Bart Menschaert (45) is founder en HR-businesspartner van HR Power, dat bedrijfsleiders van groeiende kmo’s ontzorgt op vlak van human resources. Sinds corona wint HR duidelijk aan belang en de huidige krapte op de arbeidsmarkt heeft dit besef alleen nog versterkt. “Bedrijfsleiders realiseren zich dat groei grotendeels afhankelijk is van het menselijk kapitaal in hun organisatie. Een pragmatisch HR-beleid op maat van de kmo is nu nóg belangrijker dan pakweg 10 jaar geleden.”

Wat vind je zelf jouw belangrijkste (ondernemers)eigenschap?

“Als ondernemer zoek je oplossingen bij partners die pragmatisch meedenken en je ontzorgen in de dingen waar je zelf geen energie van krijgt. Wel, net dat pragmatisch meedenken met de klant, diens situatie bevragen en bezorgdheden doorgronden, dat ligt mij volledig. Ik ben van nature iemand die mensen wil helpen. Een gezonde dosis empatisch vermogen komt in onze business goed van pas. We zoeken voor elke klant steeds naar de beste oplossing voor een specifieke situatie, niet vanuit de theorie maar op basis van alles wat ik zelf heb ondervonden en geleerd in de dagelijkse praktijk.”


Als je niet jezelf mag kiezen, welke ondernemer zou je dan willen zijn? En waarom?

“Guido Dumarey (oprichter en eigenaar van Punch Group; nvdr) is een rasechte ondernemer waar ik enorm naar opkijk en ontzettend veel bewondering voor heb. Een hardwerkende ondernemer ‘pur sang’ die is gestart van ‘nul’ en stap voor stap, met vallen en opstaan, zijn doel nastreeft. In de periode dat ik als jonge gast voor hem werkte, heb ik zoveel van hem geleerd. Die kennis toepassen in wat ik doe, heeft al dikwijls zijn vruchten afgeworpen.”

Guido Dumarey van Punch Group is een rasechte ondernemer waar ik enorm naar opkijk en ontzettend veel bewondering voor heb

Wie zijn je helden in het dagelijkse leven?

Mijn partner Joke die het mogelijk maakt om van HR Power mijn levenswerk te maken. Ik heb er altijd van gedroomd ondernemer te worden en na mijn HR-freelance periode heeft zij me de mogelijkheid geboden daar volledig voor te gaan. Zij heeft me de ruimte gegeven om meer aan ons bedrijf te werken dan erin.”

“In de beginfase impliceert dat minder omzet omdat ik minder operationeel meedraaide als HR consultant. Anderzijds kon ik op die manier volop werken aan een concept, een strategie, maar ook aan onze marketing en sales en dat was veel minder vlot gegaan, mocht ik vijf dagen per week operationeel met klanten bezig geweest zijn. Het spreekwoord dat achter elke ‘succesvolle’ man een sterke vrouw staat, is zeker op mij van toepassing.”


Welk aangeboren talent had je graag willen hebben?

Ik ben iemand die beredeneerd te werk gaat, steeds de pro’s en contra’s afweegt en wel eens piekert over de dingen die ik wel of niet moet doen. Had ik soms wat minder twijfel gehad en eens sneller durven springen dan had ik misschien andere beslissingen genomen. Maar goed, ik ben wie ik ben en dat heeft me gebracht tot waar ik nu sta. En daar ben ik ook zeker trots op.”

Had ik soms wat minder twijfel gehad en eens sneller durven springen dan had ik misschien andere beslissingen genomen

Wat is je favoriete motto?

“Communicatie is belangrijk en wordt dikwijls onderschat. Daarom is één van mijn favorieten: ‘zeg wat je doet en doe wat je zegt’. Dat is niet altijd evident maar het bevordert zeker en vast de samenwerking op alle vlakken. Op werkvlak is het belangrijk om te zeggen waar je mee bezig bent, die open communicatie maakt bijsturing mogelijk. Als je dan ook doet wat je zegt, dan komt er automatisch vertrouwen in jou als persoon.”


In wie of wat heb je de laatste tijd geïnvesteerd?

De laatste tijd kies ik er meer en meer voor om te investeren in de groei van onze organisatie, om te werken aan onze organisatie en niet meer zo zeer erin. We zijn op enkele jaren tijd uitgegroeid van payroll en HR-advies naar een échte allround HR-partner voor groeiende kmo’s.”

Verschillende projecten die elkaar opvolgen en een goed gevulde agenda geven me energie om verder te bouwen aan het bedrijf. Wat niet wil zeggen dat we niet af en toe eens kunnen genieten van de kleine succesjes

“Ik wil kmo-bedrijfsleiders helpen en ontzorgen. Zo kwam het idee om een nieuw e-book uit te werken, maar ook de website werd recent vernieuwd en binnenkort nemen we onze intrek in een nieuw kantoor. Verschillende projecten die elkaar opvolgen en een goed gevulde agenda geven me energie om verder te bouwen aan het bedrijf. Wat niet wil zeggen dat we niet af en toe eens kunnen genieten van de kleine succesjes.”


Wat heb je geleerd uit je moeilijkste momenten?

“Vertrouwen hebben in jezelf, en erop vertrouwen dat het allemaal wel goed komt. En als het eens niet goed zou komen dat je dan finaal wel tot een aanvaardbare oplossing komt. Er blijven in geloven en steeds positief naar de zaken kijken, brengt je beslist verder. En als je positief ingesteld bent, dan kom je sowieso ook door de moeilijke momenten heen.”