Debbie Baute

Het is nog maar net februari en twee van mijn professionele dromen voor dit jaar zijn al vervuld. Lief 2024, wat heb jij nog voor mij in petto?

Vorig jaar waagde ik me aan een oefening waarbij ik mezelf toestond grenzeloos te dromen over de volgende stappen in mijn groei als coach en ondernemer. Zonder limieten. Zonder “wat als”.

Zo kwam ik uit bij het wereldwijd coachen van internationale teams. Sinds mijn zestiende heb ik de wereld mogen verkennen en bijzondere plekken mogen ervaren. Het gezinsleven zette mijn reislust even op een lager pitje, maar nu mijn kinderen zelfstandige tieners zijn, kan ik weer wat meer en verder, met en zonder hen. Vorig jaar ontwaakte dus die oude droom opnieuw: ik wil weer internationaal met leiders en teams aan de slag. En nog voor ik mijn droom goed en wel had uitgesproken, werd ik benaderd door een geweldige klant met de vraag om hun management team in Azië te coachen. Droom 1: vervuld… and ongoing…

De tweede droom was mogelijk nog groter, omdat die nog dichter de essentie raakt van wie ik ben en wat ik als coach in de wereld wil zetten. Ik droom ervan om een netwerk op te bouwen van internationale leiders uit diverse sectoren die samen met mij willen leren hoe je ecosystemen bouwt. Het doel: duurzame en veerkrachtige organisaties in de wereld te zetten. En kijk: volgende week organiseer ik een event voor zo’n groep leiders om eens samen informeel te exploreren hoe of wat.

Als ondernemer of leider is het vermogen om groots te dromen niet alleen een troef, maar een vereiste. Het opent deuren naar innovatie, veerkracht en succes. Eerlijk gezegd, ben ik zelf verbaasd over de kracht van deze oefening.

1. Wat zijn de voordelen van groots dromen?

Innovatie en creativiteit

Groots dromen prikkelt de verbeelding, verlegt grenzen en is een katalysator voor innovatie. Deze mentaliteit moedigt creatief denken aan, inspireert teams om onontgonnen gebieden te verkennen en baanbrekende oplossingen te vinden.

Veerkracht en doorzettingsvermogen

Het nastreven van ambitieuze doelen leidt tot veerkracht en doorzettingsvermogen. Het besef dat tegenslagen bouwstenen zijn naar succes wordt een drijvende kracht die je kan voortstuwen. Zelfs bij tegenspoed.

Het aantrekken van geweldige mensen

Ambitieuze visies hebben een magnetisch effect, waardoor toptalent en middelen worden aangetrokken. Het expliciteren van boeiende, ambitieuze doelen creëert een gevoel van doelgerichtheid. Het trekt mensen aan die deel willen uitmaken van iets met betekenis.

2. Tips voor grenzeloos dromen en je doelen verwezenlijken

Hieronder vind je enkele concrete tips om groots te dromen en die dromen te realiseren.

Visiebord

Maak een visiebord dat je langetermijndoelen afbeeldt. Gebruik foto's, citaten en symbolen die resoneren met je dromen. Plaats het bord op een plek waar je het dagelijks kan zien om zo je vastberadenheid te versterken.

Het bijhouden van een dagboek over jouw ideale toekomst

Reserveer dagelijks tijd om te schrijven over jouw ideale toekomst. Beschrijf gedetailleerd hoe succes eruitziet en aanvoelt. Deze oefening verheldert niet alleen jouw visie, maar geeft ook motivatie en drive.

Vermenigvuldig x10

Bekijk je visiebord en je dagboek: maak je droom groter. In plaats van een reis naar Spanje, stel je je een wereldreis voor. In plaats van twee nieuwe klanten, streef je naar twintig. In plaats van het organiseren van een klein lokaal evenement, stel je je voor dat je een groot internationaal congres organiseert. Denk groots, vergroot je doelen en bepaal vervolgens de stretch-zone die bij jou past.

Omring jezelf met inspiratie

Ik ben fan van het wekelijkse "Artist Date"-idee van Julia Cameron: reserveer eens per week tijd voor jezelf in omgevingen die je inspireren en je denken uitdagen. Ga naar een museum, een concert of een toneelstuk. Neem deel aan conferenties, lees boeken en ga in gesprek met inspirerende mentoren. Blootstelling aan succesverhalen en creatieve ideeën van welke aard ook zal je dromen voeden.

Stel gedurfde, tastbare doelen

Breek grote dromen op in haalbare, meetbare doelen met mijlpalen die leiden naar jouw grotere visie. Concrete doelen stellen, creëert een routekaart, waardoor de reis behapbaar wordt. Geen enkel doel is te groot om een eerste stap te zetten. Begin gewoon al vandaag.

Omarm falen als een bouwsteen

Verander je perspectief op falen. In plaats van er angstig van te worden, kan je falen beschouwen als een natuurlijk onderdeel van het groeiproces. Tegenslagen leiden tot waardevolle lessen en inzichten. Omarm falen als een bouwsteen. Dit moedigt het nemen van risico's aan. Risico's zijn essentieel voor het verwezenlijken van ambitieuze dromen.

Tot slot, als leider of ondernemer heb je grootse dromen en een uitvoerbare strategie nodig. Stel gedurfde doelen, bouw veerkracht op en trek de juiste middelen aan om jouw kans op succes te optimaliseren. Durf groots te dromen, want in jouw dromen ligt het potentieel om niet alleen je professionele pad maar ook jezelf te transformeren.