Birger De Geyter is co-founder van Unlocked, een Antwerps gaming & esports agency dat is gespecialiseerd in de globale begeleiding van klanten binnen deze razendsnel evoluerende industrie. De Geyter bouwde meer dan 20 jaar ervaring op, met een wereldwijd netwerk als resultaat. In zijn vrije tijd geniet hij van een gezellig restaurant of een spannende voetbalwedstrijd.

Wat vind je zelf jouw belangrijkste (ondernemers)eigenschap?

“Doorzettingsvermogen. Soms duurt het jaren voor een project tot stand kan komen. Soms moet je ook langer met een klant overleggen en plannen om hem toch over de streep te trekken. Blijven volhouden is dus noodzakelijk in dit wereldje.”


Waar zou je willen wonen/werken/ondernemen?

“Toegegeven, het is in België niet altijd eenvoudig om te ondernemen, maar persoonlijk ben ik hier nog steeds gelukkig. Niet vergeten dat we best tevreden mogen zijn met de levensomstandigheden in dit land. Bepaalde zaken nemen we als vanzelfsprekend, terwijl dat in andere landen helemaal niet altijd het geval is.”

Als ik ooit zou verhuizen, dan zou ik graag in Canada wonen. Ik hou enorm van Amerikaanse sporten, zowel qua beleving als hoe men die economisch benadert vanuit een ondernemersperspectief. De sportcompetities, teams,..., zijn gezond en sustainable. Winstmaximalisatie is belangrijk en steeds in balans met het sportieve. Men gaat met andere woorden de rentabiliteit niet in het gedrang brengen om koste wat kost het kampioenschap te winnen, iets waar we in Europa nog veel kunnen van leren.”

“Van de Amerikaans keuken ben ik dan weer minder fan. Werkelijk alles is er overdreven: de porties, de calorieën, enzovoort. In Canada daarentegen - zeker in het Franstalige gedeelte zoals Montreal - vind je de Franse keuken die wij natuurlijk ook goed kennen, maar het land behoort in grote mate wel tot het Amerikaanse sport ecosysteem zodat je best of both worlds krijgt. Canada is ook macro-economisch een stabiel land en heeft een sterke samenleving.”

Ik hou enorm van Amerikaanse sporten, zowel qua beleving als hoe men die economisch benadert vanuit een ondernemersperspectief

Wat zijn je favoriete (merk)namen?

Nike en vooral het verhaal van oprichter Phil Knight. Hoe hij als Asics-distributeur uiteindelijk een sportimperium heeft uitgebouwd, daar kan je alleen maar bewondering voor hebben!”

“De naam, afkomstig van de Griekse godin van de overwinning, de herkenbare Nike ‘Swoosh’ afkomstig van haar vleugel, hoe Nike blijft innoveren met onder andere de overname van RFKT binnen hun digitale strategie,..., al deze zaken doen me resoluut voor Nike kiezen.”


Wat is je favoriete motto?

Niet geschoten is altijd mis. Of op zijn Cruyffiaans: je moet schieten, anders kun je niet scoren. Het is essentieel als ondernemer dat je blijft proberen. Je moet ook bereid zijn om negatieve uitkomsten te accepteren, waardoor je uiteindelijk ook het positieve extra zal waarderen.”

Als ondernemer moet je bereid zijn om negatieve uitkomsten te accepteren, waardoor je uiteindelijk ook het positieve extra zal waarderen

“Het is ook gewoon een moeilijke business want mocht het zo eenvoudig zijn, zou iedereen het doen. Een klant kan meerdere keren je voorstel afwijzen, maar als je leert uit die afwijzingen en de klant beter leert kennen, dan kan je bij een volgend voorstel wel succes behalen.”


Wat beschouw je als jouw grootste prestatie tot dusver?

Het feit dat ik, samen met mijn twee vennoten, Unlocked op 12 jaar tijd heb kunnen uitbouwen tot het bedrijf dat het vandaag de dag is. Ik ben oprecht trots op het mooie parcours dat we met al onze mensen hebben afgelegd en ik hoop dat we op deze basis verder kunnen bouwen.”


Is er iemand die je leven heeft bepaald? In welke zin?

Mijn vader heeft enorm veel invloed gehad op hoe ik bepaalde zaken benader. Hij heeft enorm veel bereikt in de IT-wereld en was op een bepaald moment zelfs country manager van Oracle Zwitserland. Helaas is hij 12 jaar geleden veel te vroeg gestorven, maar er zijn bepaalde principes die hij mij leerde die ik nog elke dag toepas.”


Wat zou een goede oude dag voor jou zijn?

“Nog altijd aan het werk, maar tegen dan hopelijk aan een ander tempo (lacht).”