Joris De Koninck (30) is een seriële tech entrepreneur uit de bruisende Gentse start-up scene. Sinds 2016 bootstrapte en schaalde hij 3 bedrijven. Hij was medeoprichter van zijn eerste bedrijf Kayzr, dat in zes jaar tijd uitgroeide tot het grootste esports & gaming community platform in de Benelux, en in 2022 werd verkocht aan Golazo Group. In 2019 stond hij als co-founder aan de wieg van StriveCloud, een SaaS gamification platform met als missie om bedrijven te helpen de gebruikservaring van hun apps te verrijken en retentie te verhogen. En vorig jaar voegde hij met Levelate ook een recruitment start-up (met een twist) aan zijn ondernemerspalmares toe.

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld is voor mij zeker geen doel op zich. Ik heb zelf weinig affiniteit met materiële zaken, dus op dat vlak heb ik geen exuberante levensstijl. Maar uiteraard is geld als middel belangrijk om te voorzien in bepaalde behoeftes, om te kunnen investeren in mijn eigen toekomst, die van StriveCloud en van ons team.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“De beste investeringen zijn deze in jezelf. Door bij te leren, te sporten en nieuwe ervaringen op te doen. Daarom zie ik de beginjaren van mijn carrière als cruciaal, waarbij ik als ondernemer het klappen van de zweep leerde kennen. Ervaring en kennis als deze opbouwen geeft levenslang rendement, dus is dat best wel een goede investering geweest.”

En je slechtste investering?

Ik heb altijd een fascinatie voor de financiële markten gehad en ik ben al vroeg beginnen met beleggen met mijn zuur verdiende centjes als jobstudent. Onvermijdelijk maak je dan de klassieke fouten waaruit lessen zoals ‘leg niet al je eieren in één mand’, ‘hou voldoende liquiditeit aan’ en ‘blijf rustig als de zaken wat tegenzitten’ naar boven worden geleerd die nuttig blijven voor de rest van je leven en zeker bij het ondernemen!”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

Ik vind introspectie belangrijk. Dat betekent dus ook: af en toe spijt hebben van bepaalde zaken, even ruimte nemen om achteruit te kijken zonder meteen door te gaan. We zijn allemaal mensen, we maken fouten en dat is in de meeste gevallen best oké, zeker als je erdoor leert voor de toekomst en je met respect met elkaar omgaat.”

Wat zijn dingen die je uit je slaap houden?

“Ik lig eigenlijk weinig wakker en ben ik al zeker geen piekeraar. Maar natuurlijk zijn er dingen die ik tot mij laat doordringen. Dat gaat dan over de onzekerheden waar je mee geconfronteerd wordt als ondernemer, maar vooral over de menselijke zaken zoals conflicten, teleurstellingen, mensen die je niet op eenzelfde lijn krijgt,...”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

Dat je doorheen de verschillende fases van je onderneming jezelf constant moet heruitvinden en daardoor jezelf heel goed leert kennen. Ook het feit dat je steeds weer nieuwe dingen ontdekt en daarbij af en toe op je eigen limieten botst.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

Een ondernemersdroom is toch wel om ooit buitenlandse vestigingen te kunnen openen en die dynamiek te mogen ervaren. Alhoewel we nu al voornamelijk een internationaal klantenportfolio hebben en zeer tevreden zijn dat we nog steeds vanuit onze thuisbasis Gent opereren.”

Waar hoop je binnen 2 à 3 jaar te staan?

oplossingen voor betere retentie en onboarding van web- en mobiele applicaties aan de hand van gamification. Over 2 à 3 jaar hoop ik dat we onze implementaties hebben uitgebreid in enkele van de meest gebruikte apps in fintech, healthcare, shared mobility en sport.”


Welke opofferingen moet je privé doen om fulltime te kunnen ondernemen?

Ondernemen biedt veel vrijheid en flexibiliteit met zich mee, maar naargelang de fase waarin je onderneming zich bevindt of de activiteit stelt het ook beperkingen. Die beperkingen leg je je soms ook zelf op: wij hebben bijvoorbeeld gekozen om te bootstrappen. Dan weet je welke zaken daarbij komen kijken, maar leer je vooral ook je financiën goed te beheren.”

Heb je naast ondernemen nog voldoende tijd voor andere passies of hobby’s?

Tijd is een begrip dat veel mensen als een beperking zien. Ook ikzelf zou meer uren in een dag willen. Maar uiteindelijk is het vooral hoe je je prioriteiten stelt. Die keuze maak je nog altijd zelf. Voor mij is dat vandaag wel een stuk beter te managen dan in een eerdere fase in onze groeicurve, zeker nu we over een groter team beschikken.”

“Er is wel degelijk tijd nodig voor een evolutie. Nu spendeer ik terug meer tijd aan sport en lezen. Met de fiets naar het kantoor deed ik altijd al en is vooral ontspannend. Boksen is er dit jaar bij gekomen: een combinatie van technisch en intensief trainen, ik kan het iedereen aanraden! Een sport waar ik graag tijd voor maak.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“Er zijn waarschijnlijk weinig one-fits-all ondernemerslessen, maar één ding probeer ik wel na te leven: enjoy the ride. Genieten van het traject, met al zijn ups and downs, dat je samen met een gemotiveerd team aan het afleggen bent.

“Daarbovenop is het belangrijk om een fijne werkomgeving te creëren waar je zelf ook graag in zou terechtkomen, met de nodige uitdagingen en voldoende flexibiliteit. Een boek dat trouwens mee aan de basis lag van ons HR-beleid is ‘No Rules Rules’ van Netflix CEO Reed Hastings. Een absolute aanrader!”