Met de lancering van een eigen acceleratieprogramma voor volwassen start-ups wereldwijd zet BESIX een nieuwe belangrijke stap richting meer transparantie en diversificatie. Meer dan ooit maakt open innovatie deel uit van de strategische plannen van Belgiës grootste bouwgroep.

Het idee om een eigen start-up accelerator te lanceren is gegroeid uit het interne innovatieprogramma ‘Unleash’ van de BEISX Groep. Dat maakte zoveel enthousiasme los bij de eigen werknemers en was een dusdanige broedplaats voor kwalitatieve ideeën dat werd besloten het aanbod nog beter af te stemmen op het eigen ecosysteem.

Volgroeide start-ups in ConTech en PropTech

“BESIX Start-Ups Accelerator is een internationaal acceleratieprogramma waarmee we vooral mikken op volgroeide start-ups in de wereld van ‘Construction Technology’ (ConTech) en ‘Property Technology’ (PropTech) die op zoek zijn naar nieuwe sales opportuniteiten en snellere groei”, verduidelijkt Start-Ups Accelerator Manager Jêrome Constant van BESIX Group.

“Dat kunnen bedrijven zijn uit een brede waaier van sectoren, zoals de circulaire economie en duurzaamheid, bouw 4.0, digitale transformatie, energie en behandeling van lucht, afval of water, mobiliteit en infrastructuur, nieuwbouwmaterialen, real estate, ruimteplanning, alsook welzijn en veiligheid op de werkvloer", aldus Constant.

Met de focus op zowel de ConTech als PropTech sector is BESIX Start-Ups Accelerator in ons land de enige in zijn soort en één van de weinigen wereldwijd.

Een jaar lang gratis begeleiding

Ieder jaar zal de BESIX Group een tiental start-ups (uit Europa of een van de 22 landen waar het bedrijf actief is) selecteren: elkeen krijgt gratis een op maat gemaakt programma voorgeschoteld dat hen voor een periode van maximum 12 maanden zal helpen de groei te versnellen. BESIX zal zowel eigen als externe industrie experts aanduiden om de haalbaarheid van ieder project te beoordelen, en daar nadien ook een veldproef voor opzetten. Alsook het eigen netwerk van klanten en partners ter beschikking stellen.

Financiële steun behoort eveneens tot de mogelijkheden, als beide partijen daar vragende partij voor zijn. De geselecteerde start-ups zullen in november 2018 voor het eerst samenkomen in Brussel.