(Photo by Caroline Dupont)

Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door starters aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Lesley Arens, oprichtster van #ZigZagHR, dé community voor HR professionals in België, waarvoor ze op regelmatig events organiseert en nu ook een eigen maandelijks magazine uitbrengt. Ze schreef ook mee aan het gelijknamige boek, waar de kiem werd gelegd voor haar latere ondernemersavontuur.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Eerlijk, in deze opstartfase van #ZigZagHR ben ik nauwelijks in rustmodus, zelfs niet als ik ontspan. Want net dan kan het wreed knetteren in mijn hoofd: inspiratie komt spontaan als ga lopen, als ik ergens ben waar ik nog nooit eerder was en vooral als ik in de buurt van de zee of water ben. Want daar voel ik me altijd net iets meer in mijn element, hoewel ik niet kan zwemmen. Gek is dat eigenlijk…”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Al van jongsaf aan kon ik belachelijk veel geld uitgeven aan kleren en schoenen. Dat is de laatste jaren wel flink getemperd. Nu geef ik vooral geld uit aan lekker eten. Een foodie ga ik mezelf niet noemen, maar ik ben wel het type dat de beschikbaarheid van een restaurant laat bepalen wanneer en naar waar ik op citytrip vertrek.”

Ik ben opgegroeid in de horeca, met een chefkok als papa, en heb een paar jaar in bijberoep homecookings verzorgd, samen met mijn vader en mijn man. Hospitality en lekker eten zijn me met de paplepel ingegeven. Ik weet hoeveel werk er kruipt in het brengen van een gastronomie op topniveau en dat maakt dat ik daar graag en makkelijk geld aan uitgeef.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Ik ben een echte boekenfreak. Een paar jaar geleden ben ik zelfs eens een project met een vriendin aangegaan om op 1 jaar tijd elk 100 boeken te lezen. Dat is ons niet gelukt, uiteraard, maar ik heb toen belachelijk veel boeken verslonden.”

“Ik vind het heel moeilijk om te kiezen. Het ene boek aanraden, is het andere oneer aan doen, dus ik ga me daar niet toe laten verleiden. Ik deel geregeld leestips, maar ik wil er liever niet eentje op nummer één plaatsen.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Eerlijk, ik hou niet zo van de term start-up. In het kader van #ZigZagHR hou ik natuurlijk vooral een vinger aan de pols als het gaat over HR-tech oplossingen en het aantal start-ups in België alleen al binnen HR-tech zwelt quasi dagelijks aan. In die mate zelfs dat ik het gevoel heb dat op den duur niemand nog het bos door de bomen ziet. Dat bracht me overigens op een idee dat ik met #ZigZagHR binnenkort ga lanceren.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Ik ben eigenlijk niet vlug trots op mezelf, streng en veeleisend, dat wel en vooral heel erg onzeker. Hoe ik mijn loopbaan intern beleef, staat in schril contrast met hoe de buitenwereld mijn loopbaan ervaart. Het gaat overigens niet om concrete realisaties, en al zeker niet om hoogtepunten want je leert minstens evenveel of nog meer uit dieptepunten.”

Waar ik wel trots op ben, is dat ik altijd zelf achter het stuur zat en zit van mijn loopbaan, dat ik zelf altijd mijn keuzes heb gemaakt vanuit een overtuiging dat het me wel zou lukken of dat ik het ‘moest’ proberen. Ook al liep lang niet alles altijd van een leien dakje, noch privé, noch professioneel. Vechten met de regen, zo kan je mijn loopbaan en mijn leven best omschrijven. Dat zal overigens de titel zijn van mijn volgende boek, dat ik ooit ga schrijven.”

“Waar ik vooral heel blij van word, is als mensen me komen zeggen dat ik een verschil heb gemaakt voor hen, dat ik hen geïnspireerd heb, tot nadenken of kritische reflex gebracht heb, tot een ander inzicht. Ik hou ervan om mensen te inspireren, te laten groeien en boven zichzelf uit te stijgen. Awel, ik denk dat ik daar het meest trots op ben…