Ken je het? Je stapt een openbaar mannentoilet binnen en terwijl je naar het verst gelegen urinoir stapt, beginnen alle urinoirs die je passeert spontaan door te spoelen (en als je terug naar buiten gaat nog een keer). IPEE - what’s in a name? - helpt die waterverspilling de wereld uit, met sensortechnologie die alleen doorspoelt wanneer een urinoir of een toilet ook echt gebruikt is. De Antwerpse scale-up maakt domme toiletten slim en zuinig, tot in Singapore en Taiwan.


  • Wie? Bart Geraets, Jan Vander Elst, Jan Schoeters
  • Sinds? 2012 (op de markt sinds 2016)
  • Werknemers? 21
  • Omzet? Jaarlijkse groei van 40% (geen omzetcijfers meegedeeld)
  • Funding? Seed investor aan boord, nieuwe kapitaalronde in voorbereiding

IPEE begon eigenlijk als een grap, met het ontwikkelen van een computerspelletje dat je al plassend kon spelen. Maar het werd al snel bloedserieus, zegt Bart Geraets. “We merkten dat de infraroodsystemen die ervoor zorgen dat toiletten automatisch doorspoelen eigenlijk ontzettend domme technologie zijn. Ze schieten te pas en te onpas in actie, waardoor ze miljoen liter water verspillen. Wij zijn begonnen met een andere oplossing te bedenken. Onze slimme sensortechnologie garandeert dat een urinoir of toilet alleen maar doorspoelt wanneer die ook echt gebruikt wordt. En dus niet elke keer wanneer er iemand voorbij wandelt.”

150 olympische zwembaden uitgespaard

COVID-19 heeft van toiletten die automatisch doorspoelen de norm gemaakt. Hygiëne boven alles. Sinds deze zomer staat de waterschaarste helemaal bovenaan de maatschappelijke agenda. Twee evoluties die een turbo zetten op de groei van IPEE.

Het best verkochte urinoir in België is vandaag een urinoir van IPEE. Maar ook andere markten volgen, legt Schoeters uit. “Neem nu Singapore. Dat heeft de ambitie om de properste stad ter wereld te zijn, dus alle openbare toiletten spoelen er automatisch door. Dat die toiletten zo massaal water verspillen, is een besef dat pas later is gekomen. Singapore haalt zijn drinkwater uit Maleisië, het moet daar spaarzaam mee omspringen. Zo zijn ze bij onze oplossingen uitgekomen.”

“Een paar jaar geleden mochten we onze technologie komen voorstellen in Los Angeles. We zijn daar in de luchthaven allemaal een keer naar een automatisch gespoeld toilet gegaan. We hebben het geteld - beroepsmisvorming, zeker? - en het toilet heeft acht keer doorgespoeld. We hebben het toen eens uitgerekend: als je die onnodige spoelbeurten de wereld uit helpt, kan je alleen al op de luchthaven van LA 170 olympische zwembaden aan water uitsparen.”

Verlost van overstromende toiletten

De slimme technologie van IPEE levert de gebruikers ook bijzonder waardevolle data op. “In Brussels Airport hebben we een volledig geconnecteerd systeem geïnstalleerd”, vertelt Jan Vander Elst. “De luchthaven krijgt inzicht in het gebruik van zijn toiletblokken en kan de onderhoudsploegen dus veel slimmer en flexibeler inzetten.”

“Ook de poetsploeg zelf is blij met de slimme toiletten. Als er vroeger een toilet verstopt was, kon de infraroodtechnologie dat niet zien en bleef ze het verstopt toilet het gewoon verder doorspoelen. Tot alles onder water stond en het onderhoudspersoneel de boel moest opkuisen. Onze technologie herkent een verstopping, zal weigeren nog te spoelen én geeft een signaal aan de poetsploegen. Die zijn in de wolken dat ze van die smerige karweien verlost zijn.”


Elke week stellen we in willekeurige volgorde een bedrijf voor uit de lijst van 30 meest innovatieve tech start-ups en scale-ups die Omar Mohout speciaal voor Bloovi samenstelde en die we de Flanders Tech 30 doopten. Deze bedrijven kwamen al aan bod:

  1. D-CRBN
  2. Foodpairing
  3. SoundTalks
  4. Goodless
  5. Swimtraxx / Capetech
  6. Solergie
  7. IVEX
  8. IPEE