meer. We wisselen alsmaar sneller van job. Maar wanneer is het tijd om te veranderen van job? Enkele richtlijnen om in het achterhoofd te houden.

Minder dan 8 maanden ondermijnt je geloofwaardigheid

We blijven gemiddeld zo’n zes jaar in een job hangen. Voor jongere werknemers ligt dat gemiddelde nog een pak lager. Om de paar jaar van job wisselen, is de norm geworden. Bedrijven veranderen sneller dan ooit, maar ook jij verandert. Maar wanneer switch je te snel van job en wordt je als een onbetrouwbare jobhopper gezien?

Jobs waar je minder dan 8 maanden blijft, drukken meestal een negatieve stempel op je cv. Tenzij je een goede reden hebt waarom dat zo was, zoals bijvoorbeeld voor een kortlopend project. Om jouw geloofwaardigheid te versterken, behoud je het best minstens anderhalfjaar dezelfde job.

Na vijf jaar de deur uit

Na drie tot vijf jaar wordt het tijd om andere oorden op te zoeken. Alleen: Belgen houden nogal graag vast aan het zekere. Hoe langer we ergens aan de slag zijn, hoe honkvaster we worden. Bepaalde voordelen, zoals opgebouwde anciënniteit en hoog loon, doen ons twijfelen of we wel moeten veranderen. Kortom, we zitten vast in een gouden kooi.

Toch is een jobwissel geen slecht idee. Je netwerk vergroot, je ontdekt nieuwe talenten en gaat nieuwe uitdagingen aan. Door te kiezen voor verandering, ontdek je sneller wat je écht wil. Zeker als je nog een jonge starter bent.

De ‘vijfjarengrens’ geldt trouwens niet wanneer je binnen het bedrijf promotie maakt. Als je enkele keren promotie maakt, dan toon je aan dat je ambitieus bent en jezelf ontwikkelt. Gebeurt dat niet, dan kan het voor toekomstige werkgevers een signaal zijn dat je middelmatig bent in wat je doet.

Tijd voor verandering? 

Uiteindelijk beslis je nog altijd zelf wat je doet. Waarom zou je nog maanden doorploeteren als dat je ongelukkig maakt? Stel jezelf ook de volgende vragen:

  • Doe ik iets wat ik graag doe en goed in ben?
  • Past de bedrijfscultuur bij mij?
  • Kan ik groeien en mezelf ontwikkelen?
  • Zie ik toekomst bij dit bedrijf?

Als je daar geen positief antwoord op kan geven, moet je jezelf afvragen hoe dat komt en of er ruimte voor verbetering is. Als dat niet kan binnen jouw huidige functie, dan bekijk je best of er intern andere mogelijkheden zijn, eventueel in overleg met de HR manager. Zo niet, dan is het tijd om naar een ander job uit te kijken.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 28.786 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief