Jürgen Verniest (45) is industrieel ingenieur in de elektromechanica, maar verloor zijn hart al snel aan sales. Na passages bij Alcatel en Cisco staat hij al twee jaar aan het roer bij Spotit, een cybersecuritybedrijf met hoofdzetel in Merelbeke (nabij Gent) en intussen ook een kantoor in de VS. Verniest is een echte familieman, vindt het werknemersgeluk net zo belangrijk. “Zelf betekent mijn gezin ook heel veel voor mij, daarom koppel ik dat familiale aspect vrij onbewust aan ondernemen.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Uiteraard is geld belangrijk. Binnen de job is het maar een deel van een groter pakket, naast een goeie sfeer en de juiste uitdaging in je werk vinden. Geld zorgt ervoor dat je onafhankelijk bent en je in de mate van het mogelijke kunt genieten van het leven zonder je zorgen te maken. Je hoeft niet zot te doen, maar je moet op tijd en stond kunnen genieten. Dan denk ik aan eens gaan eten met je vrouw, een reisje maken met het gezin. Geld is voor mij de vrijheid hebben om te doen wat je wilt doen.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Ongetwijfeld is dat de eerste woonst die mijn vrouw en ik hebben gekocht: een appartement in Wilrijk, gelegen op een toplocatie. We hebben daar 16 jaar gewoond en de waarde van het appartement is heel snel heel hard gestegen. Momenteel is het driemaal zo veel waard als bij onze aankoop.”

“Ik kan het echter niet over mijn hart krijgen om het appartement te verkopen, daarvoor komen we er nog te graag voor een weekendje weg. De investering heb ik dus nog niet gevaloriseerd (lacht). Eén ding is wel zeker: als we het appartement ooit zouden verkopen, dan is het gegarandeerd binnen de week weg. We zijn dus heel erg blij met die investering, die kort gevolgd werd door de bouw van ons huis in Maldegem. Ik geloof nogal sterk in vastgoed en heb zoals veel Belgen een baksteen in de maag.”

En jouw slechtste investering?

“Een slechte investering heb ik gelukkig nog niet meegemaakt. Ik ben sowieso heel voorzichtig met wat ik bijvoorbeeld op de beurs doe. Als ik in iets investeer, dan is het in onze woonst en appartement. Op tijd en stond doen we daar eens verfraaiingswerken om het nog in waarde te laten stijgen.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Ik ben nu 45 jaar en Spotit is het derde bedrijf waarvoor ik werk. Als ik voor een nieuwe werkgever kies, dan kijk ik naar de mogelijkheden die ik heb om binnen dat bedrijf te groeien en er op lange termijn te blijven. Op die manier heb ik nog geen slechte keuze gemaakt.”

“Bij Alcatel en Cisco kreeg ik altijd alle kansen om te groeien, wat maakt dat ik er heel graag heb gewerkt. Dat gevoel heb ik nu ook bij Spotit. De eigenaars hebben me de kans gegeven om het bedrijf verder te laten doorbreken en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Ben je iemand die vaak piekert?

Eigenlijk lig ik niet zo vaak wakker van het werk, maar denk er wel regelmatig over na. Bijvoorbeeld over hoe we nieuwe krachten kunnen vinden voor ons continu groeiend bedrijf, ondanks de krapte die er is op de arbeidsmarkt. En doen we de juiste dingen om onze mensen aan boord te houden?”

Sommige bedrijven zullen misschien hun IT-budgetten moeten terugschroeven, ofschoon we leven in een wereld waarin cybersecurityaanvallen een dagelijkse realiteit zijn

“De huidige actualiteit, zoals de oorlog in Oekraïne, de inflatie en indexering, zet me ook wel aan het denken. Wat gaan al die zaken doen met de markt? Wat doet dat met onze klanten? Sommige bedrijven zullen in de toekomst misschien hun IT-budgetten moeten terugschroeven, ofschoon we leven in een wereld waarin cybersecurityaanvallen een dagelijkse realiteit zijn.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Ik haal veel energie uit het feit dat je door als bedrijf te groeien 120 gezinnen de mogelijkheid geeft om te werken, te sparen en te groeien in het leven. Door die groei kan je mensen aannemen en ervoor zorgen dat zij kunnen leven. Persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat ons personeel en al die gezinnen zich goed in hun vel voelen. Zelf betekent mijn gezin ook heel veel voor mij, daarom koppel ik dat familiale aspect vrij onbewust aan ondernemen.”

Zelf betekent mijn gezin ook heel veel voor mij, daarom koppel ik dat familiale aspect vrij onbewust aan ondernemen

“We hebben een eigen academy waar we veelbelovende talenten opleiden. Die academy is ferm uitgebreid, zodat we onze mensen zeker tien tot twintig jaar aan boord kunnen houden en ze ook de kans hebben om van rol te veranderen binnen het bedrijf. Mensen zien evolueren is echt machtig!

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Momenteel amuseer ik me heel hard binnen Spotit. Er zijn nog zoveel mogelijkheden binnen het bedrijf, waardoor ik geen reden zie om er weg te gaan. Ik wil Spotit nog laten groeien, verder professionaliseren, nieuwe technologieën laten omarmen en nog beter in de markt zetten. We willen echt het beste bedrijf zijn in wat we doen, ons blijven onderscheiden van anderen op vlak van kennis, expertise, langetermijnengagement,…”

“Ik droom er wel van om zelf mee in het bedrijf te investeren en het zo in een volgende groeifase te krijgen. Het is dus duidelijk dat mijn grote ondernemersdromen bij Spotit liggen.”


Welke opofferingen moet je privé doen om fulltime te kunnen ondernemen?

Ik vind het niet abnormaal dat we af en toe opofferingen in ons privéleven moeten doen. Je bent niet iedere avond thuis, er is al eens iets in het weekend te doen of je moet naar het buitenland. Dat hoort er nu eenmaal bij. Al heb ik wel het geluk te kunnen rekenen op een vrouw die weet wat ik graag doe, die mij daarin loslaat en ook ten volle ondersteunt. Met andere woorden, kan ik die opoffering maar doen omdat ik 100% zeker weet dat mijn echtgenote erachter staat.”

“Wel probeer je steeds een goede balans te vinden. Vrijdagavond bijvoorbeeld reserveer ik steevast voor vrouw en kind. Ook in het weekend proberen we zo veel mogelijk iets met het gezin te doen. Ik heb een zoontje van zes jaar die nu volop Lego aan het ontdekken is. Die verwacht dan ook dat ik hem daarin help.”

Heb je naast ondernemen nog andere passies?

“In mijn vrije tijd probeer ik ook wat te sporten, maar daar heb ik vaak te weinig tijd voor. Wekelijks zwem ik mijn kilometer in het zwembad, terwijl mijn zoon zwemles volgt. Hij tennist ook en dan ga ik mee om te kijken hoe hij het doet. Deze zomer zal ik eens proberen om mijn mountainbike van stal te halen. We zullen zien wat dat gaat geven (lacht).”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die je de voorbije jaren hebt geleerd?

“Voor mijn plechtige communie kreeg ik van mijn tante nonneke een kaartje met volgende woorden: ‘Droom je toekomst groot’. Ik vind dat nog steeds een mooie boodschap, die me in het professionele leven heeft gebracht waar ik vandaag sta.”