Na meer dan een decennium als dj en curator te hebben gewerkt, legde Fredo De Smet zich toe op cultuur, media en technologie. Hij richtte in 2010 Gent M op, een organisatie dat zich boog over de impact van technologie op de mens en maatschappij. In zijn boek ‘Artificial Stupidity’ gaat hij op zoek naar wat het betekent om mens te blijven in een veranderende wereld.  Fredo De Smet is momenteel ook werkzaam als curator en adviseur, onder meer voor VRT. “Een digitale uitgeverij voor internationale changemakers, dat is de grote droom.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Het geeft me voldoening als ik iets verdien, maar het is geen doel op zich. Geld is maar één manier om waarde te meten.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Mijn beste professionele investering is mijn accountability partner Daan Vandersteene waarmee ik sinds een goed jaar aan het werk ben.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

Spijt interesseert me niet echt. Daar kan ik niets van leren. Niet dat ik niet achterom wil kijken. Ik heb vroeger vaak gebluft. Te snel tot een mening komen. De dingen aandikken. Daar ben ik niet trots op.”

Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Zoveel dingen. Een origineel idee of product vinden en dit vertalen naar een waarde propositie. Product market fit dus.De laatste jaren heb ik veel in organisaties gewerkt. Dat leert me veel over teamdynamiek.”

Een digitale uitgeverij voor internationale changemakers, dat is de grote droom

Welke grote ondernemersdroom koester je nog? Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“Over enkele jaren wil ik weer op eigen benen staan, deze keer met het vizier op het buitenland. Een digitale uitgeverij voor internationale changemakers, dat is de grote droom.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Als ik aan iets inboet, dan is het aan slaap.”

Heb je naast ondernemen nog andere grote passies/hobby’s? Trek je daar voldoende tijd voor uit?

Ik zou meer moeten investeren in sport. Al is het maar om meer focus te vinden in mijn job. Ik ben ook nog steeds een dj: als hobby, maar ook in mijn hart. Ik kan het gewoon niet laten.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“Open staan voor de dingen die het leven voor je in petto heeft. Niet te veel plannen dus. En ook: kwetsbaar zijn, maakt je krachtig. Leergierig zijn, maakt je slim.”