Wie volgt Teamleader op als snelst groeiende technologiebedrijf van België? Al voor de vijfde keer maakt Deloitte met zijn Technology Fast 50 een ranking op van ’s lands boomende techondernemingen, en pikt de jury een Rising Star uit de meest veelbelovende start-ups. Als organisator wil Deloitte dit jaar ook matchmaker zijn, door aanstormende innovatoren te koppelen aan corporates en grote familiebedrijven.

Vorig jaar prijkte Teamleader met een groei van 2.097 procent helemaal bovenaan Deloitte’s Technology Fast 50. Het Gentse softwarebedrijf schaarde zich in een mooi rijtje van winnaars, waar ook iText, X-RIS en REstore toe behoren. Stuk voor stuk technologiebedrijven die op een paar jaar tijd een duizelingwekkende groei neerzetten. Groei van vier cijfers is bij de winnaars van de Technology Fast 50 eerder regel dan uitzondering.

Jeroen de Wit, CEO van Teamleader en winnaar 2017

Na vijf jaar (voor 2014 maakten België en Nederland samen een ranking op) is Deloitte’s Technology Fast 50 een echt kwaliteitslabel geworden voor Belgische techbedrijven. “De credibiliteit van de winnaars én van de andere bedrijven die meedraaien aan de top, krijgt een enorme boost”, verduidelijkt Nikolaas Tahon, Programme Leader van Deloitte’s Technology Fast 50. “Ze krijgen gemakkelijker toegang tot investeerders en worden nog veel meer au sérieux genomen. X-RIS, een van onze eerdere winnaars, is uitgegroeid tot leverancier van de NASA en de FBI.”

"De credibiliteit van de winnaars en van de andere bedrijven die meedraaien aan de top, krijgt een enorme boost"

De uitstraling van de Technology Fast 50 geeft de winnaars ook een voordeel op de talentenmarkt. Zeker in de huidige war for talent, waar technologiebedrijven vechten voor goede profielen is dat een niet te onderschatten troef. Want om te kunnen blijven groeien en verder te schalen, is het aantrekken van toptalent een must.”

Rising Star

Naast de Technology Fast 50 gaat Deloitte ook elk jaar op zoek naar een Rising Star: de meest beloftevolle technologische start-up van het land. Vorig jaar bombardeerde de jury Spott tot Rising Star. De app laat kijkers toe om spullen die ze op tv zien ook meteen te detecteren én aan te kopen. In 2016 was GuardSquare, het cybersecuritybedrijf van onder andere ex-judokampioene Heidi Rakels, de uitverkorene.

Voor de Fast 50 ranking geven de cijfers de doorslag. Bij de Rising Star komt het er vooral op aan om een ijzersterke pitch te brengen. De tien start-ups die de eerste strenge selectie overleven, moeten een professionele jury overtuigen van hun innovatief product of service, groeikansen en potentieel om de markt te disrupten.

Nikolaas Tahon, Programme Leader Technology Fast 50 (© Thomas De Boever)

Dit jaar haalt Deloitte met Pattie Maes, die ook een keynote zal verzorgen op het Business Forum in de namiddag , een bijzonder grote vis binnen voor de jury van de Rising Star. De professor Ambient Intelligence aan het vermaarde Massachusetts Institute of Technology (MIT) is een wereldwijde autoriteit als het op nieuwe technologische evoluties aankomt. Ze is uitstekend geplaatst om – samen met onder andere Duco Sickinghe (juryvoorzitter), Omar Mohout en Veroniek Collewaert – te beoordelen welke Belgische start-up in pole position staat om de wereld te veroveren.

Niet dromen van Londen of Singapore, maar gewoon verhuizen

Nikolaas Tahon zag als programme leader van de Technology Fast 50 de technologie vanop de eerste rij razendsnel veranderen. “Vijf jaar is een eeuwigheid als het over technologische evoluties gaat. Vijf jaar geleden zagen we bij de deelnemers bijvoorbeeld nog heel wat bedrijven die platformen voor e-commerce bouwden. Nu zijn technologische bedrijven veel meer multidisciplinair. De scope is ook breder geworden. We zien een vertegenwoordiging over alle sectoren heen, gaande van Fintech tot Biotech. Ze pinnen zich niet vast op één technologie, maar halen het beste uit verschillende technologieën en linken al die elementen aan elkaar.”

"Vijf jaar geleden zagen we bij de deelnemers bijvoorbeeld nog heel wat bedrijven die platformen voor e-commerce bouwden. Nu zijn technologische bedrijven veel meer multidisciplinair"

“Een tweede opvallende evolutie is het landschap waarin ze opereren. Op amper een paar jaar tijd is dat enorm volwassen geworden. Er is veel meer venture capital en private equity beschikbaar, acceleratoren en incubatoren springen als paddenstoelen uit de grond. Start-ups en scale-ups kunnen veel sneller schalen. De winnaars van de Technology Fast 50 zijn stuk voor stuk bedrijven die op heel korte tijd uitgroeiden tot gevestigde namen.”

“De derde vaststelling is dat de globalisering echt een feit is. Techbedrijven hebben vanaf dag één een internationale focus. Ze blijven steeds minder lang onder de kerktoren hangen. Ze dromen niet meer van Londen, New York of Singapore, ze openen er gewoon een vestiging. Of ze verhuizen er desnoods hun hoofdkwartier naartoe, als ze daarmee hun groei nog beter kunnen ondersteunen.”

Deloitte als matchmaker

Het mature technologielandschap en de boomende start-up en scale-up community zijn ook de grote corporates en de grote familiebedrijven niet ontgaan. Deloitte wil matchmaker zijn tussen beide groepen, legt Nikolaas Tahon uit. “Minstens even belangrijk als de award uitreiking aan de winnaars van de Technology Fast 50 en de Rising Star is de business forum die we er jaarlijks aan koppelen. Dit jaar willen we meer dan ooit op voorhand de brug slaan tussen de jonge groeibedrijven aan de ene kant, en de corporates en de grote familiebedrijven aan de andere kant.”

Guido Vandervorst (Innovation Leader Deloitte), Nikolaas Tahon (Technology Fast 50 Leader), Jeroen De Wit (CEO Teamleader), Duco Sickinghe (juryvoorzitter – CEO Fortino Capital)

“Die corporates en grote familiebedrijven merken ook dat de technologische vooruitgang steeds sneller gaat en zich op steeds meer verschillende domeinen afspeelt. Ze kijken vol bewondering naar die innovatieve techbedrijven en hun disruptieve technologieën. Ze kunnen niet alles zélf doen, willen ook bouwen aan ecosystemen waarin ze samenwerken met scale-ups en start-ups.”

“Omgekeerd beschikken die corporates en die grote familiebedrijven over ervaring, kennis en middelen waar relatief jonge techbedrijven – hoe snel ze ook groeien – geen toegang toe hebben. Door die groeibedrijven samen te brengen met de CEO’s van corporates en familiebedrijven willen we deuren openen die normaal gezien slechts heel moeizaam opengaan. Met de Technology Fast 50 willen we kruisbestuivingen stimuleren en de technologische innovatie hier in België nog sterker aanmoedigen.”

Alle info over Deloitte’s Technology Fast 50 (opzet, programma, vorige winnaars,...) is terug te vinden op de website.
Technologische groeibedrijven die de top 50 hopen te halen en start-ups die mee willen dingen naar de Rising Star titel kunnen zich hier ook registreren tot 28 september 2018.